Allahim Sana Geliyorum (Viraj icerir)

Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport
Su viraj isini bir netlestirelim.

Amacimiz :

Motoru olabildigince yatirmak,

Diz, dirsek kafa vb bilimum organlarimiz ile asfalti oksamak,

Viraji limit hizlar ile dönebilmek,

Apexteki fotografciya harika bir poz vermek

gibi seyler ise yanlis yerdesiniz . Bundan sonrasi maalesef "güvenli viraj" ile ilgili ipuclari verecektir.

Biliyorum forumdaki bazi arkadaslarimiz sportif, hatta agresif sürüs ile ilgileniyor ama bunlarin disinda kalan forum ahalisinin ana temasi üce ayriliyor.

1- Köfte yemege giderken motosiklete binmek

2- Mangal yapmaya giderken motosiklete binmek

3- Gözleme yemege giderken motora binmek

Gercegi kabul edin siz de illaki bu üc gruptan birine dahilsiniz :cool:

Peki amacimiz biryerlere keyif ile giderken virajlari nasil güvenle dönecegiz ?

Isimiz kolay , sadece bazi basit kurallara uyarsak olayi cözeriz.

KENDINI BILMEK :

O viraji Ahmet ,Mehmet , Kenan veya Toprak dönmeyecek , siz döneceksiniz. Baskalarinin ne yaptigi ile ilgilenmeyin kendi limitlerinizin altinda kalmalisiniz.

HIZINIZI KONTROL ALTINDA TUTMAK :

Düz yol veya viraj farketmez , önünüzde kesintisiz ve net olarak gördügünüz asfalt kadar durma mesafeniz var demektir. Öyle ise hiziniz daima bu mesafede durabileceginiz seviyede degisken olmalidir. Hocam ben zaten yavas gidiyorum 80 i gecmiyorum gibi kendinize koydugunuz sabit hiz limitleri , düsük olsa bile güvenlik acisindan hic bir degeri yoktur. Yol kosullarina göre bazi yerlerde yapacaginiz 120 km hiz güvenli iken yine yerine göre 30 km hiz sizi kazaya götürebilir.

Hiz kosullara göre degiskendir ve en önemli kistas ÖNÜNÜZDE GÖREBILDIGINIZ DURMA MESAFESIDIR . Duracak mesafe yoksa ne en iyi lastikler ne de en iyi frenler sizi kurtaramaz.

VIRAJ NEREDE BASLIYOR ?

Yol orta cizgisinin düz gitmeyi birakip bir egri halini almaya basladigi nokta virajin basladigi noktadir. Güvenli bir viraj icin bu baslangic noktasindan önce hiz , vites vb düzenlemeler tamamlanmis olmalidir. Bu noktadan gecerken baska bir zorunluluk yok ise gaz disinda hicbir kumandaya dokunmuyor olmalisiniz. Gaz icin ideal durum kapali olmasi veya konfor sürüsünde iseniz (konfor sürüsü : limitlerin cok altinda sabit veya yumusak dalgalanmali hiz ile yapilan sürüs) sabit gaz olmalidir.

Viraj hakkinda en dogru bilgi ancak bu nokta gecildikten sonra elde edilir , hatta pek cok kapali virajda bu nokta gecildikten cok kisa süre sonra , viraj cikisi görüs alaniniza girer. Bu nedenle bu noktayi gecene kadar cok sakin ve limitlerinizin altinda kalmalisiniz.

BAKIS:

Dogru bilgiyi , dogru zamanda alabilmek icin dogru yere bakiyor olmalisiniz. Iki teker sürücüleri hemen önlerindeki zemine bakmaya calisirlar , halbuki bakilmasi gereken nokta üzerinde oldugunuz nokta degil , gitmeyi planladiginiz yönde kesintisiz ve net olarak görebildiginiz son noktadir. Virajlardan önce henüz düz gidiyor olsak bile eger önümüzdeki asfalt dönmeye baslamis ise KAFAMIZ o yöne dogru dönmelidir (Gözümüz degil kafamiz dönmelidir, bunu ilerde baska bir yazi ile aciklarim)

VIRAJ BILGISINI ALDINIZ :

Görüsü acik bir virajdasiniz veya virajin baslangic noktasini gecmis , cikisa kadar olan asfalt yüzeyini net olarak görebiliyorsunuz. Buradan sonda ideal tutus icin agirlik dagiliminizi %60 arka %40 ön olacak sekilde elde etmek adina yumusakca gaz acmaya baslayabilirsiniz ama bunu yapabilmek icin baslangic noktasindaki hiziniz o viraji dönebileceginiz hizin yarisina kadar düsürülmüs olmalidir. Yoksa viraj icerisinde gereksiz hizlara cikip gazi kapatmak ve tutusu berbat etmek zorunda kalirsiniz.
Ya da dönüs boyunca hizinizi sabit tutar ( gazi degil , hizi sabit tutmak. Bunu yapabilmek icin yatistan sonra az bir miktar destek gazi acmalisiniz yoksa sabit gaz acik olsa bile motor yavaslar)

Hangi yöntemi uygularsaniz uygulayin normal kosullar altinda gazi kapatmadan , hizi düsürmeden viraji dönmek stabilite saglayacaktir.

Güvenlik sebebi ile fren yapmaniz veya gazi kapatmaniz gerekiyorsa bunu yapmakta asla tereddüt etmeyin . Virajda fren yapmayan sürücü efsanesi yalandir. Gerektigi yerde gazi kapatmayan veya fren yapmayan sürücü maceracidir.

Dogru planlama yaparsaniz bir kugunun süzülüsü gibi o virajlari döner , köftenize güvenle kavusursunuz.

Sevgilerimle

Video icin link : Güvenli Viraj

6x1nvw9.jpg

Son düzenleme:
Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Köfte benim için bir hedef değil ama iyi bir motivasyon kaynağı. O kadar yol yapıyorsak bir yerlerde dinlenip sevdiğimiz yemekleri tatmalıyız. Tabi bu uğurda antin kuntin mekanlara denk geldiğimiz de oluyor. Bir köfte nasıl kötü olabilir ki? Olabiliyor.

Motosikleti
Fjr ile istanbul park süresi nedir?fotoyu görünce merak ettim

Hicbir fikrim yok . Hayatim boyunca hic zamana karsi tur atmadim. Pistin güvenli ortaminin keyfini cikarttim .

FJR ile pistte sürmek keyifliydi ama maalesef sinirli yatis acisi sebebi ile riskli sayilabilecek sürtmeler yasadim. Pistten ciktigimda egsozlarin alt kismi dahil sürtmedik yeri kalmamisti.

471681512_10162357577348624_3933179680453885782_n.jpg

Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Başlığı okuyunca hoca yardır yardır giderken önüne Doblo atladıktan sonra hoca donup kalıp kaçamayıp ya da frene basamayıp kornaya abandı sandım. :)

Videodaki Dobloyu görmedin mi ?

:eek::eek::eek::eek:

Son düzenleme:
Motosikleti
CB750A
virajda başka bir motosikleti geçmek istediğimizde karşı tarafın güvenliğinden tamamen bğaımsız olarak kendimiz için en güvenli yöntem hangisi olacaktır?

Motosikleti
virajda başka bir motosikleti geçmek istediğimizde karşı tarafın güvenliğinden tamamen bğaımsız olarak kendimiz için en güvenli yöntem hangisi olacaktır?

Viraj motosikletin teknik olarak yönetiminin en karmasik oldugu bölgedir. Bu nedenle viraj icerisinde cizgi degisikligi yapan yada yapmak zorunda kalan sürücü sayisi cok fazladir. Hele ki ülkemizdeki gibi her motorcunun dogustan Rossi oldugunu zannettigi bir ortamda bir motosikleti virajda gecmek büyük risk icerir. Ben prensip olarak virajda arac gecmemeyi tercih ederim. Önümdeki motorcu temposunu düsürse bile (ki cogunlukla bu oluyor) sabirla bekler , düzlükte güvenli ise kurallara uygun olarak gecerim.Sizlere de bunu öneririm.

Sevgilerimle

Motosikleti
BMW 1300 GS ADV
"Kendi şeridinizde, önünüzde açık ve engelsiz olduğunu görebileceğiniz mesafede durabileceğiniz hızda olmak" hocam, bu cümleniz motosiklet sürüşünün manifestosu bana göre.

Fakat benim gördüğüm, motosiklet sürüşünde uygulaması en zor olan kuralın da bu olduğunu düşünüyorum. Biraz tecrübelendikçe, gelen güven nedeniyle hız ve psikolojik limitler artıyor ister istemez.

Diğer sürücüleri etkilemekten hoşlanma duygusu da (bu duygusu olmayan çok azdır, kabul edilmese bile) işin içine girince yukarıda yazdığım manifesto cümlesine uymak tecrübeli sürücülere gerçekten çok zor geliyor.

Pegler sürtecek kadar yatıyor kalkıyor, Örneğin ancak 100 Km hızda açık ve engelsiz mesafede durabilecek iken o viraj 160-180 lerle dönülüyor, o kabiliyet ve o yetenek var, lastikler iyi, motosikletinizin dinamiği kaldırıyor, tecrübe de yerinde.....genel de tecrübeli sürücülerin sürüş dinamiği bu hocam.

Başkalarının cesaret edemediği yatırmadığı, lastiğim kaydı kayacak hissi yaşadığı o virajda tecrübeli arkadaş çok daha doğru çizgide, dönebiliyor.

Fakat konumlanma ve yol taramayı ne kadar iyi yaparsa yapsın, bariyerlerin arasından çıkabilecek çakal vb hayvan veya başka öngörülemez tehlikeleri bertaraf edebilmek için yine kuralımız gereği - görülenler-görülmeyenler ve görmeyi umduklarımız- düsturunu gereğince her zaman durabileceğimiz hızda gitmeyi başaramıyor. Bu da ne kadar tecrübeli olursa olsun bir gün kaza yapmasına neden oluyor ve geçmiş tecrübesi, pegleri sürtmesi pul kadar değersizleşiyor.

Sadetle yazdığınız bu manifesto niteliğindeki cümle güveli sürüşün özü bence.

Motosikleti
Honda Forza 250 / Triumph Street Triple 765 RS
En iyi yöntem geçmemek. Önünüzdeki dönerken aynada sizi fark ettiğinde (tecrübesini bilmiyoruz.) panikle motosikleti dışa açabilir.

Hele ki ülkemizdeki gibi her motorcunun dogustan Rossi oldugunu zannettigi bir ortamda bir motosikleti virajda gecmek büyük risk icerir.
Maalesef Darlık benzeri yollarda pistteymişçesine "overtake" atan/atmaya çalışan sürücüler var.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar