akü bitiyor(1974 bmw r_60)

arkadaşlar merhaba ben bu siteye yeni üye oldum 1974 model bmw r 60/6 motorsiklet aldım fakat motora fazla binemedim buna rağmen 6 ayda 3 tane akü değiştirdim ve bu son aküde bitti motor şarj etmiyor dediler şarjını ölçütürdüm 12,9 13 amnper civarında şarj veriyor şu anda iskenderundayım burada birkaç ustaya götürdüm fakat bir sonuç alamadım bu konuda bilgisi olanların desteğini bekliyorum saygılarımla.

Şarj voltajı biraz düşük gibi. Eğer rölantide bu voltajları veriyor normal devirde artıyorsa 14 volt gibi bir değere ulaşıyorsa sorun değil. Tesisatta kaçak olup olmadığına bakman gerekir. Büyük ihtimalle tesisatta kaçak var. Bunu kontrol etmek için önce akünün (-) negatif kutbunu sökeceksin. (+) kutbu takılı kalmaya devam edecek. Kontak kapalı iken şasi ile akünün (-) kutbu arasında akım olup olmadığına bakacaksın. Normalde kontak kapalı iken bu değer (0) sıfır olmalıdır. Kontağı açınca motoru çalıştırmadan önce voltaj görmen normal. Ancak kontak takılı değilken burada voltaj oluşması demek kablolardan şasiye temas var demek.

teşekkür ederim ilgilendiğiniz için rolantide çalışırken daha düşük veriyor çeyrek gazda veya yarım gazda 13 13,5 ancak oluyor .birde motor kontağı açar açmaz kısa farlar yanıyor . bu sorunu çözemedim bir türlü ayrıca motor rolantide çalışırken devamlı kırmızı şarj lambası yanıyor fakat gaz verince sönüyor.burada elektirkçilere götürdüm birkaç parçasını değiştirdiler ama sonuç vermedi.kaçak varmı diye özellikle baktırdım ama kaçak da yok başka neden olabilir biraz daha bilgi verirseniz çok sevinirim. saygılar

teşekkür ederim ilgilendiğiniz için rolantide çalışırken daha düşük veriyor çeyrek gazda veya yarım gazda 13 13,5 ancak oluyor .birde motor kontağı açar açmaz kısa farlar yanıyor . bu sorunu çözemedim bir türlü ayrıca motor rolantide çalışırken devamlı kırmızı şarj lambası yanıyor fakat gaz verince sönüyor.burada elektirkçilere götürdüm birkaç parçasını değiştirdiler ama sonuç vermedi.kaçak varmı diye özellikle baktırdım ama kaçak da yok başka neden olabilir biraz daha bilgi verirseniz çok sevinirim. saygılar

Şarj lambası yandığında şarj etmediğini gösterir gaz verdiğinde şarj lamban sönüyorsa sorun yoktur yani şarj ediyor demektir.
Akü bozuluyor mu yoksa şarj mı etmiyor bunu araştır öncelikle
Dolu bir akü şarj olmadan en fazla 2 gün gezdirir seni ki 2 günden fazla geziyorsan şarjında sorun yoktur ama tesisatı özelliklede konjektörü gözden geçirmeni öneririm.
Birde şunu söyliyim şarj lambası söndüğünde akün şarj olmaya başlar düşük devirlerde kullanıyorsan şarj olmayabilir motorun :)

teşekür ederim extrema motoru şehir içinde kullanıyorum ama bu kadar çabuk akü bitmesi normal değil bence bugün baya bi şarj ettim aküyü iki defa marş bastı ama tekrar bitti.motorsiklet aldım ama malesef binemiyorum buda benim canımı sıkıyor.dediğiniz gibi gaz verince kırmızı ışık sönüyor buda şar ettiğini gösteriri ama buna rağmen akü boşalıyor.başka bi sebebi olabilirmi acaba.

teşekür ederim extrema motoru şehir içinde kullanıyorum ama bu kadar çabuk akü bitmesi normal değil bence bugün baya bi şarj ettim aküyü iki defa marş bastı ama tekrar bitti.motorsiklet aldım ama malesef binemiyorum buda benim canımı sıkıyor.dediğiniz gibi gaz verince kırmızı ışık sönüyor buda şar ettiğini gösteriri ama buna rağmen akü boşalıyor.başka bi sebebi olabilirmi acaba.

Könjektöre baktır bence aldığın motosiklet orjinal mi?
Çünkü bu motosikletlerin genelde orjinalliğini bozuyorlar üzerinde MZ konjektörü olanı bile var piyasada..
Akü bitmesi tabiki sorundur şarj çıkışları normal olsa dahi bazen böyle sorunlar oluyor vede arızayı bulmak gerçekten çok zor.. (Başımıza gelmişti kollektörde sorun vardı)
Aslına bakarsan en iyisi sen motoru iyi bir oto elektrikçisine götür ama adamı sıkıştırma yavaş yavaş baksın heryerine elbet sorunu bulacaktır..
Bu arada nerelisin arkadaşım

ben ankaralaıyım ilgin için teşekkür ederim motor orjinal çok temiz rahmetli amcam topladı çok iyi bir ustaydı antalyada harleyci necdet usta derlerdi belki duymuşsundur şimdi size bi sorum olacak konjektör ve kollektör nedir.yani bunlardan bi tanesi değişti ama hangisi bilmiyorum.yani deponun altında olan bi parça değiştirdiler.orjinali bosch markaydı o bozuk dediler tofaş araba parçası taktılar aynı işi görür daha iyi olur dediler ama hiç bişey değişmedi.

Konjektör alt sargılardan gelen elektriği sabitler mesela motor 3000 devirdeyken 12 volt üretir ama 9000 devirdeyken 20 volt üretir konjektör bunu sabitler en fazla 14-15 volt verir aküye şarj olması için
Kollektör ise alt sargılardır asıl elektriği üreten sargılar birnevi dinamo.
Kollektörleri yastık uçlarınıda ölçtür bikç soğuk lehim falan kalmış olabilir yada düzensiz olabilirler..
Ankarada aslında BMx ile uğraşan çok usta var hatta ben kırklarelidenim bizden BMW alan bir usta bile vardı adını tam hatırlamıyorum şuan ama

doğrudur muhtemelen ünal ustadır ankaradaki ben şu an iskenderundayım burada çözüm bulamadım çok sıkıcı bi durum bakalım zaman bıraktım işin açıkçası işten anlayan bi usta bulamadım kime götürsem başka bişey söylüyor ne yapacağımı bilemiyorum şu anda hayırlısı bakalım

Arkadaşım aynı prblemden bende yeterince nasibimi aldım .Motorun şarj ediyor ama az yani harcadığını yerine koyamadığı için akün devamlı bitiyor bende böyleydi arızan büyük ihtimalle konjöktörün de aklının bi köşesinde bulunsun :cat:Ama bu dediğim motorun şarj ediyor ve tesisatında kaçak yok ise kolaygelsin

Son düzenleme:
arkadaşlar arkadaş demişki kontağı açar açmaz farlar yanıyor bu neyi gösterir bence elektrik tesisatında kısa devre veya kaçak var tesisatı bi kontrol ettir

arkadaşım uzun zamandır bmw kullanıyorum kontagı ilk çevirmende park tabir ettiğimiz küçük yanar biraz daha çevirincede farın yanar yani farı yakan kontaktır uzunda selektör düğmesinden yapar ve motorun rölantide çalışırken şarj lambası kızarır yanar rölenti ayarına bu değişir ama bu dönem bmw lerde bu böledir ya kollektöründe ya sargılarda yada konjoktöründe problem harcadığını yerine koymuyo budemektirki akün devamlı güç kaybediyo iyi bi elektirikçiye git işin hallolacak şimdiden kolay gelsin

(EXTReMa arkadaşımızın dediklerini kontrol ettir)

Son düzenleme:
benzer problem bende de var...rotoru yeni degistirdim,saglam oldugunu biliyorum,zaten olcumde de problem yoktu.ancak farlari yakinca sarj uyarisi da yaniyor.3 ayri kisiye gosterdim 3ude baska seyler soyledi.cinlerim tepemde.alt sargidan distaki stator mu adi bilmiorm,o kararmis deyip yanmis teshisi koydu direk.oysaki calisio elektrik uretiminde problem yok.konjektor dedi bir digeri de o da degil konjektorumde calisiyo.okuldan edindigim teorik bilgiye gore bnm fikrim ise sadece farlari yakinca yani tuketim arttginda sarj dusuosa bence diot grubunda bi sorun var.tmm teorik olarak bunu soyleyebiliorm da bn bunu halledemiorm.adama bunu anlattigimda ise madem biliosun yap kardesim o zmn dedi iste o zmn katil olcaktim.muzdarip oldugumu konuyu anlatip,cozum icin fikrimi soyluorm bole olabilir mi die herif boyle bi cvp verdi:S

osman ozer kardesim sorununu cozersen,cozumu de anlatirsan cok makbule gecer kolay gelsin...

BMW lerde yaşanan en büyük sıkıntı şarz sorunu. Ankarada Ünal Atasavun var. Ostimde . Diğer tüamircilere göre biraz daha fazla paranı alır ama sorununu çözer. Ben dört yıl BMW Kullandım. Tamirciye para vermekten bıktım. Motor şanzuman ayarlarını sökülmesini takılmasını hepsini çözdüm ama şu eletrik tesisatı ve şarz olayını bir türlü çözemedim. BMW Hastalığı başkadır ama BMW lerle uğraşmak zordur. Randıman alıncaya kadar epey çabalarsınız ..

Aşağıda verdiğim linkte mekanik konjektörlü 12 Volt BMW ler için yapılmış elektronik konjektör (regulator) devresi var. Kullanmakta olduğun tofaş konjektörünü söküp bu devreyi yerine takabilirsin. BD244 tarnsistörü mutlaka soğutuculu olarak bağlanmalı ve tabanı izola edilmelidir.
BMW R serisi konjektör
Herhangi bir elektronikçi, radyo tamircisi vs. bu devreyi 10 dk da yapabilir. Mekanik konjektöre oranla daha düzgün voltaj ve şarj akımı sağlayacaktır.

arkadaşlare kollektörü söktüler daha sonra bobinajcıya sardırmaya verdik adfam tamam dedi şimdi oladu yeni akü aldım 2 gün bindim bugün gene bitti..
:)

o zaman sorun konjektör sanırım
üzerindekisi orjinal mi yoksa tofaş konjektörü mü?
Herneysede bence sen elektronikçiye veya oto elektrikçisine git motosiklet ustalarına gitme onlar kesin bir çözüm bulurlar :)

üzerindeki orjinaldi bu bozuk dediler değiştirdiler vallahi bilemiyorum abi buy sorunu çözemeyeceğiz heralde

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar