Ondan da kurtulmanın teknikleri ve önlemleri var -bir yere kadar, taşlamayın-. Bunun haricinde benim sana tavsiyem; ailenin arabası varsa B ehliyet alıp trafikte tecrübe edinip, öngöremediğin bir şey bırakmaman. Bu deneyim kazanma sürecinde koruma ekipmanlarını birikimlerinle yavaş yavaş al ki ailen senin bu işe özendiğini, kendini koruma isteğini ve ciddiyetini görsün. Bunun dışında motosiklet teknikleri ile ilgili kitaplar oku, videolar izle hatta kaza videoları da izle ki insanlar ne kadar ucuz şeylerle neler kaybediyorlar gör ve ders çıkar.
Nice sürücüler var yollarda "Ben çok iyi kullanıyorum" mottosuyla cirit atan ama nerelerde eksikleri olduğunu hiç farkedemeyip, sorgulayamayan. Öyle apaçi tiplerden bahsetmiyorum ha; arai kasklı, 600+ cc li adamlar görüyorum kendi motosikletimi kullanmaya başladığımdan beri. "Vay be" diyorum aynadan görünce: "Adam iyi yatırım yapmış ekipmanına, belli ki bilinçli sürücü" ama çoğu öyle değil maalesef. Sıkıştırdıkça sıkıştırıyorlar, bir gaz açıyorsun gaza gelip kayboluyorlar... Nice insanlar bu yollarda, ucuz şekillerde hayatını kaybediyor. Eğitime gitmek bir çözüm ama esas olay kişide bitiyor derim ben, aea'nın dediği gibi: "İstatistik olmayın".
Gelelim esas konuya; hiçbir aile -özellikle sülalesinde motosikletten zarar görmüş biri varsa- çocuğunun motosiklet almasını istemez. Onlara bu konuda hak vermeli, onları anlamalısın. Sen olsan napardın? Kendini onların yerine koy, oğlun varmış da motosiklet istiyormuş gibi düşün. Gerisi senin yaratıcı zekana kalmış, olmadan piştim deme hiçbir zaman. Umarım her şey gönlünce olur.
Not: Umarım üzerime düşeni yapmışımdır.