Benim 13 yaşındaki Toyota Yaris eskidi, zaten minicik arabaya çocuklarla zor sığar olduk. Arabayı satsam yaklaşık 35bin'e gider. Motoru da 20bin'e satsam 55bin olur. 55bin'e ay yakan çok kaçan tabir edilen tarzda biraz daha büyük, en azından bagajı olan bir araba bakıyorum ben de.
Benim için de otomatik olması şart. Ama Toyota'nın MMT dediği elektrikle çalışan bir sistemin vites değiştirdiği şekilde olması yeter, zaten 10 kullandım bu şekilde, gayet yeterli. Tabi CVT şanjuman olursa çok daha iyi olur. Hidrlik tork kovertorlu otomatik şanjumanlarda kayıplar çok fazla, haliyle çok yakıyor.
Burada bir bilgiyi güncellemekte fayda görüyorum. Tork konvertörlü şanzımanda kayıp dönemi 2000 li yıllar için geçerlidir. Şuanda Mercedes Benz tarafından kullanılan 9g tronic , BMW derki ZF şanzımanlar tork konvertörlüdür.Güç kaybı bir tarafa özellikle 9g tronic muhteşem bir şanzıman..
Otomobil markaları çift kavramlılarda yaşnılan sorunlardan mütevellit tork konvertöre geri döndüler.. Ford da bu markalardan biri..
Japon CVT leri de sorunsuzluk açısından tavsiye ederim. Ancak tork konertörlü bir şanzımanın verdiği çekiş hissini CVT vermez..