Akü problemi

Merhaba herkese,
Uzun süredir garajda yatan motorumu (cbf 250) pazar günü çalıştıramadım.

Makine 1 aydır falan yatıyordu :pr: .. Bir iki hafta çalışmayınca normalde jikleyi açar 3. 4. seferde çalıştırmayı başarırdım. Ama bu sefer bir de baktım marşa basarken aküsü bitiverdi :salut:

Yani marşa basarken ışıkları sönüyor, sonra bu cbf'lerin kontağı çevirince bir başlaması var, ibreler bir gidip geliyor, işte ondan yapıyor. Kapanıp açılıyor yani, bilgisayarın resetlenmesi gibi birşey.

Ben şimdi motorumu nasıl çalıştırabilirim? :pale:

sanırım aku bıtmıs aku sarzından sonra calıstırabılırsınız. ama once susnu bır deneyın derım motoru 2 vıtese al jıkle yı cek kontak anahtarı acık bır sekılde kendını hafıf bır rampadan asagı debrıyaj cekık bır sekılde sal hafıftenb hızlandıgında debrıyajı bırak sanırım calısır

Teşekkürler bunu deneyeceğim.
Peki uygun bir rampa bulamazsam akü şarjı nasıl yapılır ?

kardesım motora uzun süre bın meyeceksen akude problem olmamasını istiyorsan enaz haftada bır kez motoru 20 dakıka calıstır senın suan yapcagın teksey akuyu şarz ettırmek sana kolay gelsın.

Süper Moderatör (BBRR)
resetleme dediğin kalibrasyon ..yani motor çalışınca tüm göstergelerin sona gidip gelmesi..motorunu jumpstartla çalıştıracaksın yada vurdurarak

jumpstart
motorun yanına 12 volltluk aküsü olan araba yada motor çekilir iki adet kalın kablo bulunur ..bu iş için özel timsah ağızlı kablolar olsada illa bu kablo olmasına gerek yok ..dolu akünün artısı boş akünün artısına gelecek şekilde birinci kablo bağlanır ..bu iş için farklı renkte kablo kullanılırsa karıştırma sorunu olmaz ..akünün eksi kutubu diğer akünün eksisine yada şaseye bağlanarak dolu aküden start alınır..motor boşta 15-20 dakka çalıştırılır konjüktöründe sorun yoksa akü şarj olur ama akünün ömrü doldu ise şarj tutmaz .. her sabah bu şekilde çalıştırman gerekir diğeri vurdurma usulüdür..

vurdurarak çalıştırma.
motor 3. vitese takılır debriyaja basılarak yanında koşturulur uygun sürate gelince debriyaj bırakılır ama bu esnada bir veya 2 parmak ön freni kavramalıki motor fırlamadan frene basmak mümkün olsun yada motor bir yokuştan üstünde sürücü ile aşağı salınır bu esnada kontak açık ve 2. viteste olması aynı zamanda sağ elcikte bulunan motorun elektiriğini kesen butonun kapalı (elektirik serbest) pozisyonda olması lazım motor hızını alınca hafifçe gaz verirseniz motorunuz çalışır

her iki yöntemdede motor 30 dakka çalışırsa akü şarj olur ama dediğim gibi aküde veya konjiktörde sorun varsa akü ne kadar şarj olsada dolmaz hep sorun yaratır.

burda önce konjiktör ölçtürülerek yeterli dolumu sağlayığ sağlıyamadığı daha sonra konjiktör sağlamsa akünün ölçtürülmesi gerekir..

Çok çok teşekkürler.. :)
Aslında madem akü uzun süre bekleyince boşalıyor, e motoru öyle uzun bekleteceğimiz zaman akü bağlantılarını söksek tekrar kullanılacağı zaman taksak yine akünün boşalmasını engellemiş oluruz değil mi ? ::sm_smile

Ne dersiniz işe yarar mı ?

Çok çok teşekkürler.. :)
Aslında madem akü uzun süre bekleyince boşalıyor, e motoru öyle uzun bekleteceğimiz zaman akü bağlantılarını söksek tekrar kullanılacağı zaman taksak yine akünün boşalmasını engellemiş oluruz değil mi ? ::sm_smile

Ne dersiniz işe yarar mı ?

Kutup başlarını sökseniz dahi akü kimyasal enerjisini bir süre sonra yitirir.
Sizde aradabir çalıştırıverin artık.:wiinkk:

Motosikleti
Honda Forza
Boşalmasını biraz geciktirir ama çözüm değil. Arada bir çalıştırmak en iyi çözüm.
Çok uzun süre kullanılmayacaksa aküyü çıkarıp oda sıcaklığında saklamak gerekir. Şarj cihazları Bauhouse da 50-100 YTL arası satılıyor. Her seferinde aküyü şarja götürmektense evde şarj etmek daha kolay olur. Zaten bir müddet sonra kendini amorti eder.

Süper Moderatör (BBRR)
motoru haftada bir şöle bir 5 dakka çalıştırın bu sadece aküyü değil silindir yatakları piston ve gömlek içinde iyidir belli bir süre yağ görmeyen yataklarda karıncalanma dediğimiz aşınma oluşur buda piston sekman motor yatağının honlanması gibi yüksek maliyetli bir tamire neden olur ama düzenli olarak her hafta yağ gören yataklarda bu aşınma görünmez ....

Boşalmasını biraz geciktirir ama çözüm değil. Arada bir çalıştırmak en iyi çözüm.
Çok uzun süre kullanılmayacaksa aküyü çıkarıp oda sıcaklığında saklamak gerekir. Şarj cihazları Bauhouse da 50-100 YTL arası satılıyor. Her seferinde aküyü şarja götürmektense evde şarj etmek daha kolay olur. Zaten bir müddet sonra kendini amorti eder.

Eğer şarj cihazı alacaksan boşuna 50-100 ytl para ödeme aşağıdaki linkte 6-12 volt hem motosiklet hemde otomobil akülerini şarj edebilecek güçte bir devrenin şeması var. Eğer elin havya tutuyosa yada etrafında bu işlerden anlayan birileri varsa 25-30 ytly maledebilirisin.

http://users.otenet.gr/~athsam/car_battery_6v_or_12v_charger.htm

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
bilmediğimden!!

resetleme dediğin kalibrasyon ..yani motor çalışınca tüm göstergelerin sona gidip gelmesi..motorunu jumpstartla çalıştıracaksın yada vurdurarak

jumpstart
motorun yanına 12 volltluk aküsü olan araba yada motor çekilir iki adet kalın kablo bulunur ..bu iş için özel timsah ağızlı kablolar olsada illa bu kablo olmasına gerek yok ..dolu akünün artısı boş akünün artısına gelecek şekilde birinci kablo bağlanır ..bu iş için farklı renkte kablo kullanılırsa karıştırma sorunu olmaz ..akünün eksi kutubu diğer akünün eksisine yada şaseye bağlanarak dolu aküden start alınır..motor boşta 15-20 dakka çalıştırılır konjüktöründe sorun yoksa akü şarj olur ama akünün ömrü doldu ise şarj tutmaz .. her sabah bu şekilde çalıştırman gerekir diğeri vurdurma usulüdür..

vurdurarak çalıştırma.
motor 3. vitese takılır debriyaja basılarak yanında koşturulur uygun sürate gelince debriyaj bırakılır ama bu esnada bir veya 2 parmak ön freni kavramalıki motor fırlamadan frene basmak mümkün olsun yada motor bir yokuştan üstünde sürücü ile aşağı salınır bu esnada kontak açık ve 2. viteste olması aynı zamanda sağ elcikte bulunan motorun elektiriğini kesen butonun kapalı (elektirik serbest) pozisyonda olması lazım motor hızını alınca hafifçe gaz verirseniz motorunuz çalışır

her iki yöntemdede motor 30 dakka çalışırsa akü şarj olur ama dediğim gibi aküde veya konjiktörde sorun varsa akü ne kadar şarj olsada dolmaz hep sorun yaratır.

burda önce konjiktör ölçtürülerek yeterli dolumu sağlayığ sağlıyamadığı daha sonra konjiktör sağlamsa akünün ölçtürülmesi gerekir..
peki amper farkı sorun olurmu araba derken??

o sorn bende oLdu... Sewis havakların soumansından oLur dediler... benim ön farın ambulü patlayınca 100 w. civalı takmıştım :mrgreen: ondan kaynaklandığını farkettim motorda farların acılıp kapanması içi bi düğme yoktu bende deponun altına bi düğme koyarak gündüzleri kısaları kapattım ve sorun ortadan çözüldü...

ama sende akünde problem olabilir motorun aküyüde şarj etmiyor olabilir... bence sen bi akücüye git hem aküyü alçtür hemde akü şarj eden aksamını ölçtür :wiinkk:

özellikle kış mevsiminde otopark ve depolarda tuttuğumuz motosikletimizi haftada bir kez çalıştırmalıyız ve kısa bir kaç tur atmalıyız.bu hem akünün dolup ömrünü uzatmaya hem de motorun içerisinde yağ devir daimini sağlayarak metal parçaların karıncalanıp aşınmasına mani olacaktır.......sağlıcakla kalın

ben o sorunu hep yaşıyorum motor itmekten bacaklarım kas yaptı, ha benim akü arızalı o yüzden sürekli itme gereği duyuyorum 60 ytl de şuan veremem çünkü DR800 benim için daha önemli alırsam akü dr için alıcam jinlun hafif 2 metrede çalışıyor neyse anlayan anladı zaten

Merhaba, motosikletime neredeyse 2 yıldır el sürmedim. Tabi ki akü ölmüş. Aslında yeni ve az kullanılmıştı. Ancak bu aküyü yeniden canlandırma şansım varmı? Veya internetten online akü satışı yapan firma var mı? Bilen varsa lütfen bildirsin ben bulamadım...İyi sürüşler arkadaşlar...

Uuznsüre motora binilmeyecekde karbüratör boşaltılır.Akü motordan çıkarılır.Ayda birkez düşük voltajile 1-2 gün voltaja ve ampere göre akü ısınmadan şarz edilir.Hem akü ölmez,hemde benzin mukozolaşmayacağından motor rahatca çalışır.Aslında bunu teoride hepimiz biliriz fakat uygulamayız.Bitmiş akü motor uzerinde verimli olarak şarz edilemez.Düşük valtaj ile deneyin.Farkı göreceksiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar