Araç Yapmak

Uzun yıllardır aklımda olan bir şey bu. Teknik kısmında sorun yok. Motor ve şanzıman zaten başka araçtan uydurma olacak illa ki. Yada sıfır alabilirim çinden. 150-200 cc hazır motorlar var. Diğer kısımları yapacak teknik bilgim alet edavatım bütçem vs var.

Öyle büyük bi araç değil düşüncem. Mini araç düşünüyorum. UTV içinde planlarım var. Ama ilk önceliğim şu aşağıdakine benzeyen bi araç yapmak. Bunun tek kişiliği. Arka tek teker olabilir.

d74cfa2c03da990901f53e24254d93ae.jpg

Yada şöyle birşey olabilir. Bunu yapacak malzeme var elimde.

3062.2.jpg

Yakın zamanda inşallah yapıma başlayacağım. Kışın işler durunca böyle şeylerle uğraşmayı seviyorum. İki sene önce Otoser topladım. Geçen sene custom motosiklet yapmıştım onlarıda forumda paylaşmıştım. Kısmetse bu sefer daha farklı bi işe girişmek niyetim.

Gelelim asıl soruna. Evrak işi nasıl olacak?

Çok araştırdım ama kesin bir şey bulamadım. Yani herşeyi yapıp bitirdim diyelim. Bunu trafikte kullanabilmek için, ruhsat vs alabilmek için hiç kanunlarda bi açık yok mudur?

Emeğim boşa gitsin istemiyorum açıkcası. Tamam dağda bayırda kullanılır ama bi yakalansam elimden alırlar birde üstüne bi sürü ceza yerim.

Konya'da FMA Yıldırım var mesela. Zamanında Rus motorlu yada minarelli motorlu tripörtör üretiyorlarmış. Aşağıya bi fotoğrafını koyayım.

enesk_sahibinden_07032008318.jpg

Şimdi ise üç tekerlekli farklı araçlar üretiyorlar. Onunda linkini koyayım yasak değilse.

http://www.fmayildirim.com/urunler

Yani bu şekilde şeyler yapılıp ruhsat alınabiliyor.

Nasıl yapabilirim?

Birde benzinli yerine elektirikli yapsam evrak işi nasıl olur? Elektirikten pek anlamam ama hem elektirikli hem benzinlide yapabilirim.

Son düzenleme:
Malesef hiçbir şekilde ruhsat çıkaramıyor ve trafiğe sokamıyoruz.

Ancak trafiğe çıkmayacak şekilde tasarlar ve başka bir araç tarafından kolay çekilecek/taşınacak şekilde ölçeklendirir ve üretirseniz canınız sıkılmaz, trafiğe kapalı alana götürüp (mesela orman...) orada tadını çıkarabilirsiniz.

Elektrikli/Dizel/Benzinli/Melez farketmez.

Son düzenleme:
Evrak falan çıkmıyor müdür , uygunluk belgesi emisyon zimbirtisi bir dünya şey lazım .
Birkaç arkadaş toplanıp yapacaktık vazgeçtik .

Linkteki şeyleri görünce midem bulandı.Ne kadar estetik özürlü bir şirketmiş ya

Makina muhendisleri odasi ilgileniyor bildigim kadariyla. Onlarla irtibata gecebilirsin kolay gelsin

resmini koyduğunuz sarı araç trv .. onu vosvos şasesi üstünde yapıyorlar ingilterede... kitleride hazır satılıyor ama çok para.. ruhsat çıkartamassınız hiç bir şekil.. üretici izni almadığınız sürece zaten onu aldınızmı seri üretim bile yaparsınız :) ..

linkde gösterdiğiniz araçları zaten çinden motor getirten firmaların hemen hemen hepsi getirtiyor.. elektrikliyede hiç girmeyin onların mantığı temelde golf arabası mantığı.. aküsü biter yneisi bir dünya menzili kısa süratli gitmez..

Son düzenleme:
Erdi S.A. nasılsın ? Misafir haberi bekliyoruz. Araç yapmak ülkemde çok zor bir hadise . Hele ki bu en son emisyon vs kuralları , mak. müh. oda. uygunluk belgeleri sebepleriyle . Mesela ben burada -- cheetah trikes veya rewado trikes yada VW trikes bunlar da olmazsa 126 bis trikes -- benzeri bir
trikes yapmayı çok istedim . Sonra imkanlar durumu negatifden yana olunca, - hayalle yaşayanın kulaklarının ikisini birden çekeyim - dedim kendime.
Dünyanın pek çok yerinde binlerce örneği olmasına rağmen bilmiyorum bizde ne kadar gerçekleştilebilir? Belki yürür durumda, muayene sigorta ve ruhsat
tarafı problemsiz bir 126 bis alınır ön koltuğun arkasından kesilir ve ön taraf tamamen çöpe atılır. Arka şase üzerinde motor şanzıman ve diferansiyele
bir motosikletin ön takımı gidonuyla birlikte uygun şekilde monte edilirse .... Oooooff ooff yürrüü lan Ali !! De get hiç işin gücün mü yok.
Sürci lisan eylediysek affola , efendim hörmetler selamlar bütün yurduma.

Bir yolu var aslında ama projeyi tam olarak görmek lazım sonrası kolay hallolur.

Bir m50 b20 motor ile başlamaya ne dersiniz ? Fiber işçiliği ile beraber ortaya muhteşem bir araç çıkabilir. tabi otoser gibi keskin hatlara sahip olmaz ise.
Rat Rotlara bir bakın isterseniz. size fikir verebilir.

Rat rod tarzı bir araç hayalimdir. Lakin ülkemizde imkansız.

Arkadaşlar sağolun cevaplar için.

O zaman ben fikrimi yazayım. Motosiklet sepeti üzerine düşünüyorum. Kaporta işçiliğini azaltmak için. Planet motosikletin eski sepetleri bulunabiliyor.

getpubliccontent

42451-kocaer-motosiklet-yolcu-sepeti_800x600.JPG

İki fikir var şimdilik aklımda. Elimde MZ motoru ve tekerlekleri vs var. Onlardan başlayabilirim. Arkadaki kısma motor bloğunu koyarım. Dört tanede motosiklet tekeri. Bağımsız süspansiyon vs. Çıkma otoser motoru ve diferansiyeli ilede yapılabilir.

Yada arkası tek tekerlek olur. Scooter motoru takarım. Hemde hava soğutma işiyle uğraşmamış olurum. Ön tarafada bağımsız süspansiyonlu scooter tekeri ile güzel bişey olur bence.

Rat rod güzel ama şimdilik uzak hayal.

Benim düşündüğüm küçük kibar birşey. Az yakan çok kaçan. Yurtdışında bununla alakalı çok araç üretilmiş. Geçenlerde DMAX kanalında bi programda Sachs marka araç topladılar mesela. Aynı markanın motorlu bisikleti var bende. Motosiklet üzerine uzmanlaşmış bi firma ve 2 zamanlı bi motor ile küçük araç yapmışlar. Yada BMW'nin eski bi modeli var. Hatta kapısıda önden açılıyor öyle biniliyor. Trabantda örnek verilebilir.

Wallaha bende youtube'da birşeyler izlerken denk geldim. Hızlı hızlı geçiştiriyordum ki KTM 640 Adv'yi gördüm. Dedim hemen şikayet etmeliyim ilgili merci'ye die koşup buraya yumurtladım :p

Ben baktığımda 58. Kişiydim. Reklamını yapmışsın adamların. 😁

Trafiğe çıkarmı bilmiyorum ama bir arkadaşın elinde Ferrari , Lambo vs ultraspor arabalara benzer fiber kasalar var , o sarı arabaya benzeyende vardı adı Caterham olabilir hatırlayamadım şimdi , üzerinde motor şanzıman şasi koltuk mevcuttu , piste çıktığını biliyorum..

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar