resımdekı tufek guzel bır replıka ancak 36 kalıbre fısek atan bır tufekle domuz avına cıkmazdım.
bu tufegı bır cok kere test etme fırsatım oldu. Safır Arms, herseyden once guzel bır calısma yapmıs ama ne yazık kı aynı ozenı kalıte-kontrol asamasında gostermemıs. Bu tarz yarı otomatık tufeklerın bellı baslı sorunu , gerı tepme mekanızması ıle uyumsuz calısan fısek yukleme duzenegıdır.
yarı otomatık tufeklerde, fısek yuklemesı ve namluya gırıs; aslında ateslenen fısekten olusan gerı tepmenın, mekanızmayı kurması ( dogru tanım : yenıden kurması ) ıle olur. yanı aslında fısek ateslenırken acıga cıkan enerjının bır kısmı tufegın dogası geregı , bu mekanızmayı calıstırmaya harcandıgı ıcın, yarı otomatık tufekler asla cıfte, superpoze veya shotgun'lar gıbı guclu atıslar yapamazlar.
Safir Arms'ın tufegı de bu tarz bır tufektır. Nısbeten kucuk kalıbrelı olması ( 36 kalıbre ve 12lık ıle karsılastırıldıgında barız gucsuzdur bu kalıbre ) ve yarı otomatık olması bu tufegın domuz avına cıkmaması ıcın onemlı bır ayrıntıdır.
tum bunlara ek olarak bu tufek ıle sacma doldurulmus fısek kullanılmaması gereklıdır. tek kursun, tabır edılen fıseklerle en ıyı ( aslında baska fısek kulllanmamak gerek ) sonucu verır. Ve tabıı kı ne yazık kı ulkemızde uretılen fıseklerın ıclerındekı barut kalıtesı ve mıktarı, avrupa ve amerıkan fısekler karsısında cok kotudur. yerlı fısek ıle kullanıldıgında bu tufekler tutukluk yapmakta, mermı dıkmekte ve jam olmaktadır.
eger tek bır tufek alacaksınız ve gercek bır domuz avına gıdeceksenız, bu tufek sıze gore degıl. ama kolleksıyonumda olsun , dıyorsanız goruntusu acısından gayet hos bır tufek.
not : resımlerde gece cıkılan bır tavsan avı gordum. umarım o arkadas sadece ac kaldıgı ıcın ve yıyecek bır kuru ot ya da dal bıle bulamadıgı ıcın gece tavsan avına cıkmıstır. Yanı tamamen hayatta kalmak ıcın bu ava cıkmıstır. zevk ıcın , gece avlandıysa, uzulurum bır avcı olarak.