ah şu karburatör ayarı..!!

arkadaşım sen 135 yaptığına göre makineyi bayaa zorlamıssın ve üst devirlerde seyretmissin,makinenin çok yakması normal,senin oynadığın vida karbüratöre giren hava miktarını değiştirir,az açarsın boğulma olur bayılır,çok açarsın patlama gerçekleşmez gene bayılır,sen 135 vurdurduğuna göre iyi bi ayar tutturmussun varsın cok yaksın güçden ödün verme boşver böyle devam et

kendimce fikrimi yazayım ben karburator ayarını çalışır vaziyetteyken 3 bin devire sabitliyorum elle daha sonra ayar vidasıyla oynuyorum vidayı cevirdikçe devir yükselip düşüyor motorun en rahat çalıştığı yani aynı gazla en yüksek dewiri yaptığı yerden yarım tur aşağıya çekiyorum vidayı ve ayar tamam bu yöntemle yaptığım ayarlarda çekiş artışı ve yakıttan tasarruf ettim
bu ayarı yaptıktan sonra kompresyon zyıflaya bilir bu normal bir durumdur
karbiratörüyle geçinemeyenler bi denesin bunu ben 125 cc mondialde denedim hondada denedim hepsinde aynı sonuç
subap ayarlarını ise bu çin işi motorlarda ööyle nizamına göre yapınca tutmuyo ben ayarımı kendim yaptım subap arasını denildiği gibi onda5-7 bırakmadım tatlı sıkı oldu benim ayar çünki bu motorların subap yataklarının hassasiyetleri aynı model motorların arasında bile değişim gösteriyo ben böyle yaptım kayda değer performans artışı aldım ayrıca subap sesleride kesiliyo

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
arkadaşım sen 135 yaptığına göre makineyi bayaa zorlamıssın ve üst devirlerde seyretmissin,makinenin çok yakması normal,senin oynadığın vida karbüratöre giren hava miktarını değiştirir,az açarsın boğulma olur bayılır,çok açarsın patlama gerçekleşmez gene bayılır,sen 135 vurdurduğuna göre iyi bi ayar tutturmussun varsın cok yaksın güçden ödün verme boşver böyle devam et

evet zorladığım doğru..hem de bihayli fazla..
bu arada evet gücü yerinde şu an ve yaklaşık 1 haftadır normal kullanımda sürüyorum ve yakıt sarfiyatı tekrar eskiye döndü sayılır..uzun süre gaz açmak demek ki bu kadar fark ettiriyor..dediğin gibi bu ayar iyi sanırım..hele sıcaklar bi gelsin bakalım neler değişecek..teşekkürler..

kendimce fikrimi yazayım ben karburator ayarını çalışır vaziyetteyken 3 bin devire sabitliyorum elle daha sonra ayar vidasıyla oynuyorum vidayı cevirdikçe devir yükselip düşüyor motorun en rahat çalıştığı yani aynı gazla en yüksek dewiri yaptığı yerden yarım tur aşağıya çekiyorum vidayı ve ayar tamam bu yöntemle yaptığım ayarlarda çekiş artışı ve yakıttan tasarruf ettim
bu ayarı yaptıktan sonra kompresyon zyıflaya bilir bu normal bir durumdur
karbiratörüyle geçinemeyenler bi denesin bunu ben 125 cc mondialde denedim hondada denedim hepsinde aynı sonuç
subap ayarlarını ise bu çin işi motorlarda ööyle nizamına göre yapınca tutmuyo ben ayarımı kendim yaptım subap arasını denildiği gibi onda5-7 bırakmadım tatlı sıkı oldu benim ayar çünki bu motorların subap yataklarının hassasiyetleri aynı model motorların arasında bile değişim gösteriyo ben böyle yaptım kayda değer performans artışı aldım ayrıca subap sesleride kesiliyo

evet aslında yaptığını da denedim ama neden se ben tatminkar bi sonuç alamadım..devir yükseldikçe biraz daha komplike bir hal alıyor sanki..karburatöre daha tam hakim olamadım galiba..zamanla daha iyi bir ayar elde edebilirim..teşekkürler ilgin için..

Son düzenleme:
ARKADAŞIM SEN 135 YAPTINA EMİNMİSİN O MOTORLA CBF 250 Mİ BU YAAA:p

ben de polemik amaçlı değilim ama arkadaşıma katılıyorm.Benm bir dostumda da var aynı makine 125 i falan rahat geçiyor.

Bu videodaki iki insanın yaptıkları marifet değil ama paylaşcam :) windy nin eski versiyonu ile neler yapıolar 135 de neymiş:)

http://www.ktunnel.com/index.php/1010110A/a972c9e510144b367593bc99966bca0a7d52d2cea94a655f59f779a03d2ae1c174dc58345e4045fe16441

yakıt

:mrgreen:kardes bendede kanunı seyhan 125t modelınden var motor yapıları senınkıyle aynı
---oncelıkle sunu belırteyım motorsıklet yada dıger araclar uzun yolda kısa mesafelerden daha az yakar...
---karburatorun ayarını oynaman etkılemıs yakıtı tek neden bu aslında sehır dısında bu motorlar 80 kurus felan yakıyor ortalama bır lıtre benzınle 50 km felan gıdıyor...

kısacası ayarıyla oynarsan o motor sahlanır ama benzınınde canına okur normal bı ayar bul ve kurcalama hem cebını yakmasın hemde motorun omrunu azaltmaman dıleklerımle:)

ben de polemik amaçlı değilim ama arkadaşıma katılıyorm.Benm bir dostumda da var aynı makine 125 i falan rahat geçiyor.

Bu videodaki iki insanın yaptıkları marifet değil ama paylaşcam :) windy nin eski versiyonu ile neler yapıolar 135 de neymiş:)

http://www.ktunnel.com/index.php/1010110A/a972c9e510144b367593bc99966bca0a7d52d2cea94a655f59f779a03d2ae1c174dc58345e4045fe16441

abi ktunnel den link atmak nası bi mantıktır :queen::queen::queen:

ben 13 lt. benzinle 500 km gidiyorum şehir dışında... biraz fazla yakmış seninki :mrgreen:

Varsayalım yaptı.. Yağmurlu havada 135 yapılırmı?
evet ben de tam o noktayı düşünüyordum, hava yağmurlu demişsin, bu riskini en az 3 katına çıkarıyor, şehir içi değil yollar daha düzgün ama yine de önüne küçüçük bir çakıl taşı çıksa bile tehlike yaratabilir zaten yollar kaygan..aman dikkat lütfen:rendeer:

fazla yakma ile ilgili olan düşüncelerimde şudur. otto çevrimine göre tasarlanan dör zamanlı tüm motorların hava yakıt karışımını en iyi yaktığı bir motor devri vardır .bu devir sayısı anında emme sibobunu makul bir süre açık kaldığı ,eksoz için yeterli süre ve iş anında oluşan basıncın etkili bir yanma sağlayarak pistonu aşağıya itebildiği zamandır bu devir dakikanın olduğu anda motor maksimum tork değerini üretiyor demektir . tork değerini tüm motor üreticileri uzun bir devir aralığına yaymaya çalışmaktadırlar .ama özelikle benzinli motorlarda silindir içine hava yakıt karışımı emilmesi nedeni ile ve bu zamanın artan devir sayısında yeterli miktarda emme ve eksoz subablarının açık kalamaması yüzünden tork değeri belirli bir devirden sonra düşmektedir. ama dönme hızı nedeni ile güç artar(hp) dizel motorlarda ise yakıt püskürtme zamanının değiştirilmesi ve turbo besleme sayasinde üretilen tork değeri daha uzun bir devir aralığına yayılmakta .zaten dizel motorların litre bazında az yakıt tüketmelerinin nedeni daha düşük devirlerde yüksek tork değeri vermesi nedeni iledir . benzinli bir motorda ideal olan tork devrini ne kadar üzerinde bir devirde aracınızı ( motorsiklet ,otomobil farketmez)sürerseniz özgül yakıt sarfiyatınız o oranda artma eğiliminde olacaktır. yani motorun en yüksek tork devrinde aracınızı kullanırsanız en az yakıt tüketimini sağlamış olursunuz

karbüratör . ventüri prensibi denilen (fizikte alçak basınç sistemi diye tabir edilir) bir fizik kuralıyla çalışır . karbüratörün amacı boğazdan geçen havanın içerisine her şartta ideal bir hava yakıt karışımı ayarını yapmaktır . en basit karbüratörde bile mutlaka alçak basınç kısmı vardır .ister kelebekli düzenek olsun ister pistonlu ister diyaframlı .. mutlaka relanti konumunda iken hava yakıt karışımını ayarlayan bir musluk vardır (hava ayar vidası diye tabir edilen vida)bu vida boğazdan geçen havaya sadece YAKIT karıştırır. motorun relanti ihtiyacı hem kelebek hemde gaz pistonun geçirdiği hava miktarına göre değişkenlik gösterir. diyelimki relanti ayar vidasını (kelebek yada pistonun yüksekliğini ayarlar)sıktınız buna mukabil motorun relantisi artar. hava ayar vidasını sıkmaya yada açamaya başladığınızda relantide yükselme ve alçalma belirir .en yüksek relanti devri yakıtın en ideal yandığı andır. hava ayar vidasını sabitlediğinizde kelebek dayanak cıvatasını gevşetmeye başlayın ,bunun sonucunda relanti düşer .ve tekrar hava ayar cıvatasını sıkıp yada gevşetmeye başlayın gene relanti yükselip düşme eğiliminde olacaktır.tekrar(relanti dayanak cıvatasına dokunmadan) hava ayar vidasını relantinin en yüksek olduğu konumda bırakın . ve tekrar relanti vıdasını gevşetmeye başlayın .bu ayar sistemi olamsı gereken en ideal olanıdır .çünkü amaç şudur kaz kelebeği yada pistonu en kapalı konumda iken yakıta en az hava karışımı vererek motorun fabrika tarafınca belirlenen ideal relanti devrinde çalışamsını sağlamaktır . şöyle bir ayar metodu uygulanmakta ve bu çok yanlıştır .relanti dayanak cıvatası , ilk önce hava ayar vıdasın göz ardı edilerek sıkılıyor ,buna bağlı olarakta motorun devri arttırılıyor.sonrada hava ayar vıdası yavaş yavaş gevşetilerek yani yakıt ilave edilerek (tabiri caizise motoru boğarak) relanti düşürülmeye çalışılıyor. bunun sonucunda ne olur. motor seyir halinde iken rampa aşağı konumda gazı kapattığınızda manifoldda oluşan vakum nedeni ile fazla açılmış olan hava ayar vidasından kullnamdığınız yakıt eksozdan tın tın tın diye boşa atılacaktır .çünkü kelebek kapalı iken içeriye yeterli hava giremez silindir içinde yanamayan benzin sıcak olan eksozda bulacağı boşluk sayesinde pekte fazla etkisi olmayan zayıf patlamalarla yanma yolunu seçer . 25 yıldır bir fiiil içten yanmalı motorların (özellikle iki zamanlıların) tamiratı ile uğraşıyorum .bu karbüratör ayarı olayınıda daha ancak son 2 senede çözebildim... biraz karık oldu galiab ama elimden geldiğince anlatmaya çalıştım .yanlış bişeyler yazdıysam açıklamaya çalışırım ... kusura bakmayın ayar işini anacak 20 yılda çözebildim .öyle iki satırda belki tam olarak anlatamamış olabilirim..:)

---------- Mesaj ekleme zamanı: 04:44 ---------- İlk mesajı ekleme zamanı 03:56 ----------

fazla yakma ile ilgili olan düşüncelerimde şudur. otto çevrimine göre tasarlanan dör zamanlı tüm motorların hava yakıt karışımını en iyi yaktığı bir motor devri vardır .bu devir sayısı anında emme sibobunu makul bir süre açık kaldığı ,eksoz için yeterli süre ve iş anında oluşan basıncın etkili bir yanma sağlayarak pistonu aşağıya itebildiği zamandır bu devir dakikanın olduğu anda motor maksimum tork değerini üretiyor demektir . tork değerini tüm motor üreticileri uzun bir devir aralığına yaymaya çalışmaktadırlar .ama özelikle benzinli motorlarda silindir içine hava yakıt karışımı emilmesi nedeni ile ve bu zamanın artan devir sayısında yeterli miktarda emme ve eksoz subablarının açık kalamaması yüzünden tork değeri belirli bir devirden sonra düşmektedir. ama dönme hızı nedeni ile güç artar(hp) dizel motorlarda ise yakıt püskürtme zamanının değiştirilmesi ve turbo besleme sayasinde üretilen tork değeri daha uzun bir devir aralığına yayılmakta .zaten dizel motorların litre bazında az yakıt tüketmelerinin nedeni daha düşük devirlerde yüksek tork değeri vermesi nedeni iledir . benzinli bir motorda ideal olan tork devrini ne kadar üzerinde bir devirde aracınızı ( motorsiklet ,otomobil farketmez)sürerseniz özgül yakıt sarfiyatınız o oranda artma eğiliminde olacaktır. yani motorun en yüksek tork devrinde aracınızı kullanırsanız en az yakıt tüketimini sağlamış olursunuz

---------- Mesaj ekleme zamanı: 04:47 ---------- İlk mesajı ekleme zamanı 04:44 ----------

fazla yakma ile ilgili olan düşüncelerimde şudur. otto çevrimine göre tasarlanan dör zamanlı tüm motorların hava yakıt karışımını en iyi yaktığı bir motor devri vardır .bu devir sayısı anında emme sibobunu makul bir süre açık kaldığı ,eksoz için yeterli süre ve iş anında oluşan basıncın etkili bir yanma sağlayarak pistonu aşağıya itebildiği zamandır bu devir dakikanın olduğu anda motor maksimum tork değerini üretiyor demektir . tork değerini tüm motor üreticileri uzun bir devir aralığına yaymaya çalışmaktadırlar .ama özelikle benzinli motorlarda silindir içine hava yakıt karışımı emilmesi nedeni ile ve bu zamanın artan devir sayısında yeterli miktarda emme ve eksoz subablarının açık kalamaması yüzünden tork değeri belirli bir devirden sonra düşmektedir. ama dönme hızı nedeni ile güç artar(hp) dizel motorlarda ise yakıt püskürtme zamanının değiştirilmesi ve turbo besleme sayasinde üretilen tork değeri daha uzun bir devir aralığına yayılmakta .zaten dizel motorların litre bazında az yakıt tüketmelerinin nedeni daha düşük devirlerde yüksek tork değeri vermesi nedeni iledir . benzinli bir motorda ideal olan tork devrinin ne kadar üzerinde bir devirde aracınızı ( motorsiklet ,otomobil farketmez)sürerseniz özgül yakıt sarfiyatınız o oranda artma eğiliminde olacaktır. yani motorun en yüksek tork devrinde aracınızı kullanırsanız en az yakıt tüketimini sağlamış olursunuz

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar