Bugün(yani artık dün) sabah rodaj bakımını yaptırdım, titreşim, yan ayak müşürü, soğutma sıvısı azlığı, gidondaki boşluk hissi gibi tüm konuları bir kağıda yazmıştım, sağ olsun Baymoto’da Baybars kardeşim hepsiyle kendisi tek tek ilgilendi. Titreşim dışındakiler halloldu diyebilirim. Tireşime gelince, motor bakım sonrası genel olarak rahatladı ama titreşim aynen 4500dev/dk. sonrası başlıyor ve gidonda bakım sonrası bi nebze azalsa da uzun süreli kullanımda elleri ağrıtacak ve uyuşturacak kadar var açıkçası, bugün sırf deneme amaçlı bakımdan sonra epeyce bir kullandım ve ayaklarım ve ellerim hala yorgun, doğruya doğru.
2000 km kadar kullanıp motorun biraz açılmasını bekleyelim sonra arka dişliyi değişiriz dedi Baybars. Onun önerisi arka dişliyi 42 yapmak. Bakalım 2000km civarında hem ara yağ değişimi hem de dişli değişimine gitmek için konuştum. Ayrıca 500 rodaj bakımı sonrası dilediğin gibi kullan hiçbir şey olmaz dedi. Yine de fazla basmadım dönüş yolunda.
Kısaca titreşim hariç diğer her şey halledildi, bir de arka çanta demiri taktırdım. Çok da güzel oldu, eve gelince de çantamı taktım. Yarın işe git gele başlayacağım bakalım. Üzüldüğüm taraf şu, motorun tipini, gidişini, dengesini çok beğeniyorum. Ama bu titreşim gerçekten elde, ayakta, depoda, selede kısaca sürüş konforuna yönelik her yerde mevcut. Bir kez daha yineleyeceğim, NS150'de 100 km hızı civarında titreşim hissediliyordu ama 120 ile bile dominardaki 80km de hissedilen titreşim yoktu ve aynalarda en ufak bir titreme olmuyordu.
Çok net söylüyorum, şayet arka dişliyi değişmek de bu titreşimi biraz azaltmazsa ben bu aleti diğer tüm yönlerini beğenmeme rağmen değiştirebirim kısa sürede ne yalan söyleyeyim.
Nasıl ellerde hiç titreşim yok sizlerde ben anlayamıyorum, (benim aldığım motorda mı var sadece yani, yoksa titreşim hissiyatımız mı farklı bilemedim) bariz gidonda titreşim var arkadaşlar zaten aynadaki görüntü bozulması da gidonun titremesinden, gidon titremediği halde ayna nasıl titreşir ve görüntü bozulabilir ki. Mesela Norton ben hiç titreşim almıyorum demiş, 120’de titriyor filan denmiş. Benim motorum bakım sonrasında da aynı şekilde 75 km’den itibaren titriyor ve 1 saat civarı kullanınca ellerde ayaklarda direkt yorgunluk var. Üstelik açık söyleyeyim, 90 km ve üstünde ayak peglerinde gidondan çok daha fazla belki gidonun 2 katı titreşim var. Merakım gerçekten dişli değişenlerde bu gidon ve ayak peglerindeki titreşim azaldı mı, hiç aklıma yatmıyor çünkü benim. Ciddi ciddi kısa sürede ben bu dominar sevdasından vazgeçebilirim sırf bu titreşim yüzünden, hatta bugün serviste 4 yıldır NS200 kullanan bir arkadaşla konuştum, dominar kadar titreşim olmadığını söyledi. NS150’den sonra ilk amacım NS200 abs almaktı, keşke alsa mıydım dedim bugün açıkçası.
Bakalım 2000 km sonra dişli değişiminin sonucuna göre bu motorla yola devam edip etmeyeceğime kesin karar vereceğim. Çünkü bu haliyle benim bu titreşimi tolere edemeyeceğim kesin gibi. Ciddi ciddi yeniden küçük cc bir motora dönüş bile yapabilirim böyle giderse. Evet çok erken bu düşünceler için biliyorum, o yüzden zaten bir 2000 km daha sürüp dişli değişiminin vereceği sonuca göre karar vereceğim.
Yazılım denmiş, bir motorda üretim olarak titreşim varsa, yazılım buna hiç bir şey yapmaz, yazılım, hıza, HP'ye, gaz yememe v.s. etki eder benim bildiğim.
Bir başka arkadaş eşimle uzun yol yapabilir miyim demiş, açıkçası ben bırak eşimi, kendim bile yapamam bu haliyle.
Üzgünüm ve açıkçası test motorunda hissettiğim şeyin neredeyse aynını sıfır aldığım motorda da hissetmek ben de ciddi hayal kırıklığı yarattı. Üstelik dediğim gibi motorun diğer her şeyini beğenmeme rağmen sürüş süresi arttıkça titreşim yorduğu için o güzel olan şeyleri unutturuyor insana. ben bu aletle 90 - 120 km aralığında devamlı işe git gel yapacağım, ama daha 80 km sonrası bu şekil titreyen motoru ben 90 - 120 km'lerde nasıl uzun süreli kullanacağım bilemiyorum, önümüzdeki 2000km bunu denemekle geçecek. Sabırla 2000km bekleyeceğim bakalım. Umarım ben yanılırım ve motor açıldıkça ve belki üstüne dişli değişince her şey daha farklı olur. Yaşayıp görelim bakalım.