Araba devri ile motosiklet arasındaki fark

Motosikleti
Triumph Trident 660
Neden arabalarda 2.5-3 bin devir arasında vites atıyoruzda motosikletlerde 7-10 bin devir arasında kullanıyoruz

Araba motorları verimlilik ve uzun ömür üzerine tasarlanmıştır. Motosiklet motorları daha çok performans üzerine tasarlanmıştır.

Aşırı besleme olmayan 1 litrelik araba motoru 60 beygir civarıyken aynı hacımdaki motosiklet motoru minimum 100 beygir olur.

Neden arabalarda 2.5-3 bin devir arasında vites atıyoruzda motosikletlerde 7-10 bin devir arasında kullanıyoruz
Araç büyüdükçe tork lazım olduğundan devir düşüyor genelde, amaç daha çok verimliliği arttırmak sanırım. Bunlara bir örnek de ben eklersem otobüs, kamyon, tır gibi ağır vasıtalar da 1000-1500 devirde gidiyor.

Mesela 1.0 bir araç 80-100 beygirken 1000cc motor 200 beygirlere varabilir ama tork tam tersine motorda 100nm civarında kalırken arabada 200nm civarında olur.

Son düzenleme:
Motosikleti
Hero X Pulse 200
Dur birde uzman olarak yazayım, motor parçaları ağırlaştıkça cevirebileceği maksimum devir azalır cünkü krank o yükü kaldıramaz bu yüzden motosikletler yüksek devir cevirir, arabalar hatta kamyonlar 1000 devirle seyahat eder çünkü pistonları kolları çok ağırdır krank bunun rezonansını kaldıramaz.
Verim.konusunda bir arastirmam olmadı ama motor hacmine göre sanırım motosikletler en verimli makineler olabilir.

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
ya o değilde bu anlas lastikler neden ovuluyor ?

ya benim cb125f üzerinde gelen nylon lastikler bundan iyidi..

çok net yani..

anlas pişmanlıktır.

bunu bir yerde yazıp rahatlamam lazımdı,

Motosikleti
D400
ya o değilde bu anlas lastikler neden ovuluyor ?

ya benim cb125f üzerinde gelen nylon lastikler bundan iyidi..

çok net yani..

anlas pişmanlıktır.

eski motorda 15 bin km anlas tournee kullandım; ilk 10 km g.tü başı kırmazsan sonrasında gayet güzel tutuyordu yolu :D

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
eski motorda 15 bin km anlas tournee kullandım; ilk 10 km g.tü başı kırmazsan sonrasında gayet güzel tutuyordu yolu :D

yaa bırak boyle lastik olmaz olsun.
michelin almadım 2500 tl cepte dedik hata ettik.

corcil boşuna dememiş ucuz etin yahnisi yenmez diye.

resmen rezalet.

viraj alamıyorum bunla. lastik kalınlığı orjinal 100mm iken ben 90 aldım.

ama bu kadar fark yaratmaz yaa

Bunlara bir örnek de ben eklersem otobüs, kamyon, tır gibi ağır vasıtalar da 1000-1500 devirde gidiyor.
Gemi gibi bir taşıt min yakıtla çok uzun yıllar çalıştırmak isteniyorsa devir dahada düşüyor , 150 mt boyundaki bir geminin krankı 300-500 arası bir devirde dönerken max gücünü ve torkunu verir , okyanuslarda çalışan daha büyük gemiler dakikada 100-120 devirle max hızına çıkabiliyor..bu gemilerin bloklarında insan geçebilecek kadar kapaklar vardır ve gemi düşük hızda ilerlerken dakikada 40 la falan dönen piston koluna elinizle dokunabilirsiniz 😃

Gemi gibi bir taşıt min yakıtla çok uzun yıllar çalıştırmak isteniyorsa devir dahada düşüyor , 150 mt boyundaki bir geminin krankı 300-500 arası bir devirde dönerken max gücünü ve torkunu verir , okyanuslarda çalışan daha büyük gemiler dakikada 100-120 devirle max hızına çıkabiliyor..bu gemilerin bloklarında insan geçebilecek kadar kapaklar vardır ve gemi düşük hızda ilerlerken dakikada 40 la falan dönen piston koluna elinizle dokunabilirsiniz 😃
Abi böyle devasa motorları rektefiye edecek atölyeler ülkemizde mevcut mu?

Motosikleti
Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150
yaa bırak boyle lastik olmaz olsun.
michelin almadım 2500 tl cepte dedik hata ettik.

corcil boşuna dememiş ucuz etin yahnisi yenmez diye.

resmen rezalet.

viraj alamıyorum bunla. lastik kalınlığı orjinal 100mm iken ben 90 aldım.

ama bu kadar fark yaratmaz yaa
O değil de ben de aslında şu Michelin Road 5'lerden pek memnun değilim. Kış dönemi bir keresinde acayip kaydı, az daha düşecektim. Bugün yaz ortasında yine sanki buzda sürüyormuşum hissiyatı veriyor. Bazı günlerde ise hiç problem yok. Anlamadım valla. Lastik basınçları konusunda da hassasım. En fazla 2 haftada bir evdeki akülü pompa ile kontrol ediyorum. Var bir numara.

Motosikleti
Dominar 250
Aynı hacimdeki motosiklet motoru ile araba motoru da çok farklı çalışıyor. Yürüttüğü iskeletin ağırlığıyla ilgili bir durum. Africa twin 200 kg bir ağırlığa sahip, clio ise 1200 kg. Arada 5 katı fark var. Eğer Africa Twin, Clio ile benzer devirlerde güç ve tork üretebilseydi, gaza basar basmaz uçardı makina. Sürebilmemizin imkanı olmazdı galiba. Arabalar maks tork eğrisine daha düşük devirde ulaşıyor bu yüzden aracı yürütebilmek adına.

Kıt bilgimle böyle olduğunu sanıyorum. Hacim ve ağrılık farkları esas önemli olan.

Abi böyle devasa motorları rektefiye edecek atölyeler ülkemizde mevcut mu?
Bahsettiğim ebattaki motorların kranklarına kolay kolay birşey olmaz yani 50 yıl sadece yatak değişip üzerinde polisaj yapıp çalışır büyük ihtimalle gemiyle beraber hurdaya çıkar , 90 larda birkez bu ebatta bir krankın kırıldığına sahit oldum 7-8 mt boyunda bir kranktı Man marka , sıfır krank geldi Almanya'dan taktılar ,

Doğrusunu istersen Türkiye de bu ebatta bir krankı işleyecek tezgah var mı bilmiyorum , belki bloğun içinden çıkarmadan çalışıyor olabilirler , blok yüksekliği bile 3-4 metre oluyor , silindir gömleklerini çıkarmak yenilemek kolaydır , devasa boyutta olsada calaskal ile çeker çıkarırsın karmaşık bir yapısı yok , çevresinde onu sök bunu sök derdi yok , silindir kapağını al , alttan piston kolunu sök üstten çek gelsin , yeni sekmanları silindiri yatakları yerleştir bittti :)

Bahsettiğim ebattaki motorların kranklarına kolay kolay birşey olmaz yani 50 yıl sadece yatak değişip üzerinde polisaj yapıp çalışır büyük ihtimalle gemiyle beraber hurdaya çıkar , 90 larda birkez bu ebatta bir krankın kırıldığına sahit oldum 7-8 mt boyunda bir kranktı Man marka , sıfır krank geldi Almanya'dan taktılar ,

Doğrusunu istersen Türkiye de bu ebatta bir krankı işleyecek tezgah var mı bilmiyorum , belki bloğun içinden çıkarmadan çalışıyor olabilirler , blok yüksekliği bile 3-4 metre oluyor , silindir gömleklerini çıkarmak yenilemek kolaydır , devasa boyutta olsada calaskal ile çeker çıkarırsın karmaşık bir yapısı yok , çevresinde onu sök bunu sök derdi yok , silindir kapağını al , alttan piston kolunu sök üstten çek gelsin , yeni sekmanları silindiri yatakları yerleştir bittti :)
Bu gemicilik dünyası ne acayip bir şey. :D

Bu motor kaç litre abi?

Son düzenleme:
Birçok kriter devreye giriyor

1-) Motosiklette hacim küçük olduğundan küçük motordan büyük güç çıkarmak lazım bunun için de devir lazım
2-) 1000cc yani otomobil hacmine ulaşmış motorlarda ise yine farklı kriter var çünkü motosikletlerde turbo yok o yüzden yine devir çevirmek zorundalar
3-) Bazen de arada pek fark yok mesela düşük devirli motorlar var moto guzzi gibi Harley gibi 8000 devir Max olanlar ve onlarda aynı hacimde turbosuz araba kadar güç üretiyorlar zaten

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar