1000cc Africa kullanan biri olarak bu konuda tartışmasız arabanın daha ekonomik olduğunu düşünüyorum.
Kullanıdığım motorla arabayı karşılaştırırsam, arabada yakıt daha düşük, servis maliyeti daha düşük, lastik maliyeti daha düşük, KASKO (kimse bahsetmemiş ki en büyük maliyat farkı burada) daha düşük, güvenlik konusunda risk daha düşük (canınıza ya da sağlığınıza değer biçebilir misiniz bilmiyorum ama). Sigorta ve MTV aynı değerde. Ek olarak motosikletin bitmeyen bir ekipman, techizat olayı var. Sonu gelmeyen yazlık ayrı kışlık ayrı, yağmurlu hava ayrı,rüzgarlı hava ayrı ekipmanı. Motor değiştirirsin yok camıydı, yan çantasıydı, koruma demiriydi, sis farıydı. Bitmiyor.... Bitmiyor.... Gerçekten bitmiyor. Hele ki maddi durumunuz da biraz el veriyor ise maymun iştahlılığın sonu yok motosiklette.
Bir de bunun konfor tarafı var. Arabada 4-5 kişi yağmur,çamur,kar demeden konforlu yolculuk geçirebilirken, motosiklette konfor diye bir şey yok.
Kimse bana aksini anlatmasın. 12 ay motor kullanan, top casede bütün yağmurluk ıvır zıvırını taşıyan, konfor konusunda motorumda tek eksik olarak sele ısıtması olmayan biri olarak motosikleti konforsuz bir araç buluyorum. Hem de sadece kötü havada değil, sezon dediğimiz şu günlerde motorun daha da işkence olduğunu düşünüyorum. Ama sevda işteeeee.
Şimdi o kadar gömdün neden motora biniyorsun diyebilirsiniz. Arabanın bu kadar artısına, motorun negatifliklerine rağmen onu net bir şekilde tercih sebebi yapacak bir ekstrası var. Trafikten kaçış. Yukarıda MahmutBiner'in dediği gibi 2 saatlik yolu 15-20 dakikada alman mümkün. Yandex'i açtığında sana gösterdiği bordoluk bir anlam ifade etmiyor motorda. Uzağı yakın kılıyor.
Sadede gelirsek, trafik keşmekeşinin olmadığı yerde araba bana göre daha ekonomik. ( yüksek CC için konuşuyorum)
Ama İstanbul'da giderlerine ve riskine rağmen motor tercih sebebi bnm için.