Meseleyi tam olarak anlayabilmeniz için abartı şekilde detaylı yazıyorum.klavyeye bakmadan yazdığım için noktalama işaretlerine dikkat etmeyiniz.
Motor üreten firmalar , motorlarının potansiyel alıcıların , motorsiklet alırken önemli saydıkları kriterlerlerden birisi olan, motorun km başına yaktığı benzin bedelinin , düşük bir rakam çıkması için , standart olarak üretilen ve genelde kağıttan üretilen bir tür bir hava filitresi kullanırlar. zaten performans filitre denilen ürün , motorun havayı yanma odasına daha fazla alabilmek için standart filitreden çok daha fazla hava geçirebilen malzemelerle yapılan filitredir.ne kadar az hava , o kadar az benzin sarfiyatı.ne kadar çok hava o kadar performansın yanında , yükselen yakıt sarfıyatı.
Tamam motor üreticileri stadart filitre kullanıyor. ve genelde kağıt malzeme kullanıyor. yağmurda veya sulu bir yerden geçerken ne olacak ? ıslanacak.hava geçirgenliği azalacak ve bu size düşen performans olarak yansıyacak. bu durumda ıslanmasın diye genelde kapalı kutu içine konulur. tamamen kapalı kutu içinde bulunan ve kağıt malzemeden yapılma hava filitresinin , randımanlı çalışabilmesi içinde , filitrenin içinden hava çekilmesi içinde bir vakum hortumu konulur.
Şimdi gelelim asıl olaya , Motoru boşta çalıştırken o hortumun ucuna parmağınızla bastırın , eğer içeri vakum yani motora doğru hava çekiyorsa , o hortum standart hava filitresinin randıman verebilmesi için hava çeken yapan hortumu. eğer bu hortumu boşta bırakırsanız , ortamdaki bütün tozu motor bloğunuza çekecektir.motor yağınız zamanla çamura dönecektir.
Çözümü nedir ? hava filitresi ile , hava filitresinin girdiği yer arasında , iki tarafada uyacak kalınlıkta , kauçuk bir hortum takın. bu tür hortumlar araba yedek parçaları satan yerlerde olur. ( eğer istanbuldaysanız , aksarayda yedek parçacııların olduğu yerde hortumcu veya borucu erdoğanı sorun , ne alakaysa tüm esnaf tanıyor ) bu hortumun içinden uygun bir yerine , motorunuzdan çıkan hortuma uygun , erkek bir hortum rekoru takın.
Hatta hortumu , hortum kelepçesiyle ilede iyice sabitleyin.
Vakti zamanında bunları denemiş birisi olarak size tavsiyem. eski orjinal filitreyi geri takmanız.yok illaki denemek isterseniz , kullanıdığınız hava filitresi , motorunuzun markası ve modeline özel üretilmediyse faydadan çok , bol bol egzost gürültüsü oluşmasına ve motorunuzun çekişinin düşmesine ve yakıt sarfıyanın artmasına sebep olur. filitre sadece görüntüde kalır. deneyip denememek sizin elinizde.