Sormak istedim de ailem bana dedi arkana kımseyı alma allah korusun kaza felan olur hapise atarlar dedide inanmadım o yüzden sordum
Ailenin kaza olur arkandaki ölür sonra seni hapse atarlar o yüzden arkana kimseyi alma demeleri doğru ama bir okadarda enteresan

Yani senin sürüşüne kendini koruyacağına o kadar güvenmişlerki yada sana bunu konduramamışlar, sen ölmedin, sakat kalmadın aman seni hapse atarlar..
Bunun yerine oğlum motora binme kazazı var belası var araba gibi değil bak falan.. demeleri daha yerinde olurdu sanırım. Her neyse..
Sorunun cevabı ise, Araba yada Motor farketmez, yolcu öldüğü taktirde ailesi ruhsat sahibine, sürücüye, sigorta şirketine ve varsa kasko şirketine aynı anda kan parası adı altında dava açabilir. Kazaya karışan 2. bir araç var ise kusur oranına göre aynı dava karşı taraf içinde açıla bilir. Ve direk araca satılamaz diye mahkeme sonucuna kadar şerh yani tedbir koyulur, Ve çok büyük olasılıkla dava olumlu biter. Emsalleri görülmüştür. Bu ülkemizde çok bilinmiyor, sadece bu işlerin hukunu üstlenmiş avukatlar var, karşı tarafın vicdanına kalmış bir durum açıkcası. Hapis konusu ise bu sürece bağlı olarak işlemektedir. Ehliyetinin olup olmaması, kazanın oluş sebebi, senin kusur oranın, sen ve artçının tüzükte yazdığı gibi güvenlik önlemini alıp almaman buna göre değişir. Her ne kadar yolcu kendinden bir birey olarak sorumlu sayılsada,
sürücü yolcuların güvenliğinden sorumludur. Artçın 18 yaş altı ise reşit sayılmadığından biraz daha sıkıntılı bir süreç seni bekler.
Umarım seni aydınlatmışımdır.