Akü azalıyor mu dengede midir?

Pulsar ns 200 ug2 motosikletim marşta daha geç çalışmaya başladı. Sürüş mesafem kısa diye marşta aldığım enerjiyi yerine koyamıyor olabilir miyim? Haftada 3 kez işe gidip geliyorum. Mesafe 6 km 12 dk şehir içi kullanım. Sağlıklı bir motorda bu sürüş mesafesi, yeterince doldurabilir mi aküyü?

Son düzenleme:
Akü şarjın hali hazırda dolu ise ve ekstra yük olarak motora bir şeyler takmadıysanız bitmemesi için yeterli fakat öncesinde hali hazırda şarjı düşükse o mesafelerde dolduramayabilirsiniz. En temizi şarj edin kullanın alet yoksa şart ettirip kullanın.

Benzer sorunu ben de yaşadım. 10 dakikalık sürüş akünün marş basarken verdiği gücü toparlamaya yetmiyordu. 2 haftada bir şarj ediyordum marş basmakta zorlanmaya başladığı için ama en sonunda illallah edip lityum akü aldım. Bajaj aküleri genel olarak zayıftır ama mesafe yine de çok az şarj etmek için. Ya marş zayıflayınca evde şarja takacaksın aküyü ya da daha güçlü bir akü ile şansını deneyeceksin.

Benzer sorunu ben de yaşadım. 10 dakikalık sürüş akünün marş basarken verdiği gücü toparlamaya yetmiyordu. 2 haftada bir şarj ediyordum marş basmakta zorlanmaya başladığı için ama en sonunda illallah edip lityum akü aldım. Bajaj aküleri genel olarak zayıftır ama mesafe yine de çok az şarj etmek için. Ya marş zayıflayınca evde şarja takacaksın aküyü ya da daha güçlü bir akü ile şansını deneyeceksin.
Çok bilgili değilim fakat yüksek kapasiteli lityum akü de olsa yeterince şarj etmiyorsa zamanla o da azalacaktır. Eğer alternatör lityum aküyü daha yüksek amperle doldurur gibi bir durum varsa bilemiyorum tabi. Mümkün mü böyle bir şey?

Motosikleti
Ns200 15"
sanırım ug2 biraz daha teknolojik oldugu için akü yeterli gelmiyor. bi yeri düzeltse bi yeri bozuluyor :D

orjinal aküsü ile 5 sene sürdüm.
Olabilir Bajaj pek yenilikçi marka değil, siz hayattaki bütün şansınızı Bajaj'ın orijinal aküsünü 5 sene kullanarak tüketiniz sanırım.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Yükte derken rölantide çalışırken mi ölçmem lazım? Yoksa marş sırasında mı? Kaç volt göstermesi gerekir?
Marş basarken genel olarak 11 voltun altına düşmemesi gerekir, 4.000 5.000 devir civarında ise 13.5 ile 14.2 volt arasında göstermesi gerekir. Rölantide motosikletler şarj etmez.

Çok bilgili değilim fakat yüksek kapasiteli lityum akü de olsa yeterince şarj etmiyorsa zamanla o da azalacaktır. Eğer alternatör lityum aküyü daha yüksek amperle doldurur gibi bir durum varsa bilemiyorum tabi. Mümkün mü böyle bir şey?
Lifepo lityum akülerde kendi üzerinde devresi var, akımı filan kendi ayarlıyor. İki ay yatan ve boşalmak üzere olan lityum aküyü takviye ile çalıştırıp 10 dakika mesafedeki benzinlikten benzin aldıktan sonra takviyesiz çalıştırdığımda sanki fullenmiş gibi marş basmıştı. Yani 10 15 dakika yetiyor namussuzun yeteri kadar şarj olmasına. Bendeki akü noco np9.
İstersen önce şarj cihazı ile dene belki tam şarj olunca sorun kalmaz.

Lifepo lityum akülerde kendi üzerinde devresi var, akımı filan kendi ayarlıyor. İki ay yatan ve boşalmak üzere olan lityum aküyü takviye ile çalıştırıp 10 dakika mesafedeki benzinlikten benzin aldıktan sonra takviyesiz çalıştırdığımda sanki fullenmiş gibi marş basmıştı. Yani 10 15 dakika yetiyor namussuzun yeteri kadar şarj olmasına. Bendeki akü noco np9.
Sağolun hocam chatgpt de benzer söyledi. Lityum daha hızlı doluyor ama yüksek voltaj zarar görme riski varmış. Bms özellikli olmalıymış. Sanırım sizin bahsettiğiniz devre. Aküden olduğuna emin olup şarj cihazı alacağım. Ölçeceğim voltaj dinlenmiş akü mü olmalı marş sırasında mı yoksa motor çalışırken mi ölçmeliyim? Ve değer kaç volt olmalı?

Ve de 12v 8Ah akü için önerebileceğiniz akıllı bir şarj cihazı var mı?

Bajaj'ın aküleri pek sağlıklı değildir, yükte voltaj değerlerini ölçerseniz net bir sonuç çıkacaktır.
Alternatör mü iyi doldurmuyor demek istediniz? Akü markası mı iyi değil?

Motosikleti
Ns200 15"
Alternatör mü iyi doldurmuyor demek istediniz? Akü markası mı iyi değil?
Akü markası iyi değil, yanlış hatırlamıyorsam Exide marka Hindistan üretimi ve akü çıkıyor olması lazım. Tavsiyem akü değerlerini ölçmenizdir, eğer motosikletinizde ekstra bir aksesuar yoksa sis farı vb. genelde sıkıntı çıkartmaz.

Akü markası iyi değil, yanlış hatırlamıyorsam Exide marka Hindistan üretimi ve akü çıkıyor olması lazım. Tavsiyem akü değerlerini ölçmenizdir, eğer motosikletinizde ekstra bir aksesuar yoksa sis farı vb. genelde sıkıntı çıkartmaz.
Teşekkür ederim hocam ölçeceğim. Hiçbir elektrik yükü yok ilave olarak. Sağolun

Hocam akşam park edip 12 saat sonra sabah ölçtüm.
Çalışmıyorken 12.9v
Kontak açık, marştan önce 12.33v
Marş sırasında düştüğü minimum değer 8.9v
Rölantide çalılırken 14.35v
3000 devirde 14.35v
Eskisine göre daha geç marş alıyor. Bu değerler ne anlama geliyor?

Motosikleti
Ns200 15"
Hocam akşam park edip 12 saat sonra sabah ölçtüm.
Çalışmıyorken 12.9v
Kontak açık, marştan önce 12.33v
Marş sırasında düştüğü minimum değer 8.9v
Rölantide çalılırken 14.35v
3000 devirde 14.35v
Eskisine göre daha geç marş alıyor. Bu değerler ne anlama geliyor?
Akünüzde yüksek ihtimalle sülfatlaşma olmuş, örnek verirsem akünün için 6 adet plaka olduğunu düşünün ve bunun artık 1 tanesinin iş göremez hale geldiğini düşünün, diğer sağlam plakalar sayesinde sağlıklı değerler alabiliyorsunuz fakat marş motoru sağlam akım çektiğinde arızasını meydana çıkartıyor.

Kısaca sele altına 2000 TL falan sıkışmış. 😁

Varta ytx9-BS uygun senin motora. hepsiburadadan alabilirsin. Satıcıyı "balata uzmanı" olarak seçip sipariş verdikten sonra mağazayı telefonla ararsan aküyü aktif edip şarj ettikten sonra yollarlar. Zamanında bs marka aküyü bu şekilde almıştım onlardan. Hazır almışken bir tane de akü şarj cihazı al bence ne olur ne olmaz. Bu motorda ihtiyacın olmazsa başka motorda veya arabada kesin ihtiyacın olur.

Bütün motosikletlerime far şalteri takarım alır almaz , kısa mesafe kullanımda akü sorunu yaşamak istemiyorsanız sürekli yanan farı kapatmalısınız , şehir içi yoğun trafikde dur kalk ilerlerkende farı kapatırım..

Motosikleti
Ns200 15"
Bütün motosikletlerime far şalteri takarım alır almaz , kısa mesafe kullanımda akü sorunu yaşamak istemiyorsanız sürekli yanan farı kapatmalısınız , şehir içi yoğun trafikde dur kalk ilerlerkende farı kapatırım..
Spontini'nin kısa uzun tuşu bozuldu kısaları yakmak için biraz uğraştırıyor yoksa ya kapalı kalıyor yada uzunlar ile devam ettiriyor. :)

Bundan önce şarj sistemi arızalanmıştı kendi kendine yormamak için tuşu bozdu, çok hisli skuter. :D

Peki sülfatlaşma için şu cihazlardan biri iyileşme sağlar mı?
Bosch c3
Einhell ce bc 4 m

Akü muhtemelen vrla cinsi, kullanım kılavuzunda bu tavsiye edilmiş.

Bu arada eskiden anında çalışırdı. Şimdi 3 saniye filan sürüyor. Değiştirmek elzem midir sizce? Sadece marşa basıyorum çalışana kadar, gaz vermiyorum.

Bosh pahalıymış be. Einhell yeterli olur. Al dene, kurtarmazsa aküyü yenilersin. Tamir modunu kullanmadan önce youtube dan bakarsın tam olarak nasıl yapılıyor diye.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar