- Konu Yazar
Hindistan merkezli motosiklet üreticisi Bajaj Auto, Avusturyalı motosiklet markası KTM’nin ana şirketi üzerindeki kontrolü tamamen ele geçirdiğini açıkladı. Şirketten yapılan düzenleyici bildirimde, tüm şartların yerine gelmesiyle birlikte satın alma işleminin 18 Kasım 2025 tarihinde tamamlandığı belirtildi.
Bajaj’ın Hollanda’daki yan kuruluşu Bajaj Auto International Holdings BV (BAIH BV), Avusturya merkezli holding şirketi Pierer Bajaj AG (PBAG)’deki tüm 50 100 hisseleri satın alarak şirketi tam kontrol altına aldı. Bu devir sonrası PBAG artık yüzde 100 BAIH BV’nin yan kuruluşu hâline gelirken; bağımsız olarak faaliyet gösteren Pierer Mobility AG (PMAG) ve dolayısıyla KTM, %74.9 oranında dolaylı kontrol Bajaj’a geçmiş oldu.
Bu satın alma, yaklaşık 800 milyon euro tutarında bir finansman ve yeniden yapılandırma paketiyle birlikte gerçekleştirildi. Söz konusu miktar, KTM’in hem borçlarının yeniden yapılandırılması hem de operasyonlarının devamlılığı için gerekli likiditeyi sağlamak üzere planlandı. Bu paket içinde €450 milyon tutarında güvenli kredi, €150 milyon tutarında dönüştürülebilir tahvil ve daha önce sağlanan €200 milyon ortak borç desteği yer alıyordu.
KTM, 2024 sonunda ağır likidite sorunları nedeniyle Avusturya’da yeniden yapılandırma sürecine girmiş; bu süreç kapsamında alacaklılara belirli bir ödeme planı sunulmuştu. Bajaj’ın devreye girmesi, bu sürecin tamamlanması ve KTM’in finansal çöküşten kurtarılması açısından kritik bir adım oldu.
Satın almayla birlikte holding yapısında değişiklikler yaşandı. PBAG’in adı, artık Bajaj Auto International Holdings AG olarak değiştirildi; PMAG ise bundan böyle Bajaj Mobility AG adıyla faaliyet gösterecek.
Ayrıca PBAG, PMAG ve KTM’in yönetim ile denetim kurulları yeniden yapılandırılacak. Bu değişiklik, eski hissedar grubun—Pierer Industrie AG (PIAG)—çıkışını ve Bajaj’ın tam hâkimiyetini beraberinde getirecek.
Bu işlem, KTM’in küresel motosiklet pazarındaki geleceğini doğrudan şekillendirecek. Bajaj’ın kontrolü ele almasıyla, KTM, bağlı markaları (örneğin Husqvarna, GASGAS) ve ürün portföyü üzerinde stratejik kararları tamamen own-company çatısı altında alabilecek. Bu, üretim, AR-GE, global pazarlama ve dağıtım açısından önemli bir fırsat.
Ayrıca Bajaj’ın bu hamlesi, markanın sadece gelişmekte olan pazarlardaki varlığını değil; Avrupa ve dünya çapındaki “premium motosiklet” rekabetinde de aktif oyuncu olma hedefini vurguluyor. KTM’nin yeniden yapılanması ve finansal stabilizasyonu, markanın prestijini koruyarak geleceğe yatırım yapmasına olanak tanıyacak.
Ancak bu değişim, bazı motosiklet severler için markanın “Avusturya mirası” ile Bajaj’ın Hindistan kökenli yapısı arasında yeni bir denge sorunsalı doğurabilir — gelecekte markanın imajı ve kalitesiyle ilgili tartışmalar gündeme gelebilir.
Şirket tarafından yapılan açıklamaya göre, satın alma işlemi tüm yasal ve düzenleyici onayların tamamlanmasıyla 18 Kasım 2025 itibarıyla resmen sonuçlandı. Bu tarihten itibaren PBAG, PMAG ve KTM grubu resmî olarak Bajaj Auto çatısı altına geçmiş oldu
Haberin devamı için tıklayın.