Motosikletler otomobillere nazaran çok yakıt tüketiyor bu bir gerçek. Sürat için yapılmış motosikletleri saymayacağım, fakat ekonomi için üretilen motosikletler de çok yakıyor, ufacık motor eti ne budu ne?
Şimdiki aracım Tdi inanılmaz düşük bi yakıtı var, fakat dizelle benzini kıyaslamayacağım, önceki aracım benzinliydi. Şehirdışı sakin kullanımda 28 kuruş yakardı, motosikletim 12 kuruş yakardı. (benzin 4,5 TL)
otomobil 1300 kg 4 silindirli (Golf 4 1.6 benzinli)
motosiklet 110 kg tek silindirli. (Ybr 125)
'Zevk işi bu birader yakarsa yaksın' diyen tiplere de uyuz oluyorum, hem zevk işi olsun hem az yaksın o zaman olmaz mı diyeceksin?
Malesef ki bu işteki verimlilik bu şekilde. Biraz daha iyileştirilebilir ama öyle hayal edildiği gibi değerlere yakalanamaz. Sabit hızdaki yakıt tüketiminden bahsederseniz o zaman otomobilin motosikletten 10 kat daha ağır olmasının da çok önemi kalmıyor çünkü işin içinde ivme yok. YBR zaten nasıl kullanırsanız kullanın o kadar benzin yakar ama Golf'ü şeghir içinde kullanırsanız en az 8 litre yakarsınız yani YBR'nin 4 katı kadar. ikisinin de limitlerini zorlarsanız YBR 3 litre yakar, Golf ise 15 litreleri bulur. Peki şöyle bir kıyaslama yapalım, 100 BG olan Golf ile 100 BG olan bir motosikleti kıyaslayalım. İkisi de bir kez uzun yolda sabiti gitsinler, bir kere de golf'ün sozn hızında gitsinler. Her iki durumda da motosiklet çok daha az yakacaktır ama bakınca aynı gücü verebiliyorlar. Ben MT-07 ile 120 km hızda sabit giderken anlık 2.7 litre görüyordum. Bunu verebilecek benzinli araç bulamazsınız.
Tamam motorlar cüsselerine göre fazla yakıyor gibi görünebilirler ama bu işin teorisi böyle. Kimse fizk kurallarının dışına çıkmaz. Evet durum biraz daha iyileştirilebilir ama motosiklet için buna değer mi ? %10 daha az yakmak için 125 cc motorda maliyeti arttırmak ne kadar mantıklı ?