Merhaba arkadaşım. bende senin gibi çok kararsızlıkta kaldım. benimde ilk motosikletim olacaktı alacağım makina. aynı zamanda ehliyetimi alalı 2 ay olmuş ve daha öncesinde hiç tecrübem yoktu. insan bir hevesle görüntüsüne heybetine gücüne vs. kanıp bu deryada farklı farklı yerlere sürüklenebiliyor. bende ehliyetimi aldıktan sonra ağırlık merkezinin düşüklüğü nispeten düşük beygir gücü kullanım kolaylığı diye diye hondanın NC serilerine bile bakmış hatta almak üzereydim. ancak daha sonradan br şekilde 250 cc muadillerinin üzerinede bir bir oturdum. ve pulsarı seçtim. elbette her modelin kendine göre avantajları ve dezavantajları var. herşey senin ne beklediğinle alakalı. başlangıç motoru olarak 250 cc den başlamayı düşünüyorsan önümüzde aslında 4 tane seçenek var. bir çok seçenek var ama çin işi çakma İtalyan işi Türk markalı çin işi vs. diye uzayan listeden insan az yaksın kaliteli olsun parçası bakımı ucuz olsun satışı kolay olsun diye kriterleri önüne koyunca Suzuki inazuma, Sym Wolf, Bajaj pulsar, Honda crf250L ilk akla gelenler oluyor.
şimdi gelelim benim bu 2-3 aylık araştırma süresinde öğrendiklerime.
İnazuma: Mercedes, konfor ve kalite, yakıt biraz fazla, parça ve bakım maliyetli, ağırlık fazla, evladiyelik, ABS, kalkışta ağır kalıyor.
wolf: nispeten fiyat inazumaya yakın, seramik silindirler avantaj, yakıt iyi, kalıplı gösterişli, bakım maliyetleri inazumaya göre az pulsara göre çok, ikinci eli daha uygun.
Pulsar:kullanıma bağlı olarak az yakıyor, sport model olduğundan iyi kaçıyor. ilk hızlanımı gayet iyi altında durmuyor. malzeme kalitesi fiyatına göre gayet iyi, parça fiyatları gayet iyi, oturma pozisyonu inazumaya göre biraz öne eğimli, arka fren performansı ağırlık dağılımından ötürü zayıf kalıyor.
CRF250L: plastik aksamlarından ötürü tamir masrafları nispeten uygun, hem yeni kullanıcı için uygun sürüş pozisyonu hemde 1200 lüğü olan bir arkadaşın garajında off-road kaçamakları için 2. bir motosiklet olacak kadar eğlenceli. periyodik bakım aralıklar uzun. gösdteriş se göreceli aynı fiyata daha bi baba duran inazumamı yok sa BMX görünümlü ama heybetli CRF mi.
Gelelim sadede. başlangıç motoru kullanıcısının beklentileri nelerdir. kullanım kolaylığı, hataları telafi etmesi, düştü kırıldı kolayca eski haline döndürülmesi, e düşecek krılacak buu sonuçta iki teker. ilk maliyete eğitim ve güvenlik ekipmanlarının dahil edilip kalan paranın motosiklte ayrılması. e birde bu motosikletle tarzınıda belirleyeceksin bir nevi belki 10000 20000 30000 gideceksin zevk alacaksın belki 3000 5000 den sonra ben öğrendim değim buda beni sarmadı değip tarz değiştireceksin. bunun için benim beynim ilk maliyeti az tutup önümü görmem gerektiğini söyledi. şimdi yukarıda artı ve eksilerini yazdığm modelleri ve senin için şuanda lazım olmayan özellikleri atıp direk amaca yönelik bir seçim yapman daha doğru olur kanaatindeym.
mesala inazumadaki parça maliyeti,ağırlık, yakıt sarfiyatı ilk etapta lazım değil. wolf deki sıfır fiyatı, parça fiyatı lazım değil pulsardaki ilk kalkış çevikliği lazım değil CRF deki fiyat keza diğer seçeneklere göre düşündürücü. bir diğer bakış açısıyla; inazumada abs var konforlu buda yeni kullanıcıyı hem güvende tutar hemde motosiklet dünyasına yeni girmiş birini heveste tutar , wolfün ikinci el alırsan nispeten uygun fiyatı kalitesine göre cezbedici, pulsarın parça fiyatları, görüntüsü, fiyatı avantaj üstüne avantaj, CRF nin karenajsız ve plastik oluşu düşme kalkmalarda adamı üzmez yol dışına çıkabilir sürüş tecrübeni daha bir seçenekli şekilde geliştirebilirsin.
Var gerisini sen düşün