Amperi mi Yükseltmeli?2. Aküyü mü eklemeliyiz?

72 amper zaten gözümyok o kadar yüksekte :) 5 amperlik akü yerine 12 filan takabilirmiyiz ?

Moderatör
Aküler akım değil voltaj üretirler. Aküler uzun yıllardır 12V olarak üretilir. Ohm kanunu derki I = V/R, yani Akım = Voltaj/Direnç
Motosikletinize bağladığınız her bir ek (ek = korna, siren, alarm, sis farı vs.) elektrik tesisatınızdaki akımı arttırır. Artan akım, eğer tesisatınızda kullanılan kablolar yeterli değilse, (Kablo çapları ince ise) size direnç yani ısı olarak geri döner. Isı da kablolarınızın zamanla kavrulmasına, kullandığınız anahtarların erimesine neden olur.. Burada bizim düşmanımız sandığınız gibi akım değil dirençtir.
Akım konusunda ise 72A akü takmış kebapçıyı örnek alalım. Motor çalışır vaziyette iken, tüm farlarını açsa, sinyallerini çalıştırsada, hatta sis farı bağlayıp onu da açtığını farzedersek dahi aküden 72 A akım çekemeyecektir. Çünkü kullandıkları en fazla 3 yada 4 amperlik akıma eşittir. Eğer 72 Amperi gerçekten tüketiyor olsaydı, şarj dinamosu dili bir karış dışarıda 1-2 dakika çalışır daha sonra ebediyete yolculuğa çıkardı.
Röleler ise Eyong'un da bahsettiği gibi, anahtar görevi gören devre elemanlarıdır. Açık ve kapalı kontakları bulunur.. Siz sis farını açmak için sis farının düğmesine basarsınız, düğme (Düğme = Anahtar) direk sis farına değil röleye enerji verir, rölenin enerjilenen bobini, ucunda voltaj bulunan açık kontağı çeker, ve sis farına bağlı olan açık kontağın diğer ucuna iletir. Böylece sis farınız yanar. Açık ve kapalı kontağı bununan rölelerle yapabilecekleriniz sınırsızdır. Melesa tek bir düğmeyle sis farınızı açar, normal farınızı kapatırsınız. Yada sis farınızı açtığınızda farlarınız kısa yanıyorsa uzun farınız açılır.
Özetleyecek olursak;
1- Kaç Amper akü bağlarsan bağla.. Motoruna klima, ısıtıcı, çamaşır makinası, buzdolabı, ütü vb. takmadığın, taksan bile bu taktıklarını motor çalışırken kullanmadığın sürece.
2- Ne bağlarsan bağla, akımı değil direnci önemse, kalın kablo kullan, anahtarına güvenmiyorsan röle kullan.

3- Bu kadar

Son düzenleme:
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Şarj dinamosunun kapasitesi alıcıların kapasitesinden fazla olmalıdır.Motor

çalıştıktan sonra akü devre dışı kalır. Akü sadece marş anahtarınızla marş

yaparken kullanılır. Kısaca önemli parça alternatör kapasitesinin yüksek

olmasıdır. Farım da açık kaskım da takık daha ne isteyon:)

basit denklem

Arkadaslar aciklamis. ama kendi mesleğim icabı olarak toparlarsak
- Eğer normal in üstünde elektrikli ekipman bağlanır ise
1-sigortalar büyümelidir.
2-kablolar kaldırmayabilir biraz kalınlastırılmalıdır (akımı su gibi düşünün kablo kalınsa daha fazla akım çekilir)
3-şarj dinamosu yetmez ise akü destek verir ve eninde sonunda akü biter

- Watt (güç) = I(motora göre bişey amper) x V (bizde 12 volt)
bu denklemde güç hep aynı kalır ise ki ekipmanlar sabit

V ta sabit
I uygulanacak ekipmana göre değişecektir , Amper / saati fazla olan akü doğal olarak daha uzun sürede
dolacak ama daha uzun sürede normale göre boşalacaktır.

ŞArj dinamosunu büyütmek motorun gücünden çalmak demektir. enerji yoktan varolmadığına göre mecburi feragat edilecek bir durumun oldugu gorulur.

Sonuç olarak ek ekipman bağlamak için
şarj dinamosu
sigortalar
kablolar
değiştirilir ise ideal sorunsuz bir sistem yakalanır .

bahsi geçen motorlar ufak cc ve 10 -20 Bg arası oldugunu dusunursek
1-2 beygir hissedilecek bir güç düşüşü demek olacaktır .

Honda Goldwing varsa ne istersen bağlarsında CBF 150 ye 2 lamba bağlasan
bir CBF lik para harcarsın ortaya çirkin bir şey çıkar anlamına gelir.

En güzeli ayarında kullanmak . okadar mühendis yanılıyor olamaz
Saygılr

Araba aküsünü motora sıgdırmak dert olacağı gibi sulu bir akü kullandığınız takdirde kaza anında içindeki asitten dolayı extra yaralanma durumu söz konusu.

Motorunuz için yüksek amper değerlikli akü arıyorsanız ( 14 amper ) aşağıdaki linke bir bakın

http://www.motorturk.com.tr/yuasa_aku.html

veya mevcut akünüzü değiştirmeden sinyal ve stop farlarınızın içindeki ampulleri 12 voltluk power led ile değiştirin.akünün yükü önemli ölçüde azalır.

arkadaşlar çok güzel yorumlarınız için hepinize teşekkür ediyorum. motosikletimde aksesuar olarak sis farları vardı 55W'lık ama yeni aküyü taktığımdan beri hiç açmadım son 1 haftadır. başka olarak mako marka ikiz tofaş kornaları var. onları daha çok kullanıyorum. :) farımızı philips marka H4 yaptık. bunlar haricinde extra bişey kesinlikle yok. şimdi ben yeni akü aldım. 1 hafa oldu alalı. :) TET marka mavi kutulu sulu akü. :) aküyü aldığım bayinin talimatı ve kullanma klavuzuna bakarak akü suyunu dolurup kapaklarını kapatmadan en az 45dk geçmesini sölediler. ben 1 saat bekledim ve kapakları sonra kapattm. sonra marşa bastım ve motoru kullandım. şuanda yani son 3-4 gündür soğuktandımır bilmiyorum marş zor basr oldu. bi kaç arkadaşa sordum sulu aküler soğuktan etkilenir dediler. siz ne düşünoyunuz ? kuru akü mü alıyım yoksa akümü yeni oldugu için başlangıç şarjına mı taktırayım ? :)

inventör takılabilir mi?

merhabalar

CBF 150'im aküsü 12V 7AH.. inventör takıp notebook'umu çalıştırmayı denedim. 15-20 saniye sonra inventör verdiği elektriğini kesiyor. notebook 19V 6.5A

inventör 12V çakmaklık girişli, 19V çıkışı olan bir alet.

bu durumda 9 amperlik bir akü alsam notebook'umu çalıştırabilir miyim acaba?
ve şarj dinamosu sorun çıkarır mı ki?

merhabalar

CBF 150'im aküsü 12V 7AH.. inventör takıp notebook'umu çalıştırmayı denedim. 15-20 saniye sonra inventör verdiği elektriğini kesiyor. notebook 19V 6.5A

inventör 12V çakmaklık girişli, 19V çıkışı olan bir alet.

bu durumda 9 amperlik bir akü alsam notebook'umu çalıştırabilir miyim acaba?
ve şarj dinamosu sorun çıkarır mı ki?

deniz kardeşim. öncelikle motor çalışır vaziyette iken ve stop durumunda iken senin o çakmağa gelen voltaj aynı olmaz. o nedenle inverterini ona göre ayarlaman lazım.

akün 12 v - bir saat boyunca 7 amperlik akım verebilecek şekilde elektrik depolayabiliyo.
notebook un da 19v * 6,5 a = 123,5 watt çekiyo.
bu harcam zaten yeterince fazla.

12v 12ah alman daha makul olur bence

deniz kardeşim. öncelikle motor çalışır vaziyette iken ve stop durumunda iken senin o çakmağa gelen voltaj aynı olmaz. o nedenle inverterini ona göre ayarlaman lazım.

akün 12 v - bir saat boyunca 7 amperlik akım verebilecek şekilde elektrik depolayabiliyo.
notebook un da 19v * 6,5 a = 123,5 watt çekiyo.
bu harcam zaten yeterince fazla.

12v 12ah alman daha makul olur bence

anladım teşekkürler.. peki 12 amperlik bir akü alırsam alternatör yeterli gelebilir mi acaba? motosikletin kitapçığında alternatör: 0.114kW/5000 min.dev/dak. yazıyor..

motorun aydınlatma için kullandığı değerleri topladım yaklaşık 130wat ediyor.

0.114kW/5000 min.dev/dak olayı: 5000 devirde gidersen 9.5 amperlik akün 1 saatte dolar 12 amperlik akü takarsan 6300 devirde 1saatte dolar . bu formülüde unutmayalım W = V . A mesala benim motorumda sis farları normal far stop farlı toplamı 170 watt yapıyor formül volt =12 watt =170 a=?
A= 170 / 12 = 14 yani 14 amperlik akü lazım bana ama benim motorda 9 amperlik akü var . yani arkadaşlar aküyü büyütmek yerine yani yüksek amperli akü takmak yerine nacizane söyle fikir buldum.
diyelimki 20 amperlik bi akü taktık motora, alternatör bu aküyü doldurmak için saatlerce calışacak, konjektör ısınacak ve motosikletimizin motoruna yük binecek buda bize 1hp 2 hp güç kaybı yasatacak ve sonrasındada konjektörü hatta alternatörü elimize alıcaz bozulacak yani sürekli çalısmaktan.
fikrim şu 9 amperlik iki akü toplam 18 amper baglayıp sırayla sarj etmek 1. akü doldugu zaman hemen ikinci aküyü devre ye almayıp alternatör ve konjektörün dinlenmesini ve sogumasını sagladıktan sonra (5 dk 10 dk neyse) 2 . aküyü devre almak . bu sekilde hem aküler daha hızlı dolar hemde konjektör alternatör sorunu yasamayız. Saygılarımla.

Kusura bakmayın konuyu hortlattığım için.
motorsikletim 35w işe motorum ile gidip geliyorum maalesef geceleri yeterince aydınlatma sağlayamıyor
konu hakkında yardımcı olursanız sevinirim.

Kusura bakmayın konuyu hortlattığım için.
motorsikletim 35w işe motorum ile gidip geliyorum maalesef geceleri yeterince aydınlatma sağlayamıyor
konu hakkında yardımcı olursanız sevinirim.

Hangi motordan bahsediyorsun? 35w dediğin far ampülü sanırım doğru mu?

Osram NightBraker Unlimited, Philips X-treme Vision, Bosch Plus 90 h4 far ampülü alabilirsin tavsiye ederim.Ampül almaya gittiğin yerde abi bak bunlar daha iyi aydınlatır diye 100w ampül satmaya kalkabilirler dikkat et.Birde mavi renkli ampül alma.

Osram NightBraker Unlimited 55 w denedim rolantide ya da sinyalı yaktığımda akım zayıf kalıyor

Aküden dolayı olabilir mi? Çin malı dandik akü ise yapabilir yani normalde yapmaması lazım ybr125 de bile rölantide hem sinyal hem korna(seger 50f) ile test ettim birşey olmadı.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar