Bizim memlekette televizyon yayınlarını adamakıllı denetleyen bir kurum yok. RTÜK denen kurumun olayı da zaten "sigara içen görünmesin, hükümete laf edilmesin" gibi durumlara müdahale etmekten ileri değil.
O yüzden haberciler özellikle muğlak konularda haberi eğip bükebilir. Etik kavramından haberi olmayan pek çok haber servisi de bunu sürekli yapar, yapıyor.
Buna en iyi örnek satanizm mevzusu.
Yaşı genç olanlar "ne alakası var yav" diyecek ama yaşı yetenler mevzuyu hemen hatırlar. Vaktiyle Şehriban adındaki ailesi göç eden bir kızımız İstanbul'da kendine şımarık bir arkadaş grubunda yer edinir. Bu şımarık çocuklar uyuşturucuyu fazla kaçırdıkları bir gün kafalar 1500 halde genç kızı katlederler. Uyuşturucunun etkisi geçtiğinde durumu fark ederler ama çok geçtir. Gözaltın alınırlar, sorgulanırlar. Ve hiç alışık olmadığımız bir cümle kurarlar. "Satanistiz kendisini şeytana kurban ettik."
Şimdi haberci kafasına göre bu adamın köpeği ısırmasıdır. Çünkü hiç kimsenin bilmediği bir konudur Satanizm. Bu olaydan sonra Türk medyasında bir satanizm furyası başlar. Siyah giyen gençler satanizm tarikatının müridi ilan edilir, tineri çekip duvara yazılmış "Ayşeyi seviyom" yazıları Satanistlerin eserleri olarak kabul edilir. Çalışkan yurdum muhabiri Satanizmle ilgili kitap, defter ne bulduysa araştırır. Model model sallama haber üretir. "Çocuğunuzun satanist olduğunu anlayabileceğiniz 10 belirti." ve "Kaybolan sokak kedelerini (aslında belediye zehirlemiş) satanistler mi katletti." haberleri favorimdi. Ancak Show haberde çıkan "Satanistler Türkiye yönetimini ele geçirmeye hazırlanıyor." haberi finalde açık ara ipi göğüsledi.
Bu satanizm neden çok tutulmuştu? Çünkü bir Allah'ın kulu çıkıp "Arkadaş, bu satanizmi ben biliyorum, öyle bir şey değil." diyecek kadar bilgili değildi. Soru tamamen çalışmadığımız yerden çıkmıştı. Dolayısiyle bedava haberin tadını alan haberci istediği gibi yalan haberi dayayıp haber bülteninde kendine yer edinebiliyordu.
Tabi etik nedir bilmedikleri için azıcık saçı uzun, siyah giyinmeyi seven, rock müzikle ilgili herkesin hayatının ne derece zorlaşacağını umursamamışlardı.
Modası geçince bu satanistler de unutuldu gitti. Hala Ülkeyi ele geçirecekler. Allahtan unutuldu yoksa "Fetö satanist mi?" haberi görürdük.
Bu resmen patates pişirmek için orman yakmak. Ama orman başkasının ormanıysa sıkıntı yok.
Ayrıca bu yalan haber mevzusundan sonra bir de bizim memleketin tutumu söz konusu. Hiç kıvırmaya gerek yok. Biz kavgayı, tartışmayı seviyoruz. Yarışma olsun, dizi olsun dakika başı bir gerginlik, bir kavga gözünüze batmıştır. Hatta uzaklarda aramayın. Forumda bile azıcık fikir ayrılığı olduğunda bile kılıçlar çekiliyor.
Haberci de bunun farkında. Dikkat edin bir yerde bir kaza, bir yangın vs olduğunda haberci hemen "İhmal var mı?, kim kabahatli?" diye soruyor. Tamam bu habercinin görevi ama gerek olmadığı zamanda bile soruyor.
Örneğin Show TVde bir haber izliyorum. Engelli insanlar için olimpiyat gibi bir yarışma tertip edilmiş. Koşuyorlar, atlıyorlar falan. Haber spikeri "İhmal" diye deliriyor. Yav nooldu gene. "Engelli vatandaşlar koşarken düştü, önlem alınmamış." Yav iyide haberin videosunu izliyorum. Herkes mutlu, herkes gülüyor. Muhabirden başka kimse kaşını çatıp "mağdurum" dememiş.
Tabi gözü görmeyen vatandaşın koşmasını ne yapalım. Ama biri ona eziyet edecek olsun hemen yakasına yapışırız.
Şimdi sonuçta durumdan rahatsızsanız telefonu alıp bu yayınları ilgili kuruma şikayet edebilirsiniz. Ama en nihayetinde iş azıcık zeki olup sapla samanı ayırmaktan geçiyor.