Günümüzde araçlar da kullanılan aküler,elektrolit ve eletrot yapılarıyla farklılık göstermektedir.Yeni teknolojiler sayesin de olabilecek sorunlar en aza indirilmiştir.
Yaygın olarak,sulu ve kuru 2 tipte üretilmektedirler.
Kuru aküler uzun ömürlüdür ve ömürleri boyunca bakım gerektirmezler.Bulundukları ortama eletrolit buharı yaymazlar.Farklı pozisyonlar da,yan,dik ve başaşağı çalışabilmektedirler.Bakım masrafları yoktur.5 hatta 10 yıla kadar uzayan ömürleri vardır.Telefon santralleri,acil lambaları,endüstriyel uygulamalar vb kullanım alanları vardır.İç dirençleri yüksektir.Fiyatları pahalıdır.
Sulu aküler yüz yıldan fazla süredir kullanılmaktadır.Artık çok az bakım istemektedirler.Eski sorunları teknoloji sayesin de en aza indirilmiştir.İç dirençleri düşüktür.Isı farklılıkları performanslarını kuru tipte olanlarına göre daha az etkiler.Konjektör arızası halinde yüksek şarj,bu tipte ki aküleri daha az etkiler,suyu eksilir ve ilave edilir,kuru akü ise ölür.
Marş esnasın da aküden anlık olarak çok yüksek akımlar çekilmektedir.Marşın kalitesini,akünün iç direnci,kutup başlarının sağlamlığı,kablolarının uygun kalınlıkta olması ve marş rölesinin iyi çalışması belirler.
Bura da akü adına belirleyici olan iç direncidir.Benim motorum da tercihim sulu aküdür.Enduro tarzı motorlar genelde sulu akülüdür.Dünyanın her yerin de muadili bulunur.her iklim koşulunda ve her rakımda çalışırlar.Ucuzdurlar.
Böyle bir bağlantı var,akünün bulunduğu yerin ölçüsüne en uygun olanını seçebilirsiniz.Ben yaz başın da motoruma 14 Amper 12 volt takmıştım tık marşta alıyor.Fiyatı 28ytl gibi filandı yanlış hatırlamıyorsam.
Sağlıcakla kalınız.
http://www.mutlu.com.tr/starter.htm