Bu gün ilk kez kendi kendime zincir temizliği ve bakımını yaptım. AS200'ün orta sehpası bulunmadığından bu motorun arkasını havaya kaldırmak için motor yan ayak üzerinde iken birilerinin yardımı ile havaya kaldırılması gereklidir. Her zaman yanınızda birileri olmayabilir ya da o birileri motoru yeterince uzun süre yan ayak üzerinde havalandırmak istemeyebilir. Bunun çözümünü forum sitelerinin birinde buldum, uyguladım ve şiddetle öneririm.
Zincirle ilgli bakım için kullandığım malzemeler:
1 adet eski bez, 1 adet eski diş fırçası, 1 adet çok amaçlı pas giderici, temizleme ve yağlama spreyi ve 1 adet şişe kriko.
Fotoğrafta görüldüğü gibi sağ ayaklığın şaseye bağlandığı yerin hemen arkasında şaseye dayadım krikoyu. Krikonun boyu kısa olduğu için altına 2 adet yol döşemede kullanılan taşlardan koydum.
Kriko üzerinde aşırı yükseltmek motorun devrilmesine neden olabilir. Sadece arka teker yerden kesilinceye kadar yükseltmelisiniz.
Dikkat edilecek konular:
1. Krikonun fiyatı 15 YTL. Garantili ve sertifikalı DBK marka. Dandik bir malzemeye daha fazlasını ödemek durumunda kalmayın.
2. Krikonun tepesi metal. Bu kısım şasede dayadığınız yere zarar verebilir. O nedenle bu kısmı bir bez, lastik veya benim yaptığım gibi sandalye ve masa ayaklarının altına, zemini çizmemesi için yapıştırılan, kendinden yapışkanlı keçe veya lastiklerden kullanarak kaplayabilirsiniz.
3. Motor kaldırılmadan önce boş vitese alınmalıdır. Ön teker bir yere dayanarak veya disk kilidi ile hareketsiz konuma getirilmelidir. Aksi taktirde öne doğru hareketle yan ayak kapanbilir ve motor üzerinize devrilebilir.
4. Kriko ile fazla yükseltilmemelidir, üzerinize devrilebilir.
5. Yükselttikten sonra motor aşırı sarsılacak şekilde hareket ettirilmemelidir. Devrilebilir.
Ben gerçek bir zincir spreyini uygun fiyata bulana kadar bu spreyle devam edeceğim. Zira spreyi bir kaç ay önce 9YTL'ye almıştım.