48 dakika anlattık videoda
İzleye izleye cevap veriyorum o yüzden parça parça giderse kusura bakmayın. Bir önceki yorumda meğersem sizle aynı şeyi savunuyormuşuz ama ben videoyu izlemediğim için ondan haberim yoktu. Şuan izliyorum.Panik yada acil fren adı her neyse artık bu konudaki yorumunuz ile hemfikiriz. Bu fren çalışılamaz, diğer fren çeşitleri çalışılır ve sizin dediğiniz gibide nasıl alışırsan bu frendede aynısının sertini yaparsın. Sonucuda aslında çok basit ya durursun ya durmazsın kaza yaparsın.
Debriyaj konusundada hem aynı fikirdeyiz. Bende sıkanlardanım. motorun itme gücünü iptal etmeliyiz buda debriyaj ile olur.
4 parmak konusunda sonuna kadar katılıyorum.2 parmak kullanmayı hala beceremem yani bildiğiniz yapamıyorum.
Abs - abssiz motorda önün kitlenmesi ise ; abssizde maneti çekip bırakmak cidden tecrübedir. Saliselerden bahsediyoruz ve çok kişi sadece bu yüzdende düşer ki gerçek panik fren dediğimizde abs yoksa çok kişi düşmüştür düşecektirde bunu neredeyse hepimizde tatmışızdır. Tatmayan daha panik fren ile tanışmamıştır. Tanışmasıda pek hoş değildir belkide hayatımızda 2-3 kere bu duruma düşeriz herhalde. En ufak yara ile ayrılmak en başarılısıdır.
Debriyaj kullananlar yada bu panik fren anında vites küçültürüm diyenler için ise ;
Motorun kompresyon gücünün, durmaya yardımcı olabilmesi için minimum verimli devirlerinde olması lazım. Bu devirin altında ise tam tersine ilerleme etkisi verecektir. Mesela crosstourer 2.000-devirde, gaz vermeden kendi kendisi 7-8 km hız ile gidebilir.Bu minimum devire sembolik olarak 3.000 diyelim.
Şimdi, 100 km/saat hız ve bu hızı, 5. viteste 6.000-devir/dak da yapan bir motosikleti örnek kabul etmek istiyorum. Panik freni yaptığınız anda, motosikletiniz hızla yavaşlayamaya başlayacaktır. Saliseler içinde, yukarıda karar verdiğimiz minimum faydalı devir olan 3.000 devire inecektir. Öyleyse frenin ardından hemen debriyaj çekip vites küçültmeliyiz ve debriyajı bırakıp 4. viteste kompresyon sağlamalıyız. Tabi bütün bunları o kadar hızlı yapmalıyız ki, fren etkisi altında yavaşlayan motosikletimiz, biz hareketimizi tamamlamadan 4.viteste, 3.000 devirin altında seyredecek bir hıza inmemiş olsun. Sizce bu kombinasyonu bu kadar hızlı yapmak mümkün mü? Bana sorarsanız İki vites birden küçültsek bile yetişemeyiz. Hadi üç vites küçülttük yetişelim diye motorun devrine. Bu seferde uygun zamanı beklemeliyiz ki arka tekerde işler karışmasın.
Vallahi normal şartlarda bile bunu yapmanın senaryosunu sayamadım. Uygulamasını becerebileceğimi sanmıyorum. Bütün bunların panik halinde yapılabileceğine ciddi şüphelerim var.
Sizin dediğiniz planlı fren olayınada hem fikirim.
Bu arada kusurada bakmayın izleyememiştim şimdi izledim çok başarılı ve güzel bir video olmuş umarım izleyenlerin işine yarar.