Kanuni olarak durum şöyle:
Kullanmak istediğiniz performans egzozunun teknik belgesindeki değerlerin Türk Standartları Enstitü şartlarına uygun olması ve araçta yapılacak teknik değişikliğin Makine Mühendisleri Odasından onaylandıktan sonra TÜVTÜRK Muayene istasyonlarında tespiti yapılıp onaylarından geçmesi halinde ilgili Trafik Tescili kuruluşları veri girişi yapılması ile birlikte kullanımının gerekli olduğu, aksi takdirde araç kullanımında gürültü çıkaran araçlarla ve teknik değişiklik yaptırıp araç kayıtlarına işletilmeyen araçlarla ilgili kanun maddelerinden cezai işlem yapılmaktadır.
Şimdi bu yazdıklarıma " ama öölee olur mu..., vay efendim şöyle mantıksız ..., sen de ne saçmalamışsın öyle olsa ben geçemezdim... vs vs" diyecek birileri çıkacaktır mutlaka.
Bu yazı BİMER'e benzer konu ile ilgili yollanan şikayete Çeşme İlçe Emniyet Müdürlüğünce cevap olarak yollanan bir yazı(Face grubundan bir arkadaş paylaştı). Muayeneden kalan arkadaşların kalma sebebi bu, zaten olması gereken de bu. Asıl muayeneden geçen arkadaşların geçememesi gerekiyor(mantığını tartışmıyorum, kanuna göre öyle). Ancak her konuda olduğu gibi bu konuda da canım ülkemde herkes kafasına göre takılıyor ve tamamen muayene eden kişiye göre değişiyor durum, kanun falan hak getire. Oradaki kanun muayeneyi yapan adam.
Sonuç: Şanslıysanız, mayeneyi yapan adamın keyfi iyiyse vs geçersiniz, şanssızsanız kalırsınız.