Arkadaslar dikkat ederseni actigim konu basligi siradan abs olmali mi olmamali mi sorusu ile ilgili degil, ama konu bu tarafa kaydi, benim ogrenmek istedigim abs si olan olmayan guclu makineye sahip kullanicilarin basindan gecen yasanmis olaylar, hangi mevsimdi kar kis islak sicak kaygan zemin hiz maneti nasil cektikleri (panikle, dozlu, agirlik transferi ile vs...) bunlara bakip bir fikir sahibi olmak... ama hala hap seklinde kisa bilgi verip geceni goremedim pek...
İyi oku kardeş yazıyorum. Sorduğun sorunun net cevabı yok. Yorumu kendin yapacaksın, fazla teknik detaya girmemeye çalışacağım.
Kışın ne olur?
Kışın toprak, hava soğuk olur. Araç trafiği daha az olur, güneşli gün sayısı düşer ve güneş ışınları daha yatık açıyla vurur yeryüzüne. Bunun bir motosiklet boyutu var, birde insan boyutu var. Sen bizzat bir birey olarak kışın insan bedeninde yaşayabileceği sıkıntıları tahmin edebilirsin. Üzerindeki ekipman kaba olur, reflekslerin zayıflar, hareket esnekliğin zayıflar, hissizlik olur ve etrafta bir sürü şey senin dikkatini dağıtmaya adaydır. Motosiklette ne olur? Yolla bağlantın olan lastikler soğuk asfaltla birleşince iyice sertleşir ve tutunma kaybı yaşarsın. Ayrıca hareketli parçalarda, özellikle içerisinde hidrolik barındıran süspansiyon sistemi gibi parçalarda düşük sıcaklıktan dolayı içlerinde bulunan sıvıların viskozitesinin yani yoğunluğunun artmasından mütevellit, verimlilik kaybı olur. Yani yolun dezavantajlarını ortadan kaldırmaya çalışan süspansiyon sistemi ısınana işini verimli yapamaz. Yol ile tutunmayı kolaylaştıran süspansiyon yumuşaklığı bir süre elinden alınır. E lastikler soğuk, asfalt soğuk birde süspansiyon sistemi tam verimli değil ne olur? Tutunma kaybı yaşarsın. Kaymak asfaltta frenleme ve viraj esnasında kıç baş atmalar gırla gider. Ayrıca fren sistemi de hidrolik barındıran bir sistemdir ve soğuk balata-disk-kaliper frenleme düşmanıdır. Bunlar ısınınca tam verimli çalışan sistemler. Kaliteli asfaltta bir nebze olsun bunu tolere edebilirsin. İşin tekniğimsi boyutu bu, kısaca çok sıkıntı yaşarsın. Yüksek cc'de daha çok sıkıntı yaşarsın.
600-1000cc motosikletin rölantide verdiği güç/tork'u düşük cc motosikletler üst devirlerde ancak verebilir. Ağır da oldukları için özellikle ilk hareket esnasında düşme riski düşük cc'lere göre daha fazladır. Bu noktada çekiş kontrol sistemi, ABS, denge kontrol sistemi gibi sistemler devreye giriyor. Kompressor etkisi diye bahsedilen, esasında motorun kompresyona düşmesinden kaynaklı ataletini sürdürme kuvveti düşük cc'lere göre çok daha fazladır, bu da yol tutuşa ters etki eden bir kuvvet. Vites düşüşlerinde, ani gaz açmalarda ileri boyutlara varan sıkıntılar yaşayabilirsin. Bu anlattıklarımdan yola çıkarak ABS'nin, özellikle kışın yol şartlarından ve çevre şartlarından etkilenen sürücülerin trafik tehlikesini artırmasından kaynaklı problemlerde işe yarayacağını anlayabilirsin sanırım. Yüksek ve düşük cc farklarına da değinmeye çalıştım.
Bir başka nokta da şudur, birçok değişkene bağlı olarak kaliteli asfaltta büyük cc motosikletlerin yola ve şartlara daha rahat uyum sağladığını söyleyebilirim. Hem motosikletin ağırlığı, hem lastik temas yüzeyinin artması hem de güç/tork dolayısıyla daha rahat uyum sağlarlar düşük cc'lere göre.
Yazın durum benzerdir, aracın ve sen kış aylarına göre daha çabuk ve rahat uyum sağlarsın yola... Yazın da ülkemiz klasiği, eriyen ve yüzeye çıkan petrol türevi sıvıdan dolayı büyük küçük cc fark etmeksizin sıkıntı yaşarsın. Anlat anlat bitmez bu mesele, sana şunu da diyebilirim; büyük cc ile hızlı gidersin, belli bir tutunma seviyesinden sonra geniş temas yüzeyi ve ağırlık kaza riskinde aleyhine çalışır büyük cc daha risklidir dersin. Fakat tutunma kaybının çok olmadığı yollarda da düşük cc ince lastik, hafif ağırlık dolayısıyla yoldan daha kolay kopabilir. Uzar da uzar bu mesele neyse çok yazdım, konular da çok karışıp dağılıyor. Benden sana tavsiye, verimli ve iyi çalışan teknolojiyle dost ol. Keşke MSC'li, Çekiş Kontrol sistemli motosikletim olsa da kendimi daha güvende hissetsem. En kısa zamanda bütçem elverdiği kadarıyla da almaya çalışacağım bu güvenlik sistemlerine sahip bir motosikleti. Aklında kalan, sormak istediğin bir şey varsa sor. Ben kışın yeterli güvenlik sistemlerinin olmadığı motosikletlerde düşük cc'ye daha çok güvenirim. Şimdi yine uçup başka konuya konmuş olacağız ama, tutunma kaybının çok olduğu yerlerde ince lastik avantajdır, bilmiyorum hatırlar mısın bilir misin bilmem lisede basınç-basınç kuvveti konusunda buna değinilir. Bak ralli araçlarına(Özellikle kış şartlarındaki pistlerde kullanılan araçlara), enduro veya cross lastiklerine genel olarak ince tercih edilir. Ha asfalt cillop, drenaj mükemmel yolda su birikmiyor, yolların bir cm karesi buz tutmuyor olsa kış da olsa büyük cc tercih ederim. Güvenlik sistemleri olursa ballı kaymak...