Yaklaşık 5 yılda 98 adet irili ufaklı alışverişim olmuş bu siteden. E-bay mantığı ile çalışan bir site. Ürün eline geçmeden karşı tarafa parasını vermiyorlar. Daha doğrusu sen onay vermeden karşı taraf parasını alamıyor. Şimdiye kadar hiçbir satıcı ile sorunum olmadı.
Söylendiği gibi bazı markaların sahtelerini yapıyorlar. Ancak o ürünlerde özellikle marka logosu ve ismi belirtmiyorlar. Model ve özellikleri yer alıyor. Geçenlerde alpinestar motor çantasının aynı modelini söyledim. Tr de 650 tl ye satılan çantanın kopyası idi. Shipping dahil 55 dolara geldi bana. Sitedeki fotoğraflarda ve açıklamalarda kesinlikle marka bilgisi yer almıyordu. Özelden sordum. Evet sahte anlamında bir cevap aldım. Kısaca bile bile aldım.
Ürün geldikten sonra mağazadaki orjinal ürün ile karşılaştırdım. Aralarında çok küçük noktalarda fark var evet. Ancak sağlamlık, işlevsellik (yağmurluğu, kask taşıma aparatı vs)herşey orjinal ile aynı.
Kısaca aliexpress ten alışveriş yaparkan aşağıdakilere dikkat etmek ve uygulamak gerekiyor.
1- Açıklamalar dikkatli okunmalı. Kutu içeriği ve gönderilecek materyallere dikkat edilmeli. Yoksa bilmeden eksik birşey alabilirsiniz.
2- Soru işareti var ise, bire bir satıcı ile mesaj yolu ile iletişime geçilmeli. Sorular sorulmalı cevapları istenmeli.
3- Satıcının feedback puanlarına ve yorumlarına bakılmalı. Bizim ülkemizde pek geçerli değil ancak yurt dışında internet alışverişlerinde feedback gerçekten paradan önemli bir unsur.
4- Ürünün size ulaşmasının ortalama 1 ay alacağını bilerek alışveriş yapmak önemli. BAzen 2 haftada da gelebilir bazen 4 haftada da.
5- Bir satıcıdan 7-8 parça 100$ üzeri ürün almak yerine ayrı ayrı alınması daha doğru olur. Aksi halde gümrük vergisi ile uğraşma riskiniz olur.
6- Her ürün için alt tarafında ya freeshipping yazar ya da türkiye ye shipping ücreti görünür. Ürün kararını fiyata göre verirken shipping ücretini de hesaba katarak karar verilmesi en doğrusu olur.
7- Eğer ürün sepete eklerken renk vs seçtirmiyor ise ancak üründe renk seçenekleri var ise mutlaka alışveriş sırasında not bölümüne istediğiniz ürünün özelliklerini belirtiniz. Örnek; kısa/uzun , Yşil renk vs gibi
8- Ürün halen kargoda ise ancak ürünün parasının satıcıya geçme uyarısı verildi ise satıcı ile mesaj yolu ile bağlantıya geçilerek onay süresinin arttırılması istenebilir.
Bunların dışında da sorunuz olursa cevap vermeye çalışırım.