Atık Motor Yağı

Arkadaşlar selamlar,

Bayağıdır çözüm bulamadığım bir konu ile ilgili olarak araştırma yaptım. Forumda da böyle bir başlık göremedim. Motor yağını değiştirdikten sonra kirli yağı sızmayacak şekilde bir kaba aktarıp çevreye bulaştırmadan toparlıyorum. Fakat bu kabı çöpe atmamak gerekiyor. Bugüne kadar atık yağ ile ilgili bir toplama merkezi görmedim. Az önce de internetten araştırdım, bitkisel yağlar için belediye toplama hizmeti veriyor fakat motor yağı için bişey bulamadım. Bu yağı çöpe atmak istemiyorum, eminim bir çoğunuz da istemiyorsunuzdur. Bu işin çözümü nedir? Toplama noktası var ise üşenmeden gidip bırakacağım. Bu konuda bilgisi olan paylaşabilir mi?

Hocam yakınında motosiklet yetkili servisi vs. Varsa geçerken bir selam verip sor istersen. Yağları ne yapıyorsunuz size versem vs. diye. Büyük markalar atık yağlar için bir çözüm bulmuştur diye tahmin ediyorum.

Sanayideki ustalarla konuşun kabul ederlerse onlara bırakabilirsiniz. Belli aralıklarla onlardan topluyorlar.

Benzinli odun motoru olan arkadaşınız varsa onlara verin kama denen kısmı yağlamak için kullanırlar. Yada diğer arkadaşların dediği gibi servis yada tamircilere sorun.

bu işlerler meşgul olanların atık yağ toplama tankları var. o tanklara boşaltabilirsin.

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Merhaba siseye koyup copun yanina koyarsan copculer bunu alip cop arabasina atmiyot bio dizel veya yeniden uretime gidiyor

Benim aklımda nedense TÜV topluyor gibi kalmış ancak aradığımda öyle bir sonuç bulamadım. 2008 temmuzunda bir Resmi Gazete yayınıyla tebliğ edilmiş kanun bu; yağı, yağ üretim firmaları ve yetkilendirilmiş kuruluşlar toplar diyor. Lakin kimdir bu yetkili kuruluşlar, bilmiyorum. Belki halihazırda yağ satışı yapan benzinliklerin böyle bir toplama durumu vardır.

Ben benzincide ki otomobil yağı değiştiren kısma gidiyorum. Orada büyük bi varil var oraya döküyorum.

Sanayi ustalarına bırakmanızı önermem. Sobaya döküp yakıyorlar.

Motosikleti
CBR 125 R 2014
Arkadaşlar selamlar,

Bayağıdır çözüm bulamadığım bir konu ile ilgili olarak araştırma yaptım. Forumda da böyle bir başlık göremedim. Motor yağını değiştirdikten sonra kirli yağı sızmayacak şekilde bir kaba aktarıp çevreye bulaştırmadan toparlıyorum. Fakat bu kabı çöpe atmamak gerekiyor. Bugüne kadar atık yağ ile ilgili bir toplama merkezi görmedim. Az önce de internetten araştırdım, bitkisel yağlar için belediye toplama hizmeti veriyor fakat motor yağı için bişey bulamadım. Bu yağı çöpe atmak istemiyorum, eminim bir çoğunuz da istemiyorsunuzdur. Bu işin çözümü nedir? Toplama noktası var ise üşenmeden gidip bırakacağım. Bu konuda bilgisi olan paylaşabilir mi?

Ben zincire sürüyorum rahmetlinin yapabilirsiniz dediği gibi.

Motosikleti
NC750X
Önce Çevre ve şehircilik bakanlığıyla sonrasında da PETDER ile görüştüm. Yetkili servislerden düzenli olarak madeni yağları topluyorlarmış. Eğer standartlara uygun bir atık yağ toplama üniteniz varsa atık yağ bildirimi yapıp adresinizden atık madeni yağınızı aldırtabiliyorsunuz. Benim gibi 5 litrelik su bidonunda atık yağınız varsa da en yakın servise rica edip atık yağ toplama ünitelerine boşaltabilirsiniz.

Merhaba siseye koyup copun yanina koyarsan copculer bunu alip cop arabasina atmiyot bio dizel veya yeniden uretime gidiyor

Soruyu soran arkadaş Türkiye şartlarında atık yağı ne yapabilirim demiş. Danimarka veya Norveç için konuşmuyor. :p

Hangi temizlik görevlisi bunu alacak atık yağ merkezine götürecek. Yok öyle birşey. Kendisinin kullanacağı birşey varsa alıyor yoksa ayırt etmeden at çöpe gitsin ne uğraşacak?

Yağ değişimi yapan benzinlikler var çoğu yerde. Oraya götürüp dökün. En pratiği o.

Son düzenleme:
Motor yağını benzinliklere,mutfaktan çıkan atık yağları belediyelerle anlaşmalı biodizel şirketlerine verebilirsiniz.
Biodizelciler gelip alıyor ücretsiz gebzede

Motosikleti
Honda CBF 250
En güzeli zincir yağlamak. Kışında atölyefe yakıyorum iyi oluyor.

Aynı şekilde değerlendiriyorum... Motosiklet zinciri, motorlu testere zincirini yağlıyorum... daha da kalırsa yakıt olarak kullanıyorum...

fakat sanayii de araç bakımı yapan yerlerden topluyorlar.. O dükkanlardan birine rica ederek bırakabilirsin, ve yağ değişimi yapan benzinliklere de bırakabilirsin... 3-5 litre yağ sonuçta kimse hayır demez...

Ricaya gerek yok,

"-Usta, eski motor yağı var buraya bırakıyorum kullanırsın" de, hiç kimse itiraz etmez. Kullanılmış atık madeni yağın varili +250TL' den toplanıp satılıyor.

Ardından bu yağ ile yapılanlar;

* Santrifuj+Filtrasyon+Kaynatma teknikleri ile içerisindeki istenmeyen partiküllerden (karbon,metal artıkları v.s.) ayrıştırıldıktan sonra rengi açılıyor. Daha sonra içerisine birkaç katkı koyuluyor(ise ne ala) ve tekrar kutulanıp adı sanı duyulmamış çok ucuz motor yağı olarak tekrar satışa sunuluyor.

* Fueloil içerisine karıştırılıyor, böylelikle hem litre bazında ekonomi sağlıyor, hem de fueloilin viskozitesini yükselterek çok daha az yakıt tüketilmesine imkan tanıyor. Merkezi ısıtma sistemlerinde bu şekilde kullanıldığında ciddi ekonomi sağlıyor.

* Kişisel kullanımda küçük miktarlarda çeşitli alanların kullanımında (sanayide çeşitli yerlerde, motorlu testere yağlama, torna tezgahlarında bor yağı yerine, kapı yağlamada) kullanılıyor.

* Yurt dışında toprak ve stabilize yollara belirli oranlarda asfalt distribütörü yardımı ile püskürtülerek yolun tozlaşmasını ve çevreye saçılan tozun azaltılmasında kullanılıyor(idi).

* Doğrudan yağ sobalarında yakılarak ısıtmada kullanılıyor. Saldığı gaz açısından özellikle tutuşma sıcaklığından yanma sıcaklığına gelene kadar resmen zehirli duman salar, yanma sıcaklığına geldiğinde zehirli duman miktarı düşer, duman miktarı gözle zor görülecek derecede düşer ve ciddi şekilde ısıtır. Ekonomik ve ucuz oluşu ile sanayide ve kırsal kesimde hala kullanılmaktadır.

* Metallerde yüzey sertleştirmede kullanılır. Karbon açısından oldukça zengindir.

Forumdan Uzaklaştırıldı
Cok tehlikeli, ciddi kanserojen bilesikler olusuyor kullanilmis yag icinde. Yakilmasi cok, ama cok yanlis. Hepimizin soludugu havaya karisiyor cunku.

Sahsen zincir yaglamasi icin bile kullanilmasina karsiyim:
1. Zincir icin kullanilacak yag cok pahali bir sey degil
2. Zincir yaglamak icin cok yag gerekmiyor
3. Kullanilmis motor yagi ideal bir yag degil

Kullanilmis motor yagini, herhangi bir markanin herhangi bir yetkili servisine birakabilirsiniz diye tahmin ediyorum. Sanayi esnafi gibi yakip kendilerini ve cevreyi zehirlemiyorlardir diye tahmin ediyorum.

Herkese cevaplar için teşekkürler. Daha önceden sanayideki bir yere bırakmıştım ama mırın kırın ederek almışlardı. Aslında çok atık bir yağ da sayılmaz şöyle ki: 1.5 litresi 1000km kullanılmış yağ ile 1.5 litresi hiç kullanılmamış toplamda 3 litrelik yağ karışımı. Motosikletimde 1000 km kullanılmış yağ vardı, uzun yola çıkmadan elimde bulunan yağ ile değiştiriyorken yağ tahliye civatasının kaçırıyor olmasından dolayı tüm yağı boşaltmak zorunda kalınca böyle bir yağ oluştu elimde. Ben yeniden kullanacaktım fakat motoru servise götürünce orada yeni yağ koyuldu. Belki başka bir arkadaş kullanabilir bu yağı ama bilgim olmamakla birlikte kimsenin motoruna zarar gelsin istemem. Çalıştığım şirkette kullandığımız doğalgazdan elektrik üreten gaz motorlarının atık yağı, profesyonel bir şirketçe toplanıyor. Fakat bu işlemler sırasında irsaliyeler, taşıma yeterlilik belgeler, vs bayağı diplomasi işin içine girdiğinden kendilerine verbileceğimi sanmıyorum. Çok güzel cevaplar gelmiş, sanırım en doğrusu benzinliklerin yağ değişim birimlerine bırakmak. Altı üstü 3 litre yağ için bu kadar uzatılmaz mevzu diyebilirsiniz ama çöplerden beslenen binlerce hayvan var ve bu yağların doğada kaybolması sanırım imkansıza yakın. Kirlettiği içme suları, deniz suları da birçok canlı için zararlı maalesef. Herkese keyifli sürüşler dilerim. Tekrar teşekkürler herkese.

Forumdan Uzaklaştırıldı
Kirlettiği içme suları, deniz suları da birçok canlı için zararlı maalesef. Herkese keyifli sürüşler dilerim. Tekrar teşekkürler herkese.
Bizim için de zararlı. Sıvı çöpler eninde sonunda yer altı sularına karışıyor. Yer altı sularının bir kısmı da eninde sonunda içtiğimiz suya dönüşüyor. Çok toksik bileşikler.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar