Aksesuar Konusu

Merhabalar öncelikle. Yakın zamanda ilk motorumu alıyorum, büyük ihtimalle KTM Duke 200 olacak gibi görünüyor ama aksesuar konusunda nelere dikkat etmem gerektiği konusunda tamamen bilgisiz olduğumu farkettim. Mont bakıyorum, tekstil olanı deri olanı gore-tex olanı var ama aralarında ne gibi farklar vardır, hangi kullanım için hangisi tercih edilir bilmiyorum. Yakınımda motor kullanan, bu konularda yol gösterecek arkadaşım bulunmadığından forumdan bilgi almak istedim ama genel hatları ile kısaca konuyu anlatabilirseniz çok sevinirim. Aklımda olan, sormak istediğim şeyler şunlar:

1) Kullanılan malzemelerin genel özellikleri nedir, pantolonda cekette eldivende neden gore-tex deri ya da tekstil tercih etmeliyim? Hangi koşullarda (mevsim vs.?) hangisini tavsiye edersiniz?
2) Önerdiğiniz markalar var mı? Bu konuda da pek bir şey bilmiyorum maalesef?
3) Özellikle botta racing-turing gibi ayrımlar gördüm. Güvenlikten hiçbir şekilde taviz vermek istemem ama racing botlar günlük hayatta pek kullanabileceğim tarzda değiller gibi. Ama dışarıdan en güvenli görünenler de onlar. Günlük kullanımda sırıtmayacak tarzda olanlardan tercih etsem güvenlik anlamında çok mu ödün vermiş olurum? Bir de tavsiyeniz var mı, sidi'ler ve alpinestars'lar iyiymiş gibi bi izlenim edindim ben. Ama en çok güvenlik vaat edenlerin fiyatları 1.000tl'yi aşıyor. Bu parayı vermek gerekiyorsa illa vereceğim tabii ama çok da bilgim olmadığı için o seviyelerde bi bot almak ne ölçüde gereklidir çok kestiremedim.
4) Kask olarak okuduklarımdan hareketle shoei gt-ait alırım diye düşünüyorum ama onun dışında ne almam, hangi marka almam gerektiği hakkında tam bir fikir sahibi değilim. Ceket, sırtlık, pantolon, bot almak yeterli midir, aksesuar olarak hesaba katmadığım bir şey var mı? Bir de ek dizlik ve dirseklik almam gerekir mi yoksa ceket ve pantolon alırsam bunlar da içinde olur mu?

Çok kapsamlı bir başlık oldu, soruları da ardarda dizmiş gibi oldum, farkındayım:) Cevaplarınız için şimdiden çok teşekkür ederim. Yanıtlarken aradan bir maddeye yanıt verseniz bile benim için yeterli olur, böyle uzun bi mesaj yazdım diye illa hepsine cevap yazıyormuşsunuz gibi olmasın:)

Dostum bütçen nedir ona göre yorum yapalım parayı önemsemediğini düşünerek yazıyorum.
Kask: kesinlikle dik oturacağın için kaskı ona uygun al, dışı fiberglass yada fiberglass türevi, havadar konforlu,kafana uyan ve tam oturan bir kask al. zaten bu özelliklerde bakınca pahalı(1000tl üstü) kasklar çıkıyor. Arai en iyisi onun dışında Shark, Shoei Skhuberth gibi markalarda iyidir. Altın Elbiseli Adamda kask videosunu izlemelisin orada anlatıyor zaten.

Mont gore-tex çok iyidir ama tekstil alacağım ben, Revit iyi bir markadır zaten pahalıdır montları oradan bakabilirsin.
Pantolonda aynı şekilde, ikisindede korumaları tam olmalı ve plastik olmamalı korumalar, su geçirmez havadar termal içlikli alırsan daha iyi olur. Zaten bu kalitedeki montlar pantolona bağlanır ve bu ozellikte olur. Kumaşıda surtunmeye dayanıklı coretex kumaşı oluyor yanlış yazmadıysam.

Eldiven full korumalı keçi derisi bilekten cırtcıtlı eline tam oturan havalandırması olan birşey tercih edersen 80-150 tl arasında oluyorlar iyi olur.

Bot konusunda ayak parmagı bilek topuk gibi yerleri koruyan, deri ve kesinlikle çizme şeklinde uzun almalısın. Ve sert deri olmalı bot konusunda bende sıkıntılıyım cunku bu şekildeki botlar çok pahalı oldugundan param yetmıyor ve ilk alcagım ekıpman arasına sokamıyorum botu.

Dostum bütçen nedir ona göre yorum yapalım parayı önemsemediğini düşünerek yazıyorum.
Kask: kesinlikle dik oturacağın için kaskı ona uygun al, dışı fiberglass yada fiberglass türevi, havadar konforlu,kafana uyan ve tam oturan bir kask al. zaten bu özelliklerde bakınca pahalı(1000tl üstü) kasklar çıkıyor. Arai en iyisi onun dışında Shark, Shoei Skhuberth gibi markalarda iyidir. Altın Elbiseli Adamda kask videosunu izlemelisin orada anlatıyor zaten.

Mont gore-tex çok iyidir ama tekstil alacağım ben, Revit iyi bir markadır zaten pahalıdır montları oradan bakabilirsin.
Pantolonda aynı şekilde, ikisindede korumaları tam olmalı ve plastik olmamalı korumalar, su geçirmez havadar termal içlikli alırsan daha iyi olur. Zaten bu kalitedeki montlar pantolona bağlanır ve bu ozellikte olur. Kumaşıda surtunmeye dayanıklı coretex kumaşı oluyor yanlış yazmadıysam.

Eldiven full korumalı keçi derisi bilekten cırtcıtlı eline tam oturan havalandırması olan birşey tercih edersen 80-150 tl arasında oluyorlar iyi olur.

Bot konusunda ayak parmagı bilek topuk gibi yerleri koruyan, deri ve kesinlikle çizme şeklinde uzun almalısın. Ve sert deri olmalı bot konusunda bende sıkıntılıyım cunku bu şekildeki botlar çok pahalı oldugundan param yetmıyor ve ilk alcagım ekıpman arasına sokamıyorum botu.

Hocam teşekkürler öncelikle cevabın için.

Kask konusunda, en net olduğum aksesuar o herhalde. AEA videosunu da, yabancı başka kaynakları da inceledim. Arai bahsettiğin gibi en çok güvenilen markalardan, ben de arai ile shoei arasında gidip geldim ama biraz da sharp testi sonuçlarından dolayı, içim rahat etmesi için Shoei'de karar kıldım. GT-Air ya da XR1100 alacağım sanırım. GT-Air'i ses konusunda çok övmüşler özellikle.

Mont ve pantolon konusunda çok bir şey bilmiyodum dediğim gibi, yorumun için çok teşekkürler. İçlik ve korumalara dikkat edeceğim. Gore-tex'le deri arasında nasıl bir fark vardır peki acaba, fiyatları yakın seviyelerde çünkü? Bir de pantolon almayıp yalnızca dizlik alsak yeterli olur mu acaba? Gerçi düşme esnasında sürtünmeye dayanıklı bir şey giymek gerekir herhalde.

Eklem sakatlıklarından özellikle korkuyorum, bottan da para kısmamaya çalışacağım o yüzden imkanlar el verdiğince ama racing bot turing bot falan kısmından pek bir şey anlamadım açıkçası. Keza botlarda da gore-tex, deri vs. malzeme türleri varmış. Korumadan fedakarlık yapmak istemiyorum ama racing botlar içerisinde uzaylı gibi dolaşmak istemiyorum mümkünse:)

Bu arada bütçe konusunda biraz gözümü kararttım gibi oldu, güvenlikten taviz vermektense finansal anlamda biraz sıkıntıya girmeye baştan razı oldum. Alacağım malzemeleri de uzun yıllar kullanabilirim diye umuyorum. Dolayısıyla parayı biraz önemsemiyor gibi oluyorum ama mümkünse çok fazla da açılmak istemiyorum:)

Son düzenleme:
Gore-tex tekstil mont gibidir fakat onun korumaları kumaşı vs. agırdır gore-tex ise cok konforlu ve hafiftir diye biliyorum başka bilgim yok. Deri daha dayanıklıdır ama sıcak tutar, düşmede parçalanmaz yıpranır ama bakım yapmak lazımdır vede gorunus olarak tercih etmeyebilirsin.

Örnegin bir kotun altına dizlik giyersen düştüğünde sürtünmede kot ile birlikte hızına bağlı olarak kasların derin herşeyin erir dizlik korumaz bile. Bu yüzden pantolon giyilir pantolonda kalça koruması vardır su geçirmez vs.

Dediğin gibi eklemler çok önemlidir Allah korusun ölmeyi dileyeceğimiz şeyler olabilir..

direk link veriyim yasak değildir umarım yukarıda reklamı var firmanın bot bunlardan örnek alabilirsin:

http://www.hudsonderi.com/?urun-1580-TCX-DUNE-KROS-motosiklet-motorsiklet.html
http://www.hudsonderi.com/?urun-1586-TCX-X-FIVE.html

Deri ile gore-texin koruma bakımından pek bi farkı yoktur gore-texi de gönül rahatlığıyla alabilirsin. Derinin avantajı daha şekil görünmesidir fakat gore-texe göre ağırdır. Ayrıca deriye düzenli bakım yapman gerekir, yağışlı havalarda giyemezsin zamanla bozulur. Gore-texi yağışlı havalarda rahatlıkla giyebilirsin su geçirmez. Ben mont olarak revit jupiter kullanıyorum tavsiye ederim fiyatı çok uçuk olmamakla birlikte kışlık astarı havalandırması su geçirmemesi vs oyuncağı boldur. Ekipman alırken 1621-1 veya 1621-2 seviyeli korumaları olmasına özen göster. Montların pek çoğunun sırt koruması zayıftır, ekstra sırt koruması aksesuar olarak satılır zaten alışverişini yaptığın yer düzgün bir yer ise onu da gösterirler sana. Mesela ben reviti aldığımda içindeki sırtlık ince delikli bir köpüktü darbeden ziyade sürüklenmemi konforlu hale getirecek bir şeydi, knoxun revit için ürettiği sırt korumasını ayrıca aldım, oldukça kalın ve darbeden koruyacak bir malzeme.Pantolon konusunda tec90 marka tavsiye ederim. Günlük kot görünümlüdür ama içten korumalıdır sürtünmeye dayanıklıdır. Eklemleri korumak için üzerine ekstra bir dizlik giyerek korumasını da arttırabilirsin. Bot konusunda da günlük kullanıma uygun, nispeten normal görünen korumalı botlar var araştırırsan pek çok çeşidini görebilirsin. Eldiven konusunda paraya kıyacaksan knox, revit, dainese gibi markaları tavsiye ederim. Korumalarını incele, dene. Eldivenin bedeni çok önemlidir hareketlerini kısıtlamamalı. Giydiğinde elini sonuna kadar açıp kapatabilmeli parmaklarını ayrı ayrı rahatça hareket ettirebilmelisin. Kask konusunda arai, shoei, scorpion, shubert, airoh, xlite, icon, shark, agv tavsiye ederim. Markası ne olursa olsun kompozit fiber, fiberglas veya karbon fiber olmalı. Bilindik markaların da termoplastik kaskları var onlara aldanma. Aldığın kaskın üretim tarihine dikkat et, bir kaskın kullanım ömrü 3-5 yıldır, eski bir kaskın içindeki darbe emici köpük ömrünü bitirip sertleşmiş olacağından koruyucu özelliğini kaybetmiş olur.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar