Arka tekerlek göbeği greslenir mi ?

Arkadaşım arka teker göbeğinde lastik takozlar vardır bu takozlar zamanla yuvaları genişler ve hatta yırtılıp dağılabilir acaba bu kaplin takozlarına hiç göz attınmı. Birde arka balatayı takarken balata yayları vardır bu yayların eğik olan uç kısımları dış tarafa bakmalıdırki bu da oldukça önemli. Bazen ters takılması durumunda yayların uçları sürtünmeye ve malum gıcırtıya sebep oluyor. Rulman bilyaların dağılması oldukça zor bir durum motosikleti orta sehpaya alıp tekeri elinle sağa sola oynat bakalım boşluk varsa zaten belli olur eğer ileri geri yaptığında ise çok fazla bir boşluk varsa yukarda da dediğim gibi kaplin lastiklerin ömrü dolmuş olabilir bunların dışında aklıma gelen yağsız zincir

Saga sola oynama var lakin cok az yani gozume normal geliyor balata lari yeni degistirmistim iki uc ay oluyor yaylarin yonune hic dikkat etmedim bunu kontrol edecem

Kaplinlerin eskimis oldugunu saga sola nekadar oynamasi lazimki anlayim

Bu yaylar ters takilinca gicirdama sesi yapip cekisi dusurur mu

Zincirimbakimli biraz bollasma var ama cok da degil iki uc gune kadar birsey yoktu bianda oldu

Saga sola oynama var lakin cok az yani gozume normal geliyor balata lari yeni degistirmistim iki uc ay oluyor yaylarin yonune hic dikkat etmedim bunu kontrol edecem

Kaplinlerin eskimis oldugunu saga sola nekadar oynamasi lazimki anlayim

Bu yaylar ters takilinca gicirdama sesi yapip cekisi dusurur mu

Zincirimbakimli biraz bollasma var ama cok da degil iki uc gune kadar birsey yoktu bianda oldu
Yayların ters takılması çekişten ziyade ses yapar fakat iki üç ay kullanmış isen zaten kendine yer yapmıştır. Sağa sola oynama az da olsa var diyon kendi motosikletimde ybr fakat bir milim dahi oynama yok sağa sola farklı ileri geri farklı bu ayrıntıya dikkat etmek gerek. Kaplin lastikleri çok pahalı bir şey değil ve değiştirilmesi basit bir işlemdir. Yerin de olsam arka teker göbeğini kaplin lastikleri ve birde arka mili komple değiştirirdim. Buda aşağı yukarı 30 tl masraf demek. Bunların değiştirilmesi çok basit olsada az biraz işçilik ister.

http://www.motoperformans.com/urun/arka-disli-lastigi--kaplin--yamaha-ybr-125_3297.aspx?CatId=119

http://www.motoperformans.com/urun/arka-disli-gobegi-ybr-125--rulmanli-_1207.aspx?CatId=139

aksoy, motorundaki sorunu çözdün mü bilmiyorum ama konuyu gündüz görmüştüm fakat bilgisayarım yanımda olmadığı için cevap yazamamıştım,
Benim motorun da arka lastik elle sıkıca tutup sallayınca rulman dağılmış gibi sallanıyordu, senin dediğin gibi ses yoktu fakat dişliye yük bindiğinde dişli hafiften öne esneme yapıyordu, haliyle dıştaki keçeyi de yıpratmıştı, söktüm baktım eksik bir şey yoktu (bana göre tabii), ancak aşağıdaki resimde görülen 10 numaralı parça yoktu, yani dişlideki rulman ile janttaki rulman arası boştu. Ayrıca, milde hafif de olsa eğiklik var mı kontrol etmekte fayda var, farkında olmasan da arka lastiğe yalpa yaptırır. Önceki mesajlarından birinde parçaları sayar mısınız demişsin; saymaktansa resim ekleyeyim:

vxc57o.jpg

Yardım için herkese tekarar teşekkür edeyim...

Hızlı bi şekilde hararetimle konuya giriyorum bugun öğlen indirdim tekeri ne var ne yok söktüm ama keşke sökmeden önce hayat2teker'in paylaştığı resmi görseydim sanki banada içinde bi parça eksik geldi birde içinde alakasız birşey buldum.

Şimdi nerden başlasam bilemiyorum ilk önce mil yağsız kalmış kup kuruydu bu da demek oluyorki 2 ay once rulmanları değiştirdğimde usta gram yag surmemiş.

sökmeye devam edelimyere bi kaç somon düştü biri sağdan biri soldan, biri uzun biri kısa somun aldım kenara koydum,

dişliyi kampanayı cıkardım.

dişliyi cıkardıgımda önüme birşey düştü ne olduğunu ilk başta çıkaramadım bilezik gibi birşey ama ortası su yanı dış çapı su kanalı gibi birşeydi bu hemen beyin fırtınası yaparak bunun burda neişi olduğunu düşündüm ve aklıma bunun paraçalara ayrılmış bir rulman olduğu yani bilyaları sökülmüş üst kısmı sökülmüş sadece iç taraftaki daire olan bilezik kalmış

ve hemen sonunda aynı boyutta metal pull çıktı bunlarıda koydum kenara sonra tekerleğin içinde keçnin altında bir plastik parçası aynı keçe gibi ama yırtılmış ve altında ince bi yay oda kopmuş orda öle dolanıyorlar,

hemen üstteki keçeyi söktüm altındaki de keçeymiş üst üstüste iki keçe koyulmuşş ve tulmana yakın olan keçe parçalanmış yayıda rulmana sürtüyor ve size söylediğim o gıcırdama sesi de hani diyordum ya plastiğin biyere sürtme sesi var diye işte bu patlayan keçe büyük ihtimal mile sürtüyordu.

keçeleri söktüm patlayan keçeyi çıkardım tek birtane keçeyi taktım heryerini yağladım sonra tekerimile sokup askıya alıp çevirmeye başladım ses gelecekmi rulmanlardan dıye uguldu yapacakmı diye gram ses yok birde teker durmuyor açıldı yanı rulmanlar sağlam rulmanlarda turkey yazıyordu turk firmasına ait ama markasını göremedim

şimdi sıra geldi toplamaya dişliyle teker arasından cıkan bu kırık rulmanı takmadım çunki kırılmış bi rulman fazladan koyulmuş diye düşündüğümden dolayı koymadım bu şekilde topladım

ve motor nasıl akıyor ama ben böyle serilik göremedim problem şimdilik kısa vadede çözüldü ama şimdi yukardaki resmi görünce aklıma takıldı tekeri tekrar sökecem ve bu organlardan eksik olan varmı yokmu onu araştıracam tahminimce bir rulman eksik oldu gibi yada herşey yerli yerinde

hee aklıma geldi tekerleğin içindeki rulmanlara bakarken şey gördüm sanki delikler fit bi şekilde değildi yani tek bi parça gibi durmuyordu delikler rulmanlar sağlı sollu rulmanlar eşit duruyor ortadaki boşluk bi tarafı aşagıda bi tarafı delıkten yukarda bu normal mi yoksa takılan rulman uygun değil mi

son olarak da rulmanlar kapalı rulman ama nasıl kapalı robocop gibi kapalı heryeri metalden değişik şekil birşey yani :) kısacası kapakları metalden

3-4 km yol yaptım şimdi işe gelirken sıkııntı yok gibi ama tekere biraz gres değmiş biraz yoldu vırazjlarda yamulttu beni :mrgreen:

aksoy;
mili yağlamana gerek yok, çünkü dönen mil değil rulmanlardır. Takarken zor veya tatlı sıkı giriyorsa takma kolaylığı açısından yağlayabilirsin tabi...
Fazladan rulman yoktur onda :) 3 tane rulman var arka takımda.
O düşürdüm dediğin parça tahminimce aşağıdaki videonun 2:26 sn'sinde görünen parça, yani yukarıda eklediğim resimdeki 10 numaralı parça. Zaten dişli tarafındaki rulmanın iç çapı milin çapına göre daha geniş, bu parça burdaki boşluğu doldurur ve milin somununu sıktığında yük bu ara elemanlara biner yani 10 ve 18 numaralı parçalar ile dişlinin solundaki, kampananın da sağındaki parçalara. Neyse.. videoyu izle sen :wiinkk:

[YT]U_6FZVbDuLA[/YT]

Şimdi izledim videounun video nerden bulduysan valla helal olsun tam aradığım video ama o bahsettiğin parça benim bahsettiğim parça değil yukarda resimde bahsettiğin 10 numaralı parça, o parça zaten yerindeydi benim dediğim parçayı videodada göremedim büyük ihtimal usta kafasından uydurdu oraya birşeyler koymuş. o parçayı yarın resmini çekip koyacağım buraya

---------- Mesajlar birleştirildi - 22:38 ---------- bir önceki mesaj zamanı 22:27 ----------

Şimdi hakanın verdiği linke bakıyodum şunu farkettim parçalanmış keçe dediğim şey resimde okla gösterdiğim yani o keçeyse tabi

makethumbgx.jpg

Bunun illaki bir işe yaradğını düşünüyorum ve bunu nasıl temin edebilirim. Herhangi bir pisikletçiden dönme motosiklet servislerinde varmıdır.

Bulabilirsin tabi, keçenin üzerinde numarası vardır ama madem parçalanmış; bin motora tamircileri parçacıları gez
Hatta benimki de yıpranmış durumda, değiştirmeye üşeniyorum :) yaklaşık 9000 km'dir bu üşengeçliğim devam ediyor hesabını sen yap

Ozaman sıkıntı yok yolum düşerse tamirciye alacaklar listesine eklerim :wiinkk:

Yalnız; anlattığına göre senin keçenin işi bitmiş, durum acil sayılabilir, zamanla toz, su vs girecek... Rulmanları kısa sürede bozarsın

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar