Yahu kaç gündür sessizce okuyorum da yazılanları herkes kitaptan okuyarak öğrendi hrtalde motosikleti.
Abdli motoklete de bindim ve ilk defa abs yi devreye soktupumda bu niye devreye girdi ki demiştim. Çünkü abssiz başka bir motosiklette aynı yer ve aynı hızda freni ezmeye devam edebiliyorum. Absli vstrom ve capanord kullandım, özellikle vstromdaki abs iyive kötüydü. Abs yararlıdır, fakat benim için sadece yağmurda. Sendromdan falan değil kullandım, gördüm, test ettim, abssiz bir motosikletle daha erken durmak mümkün. Absli bir hayabusa ile abssiz bir enduro tabiki aynı durmayacaktır, hayabusa dururken enduro gider de gider. (enduro dediğimr bakmayın, ağır yol motosikletlerinden bahsediyorum) madem hayatınız motosikletle geçti, madem oradan buradan okuyarak öğreniyorsunuz dünyayı bir de fren yapmaktan kotkmayan bir arkadaşınıza verin absli motosikletinizi ve o da aynı klasmandaki abssiz motokletiyle bir fren yapsın bakalım sonuç ne oluyor.
Fren yapmayı biliyorsanız eğer evet biliyorsanız ön tekerin ne zaman kilitleyeceğini, ne kadar gücü taşıyabileceğini bırakın asfalttan, lastik kalitesinden... fren manetinden anlarsınız. Bu şartlarda abs siz motosiklet dururken siz absli motosikletletiniz ile fren maneti, fren pedalı sonuna kadar kapanmış bir şekilde nerede duracağınızı bile düşünecek zamanda durmayı beklersiniz. (son model yüksek spor motosikletlerin son model absleri biraz daha iyidir heralde. Ya da kaliperleri daha iyidir) Velhasıl kelam güvenlik güvenlik aman aman vay vay teknoloji, matbaa, avrupada zorunlu olacak, siz absli motor mu gördünüz, ve fren yapmayı bildiğinizi sanıyorsunuz ama o sendromcular biraz daha fren çalışıp hangisinin daha erken duracağını bir deneyin. Ya bunu tartıştığıma bile şaşıtıyorum aslında. Motosiklet kullanıcıları burada abs yararlı, yararsız demiyorum yine atıp tutmadan önce bunu bir algılayın. Ama bu uzay teknolojisi değil, avantajı varsa dezavantajı da var ve ben bundan bahsettim. Olayı kişisel algılayıp egolarınızla, absli alıp en iyisinin o olduğunu düşündüğünüz için laf ettirmez tavırlarınızla değerlendirmeyin lütfen
Bakın abs siz motorada sahiptim.
İsterseniz Honda cbr 250 de arka frene bir basın sertçe!
Odan sonra motoru toparlamak için uğraşın.
Evet , önün açık , düz yolda Abs siz daha iyi durursun. Kabul. Ha tabiki iyi fren yapmayı bilmek gerekiyor.
1 hafta önceye kadar abs diye çokta ısrar etmiyordum.
Hiç beklemediğim yerden 3-4 metre kala taksi fırlayana kadar. Taksinin sürücü kapısına dümzid şekilde vuracaktım. Tamamen taksinin hatası . Ara yoldan frene bile basmadan fırladı.Ki nasıl anlatsam bilmiyorum ama ara yol bile görülmüyor. Çok kötü bir yoldu.
A an cbr 250r ın tepesinde olsam yerdeydim açık ve net.
Çünkü aniden yan yoldan biri çıkınca ne limon gibi sıkmak kalıyor ne başka birşey.
Dibine kadar basıyorsunuz. Ben arka frene bile basamadım. Çok ani gelişti çünkü.ön frene sonuna kadar bastım. Abs devreye girdi.Ön lastiği kitleyip , düşmeden durabildim bu sayede. Belki 10cm ya var ya yoktu durduğumda taksiyle aramda.
Dediğim gibi herzaman düz yolda görerek fren yapamıyoruz.
Çok ani olaylar gelişebiliyor.Saniyelik olaylar.
Toparlamam gerekirse.
Boş ve ani gelişmeyen olaylarda Abs siz motor bir tık iyi durur.
Fakat ani gelişen , yolun ıslak olduğu durumlarda Abs hayatı kurtarır.
Ayrıca abs devreye girdiğinde motora hala tam anlamıyla olmasada hakim olabiliyorsunuz. Hala ipler biraz sizde oluyor.
Fakat lastikler kitlenince yolu bırakıp dengeyle uğraşıyorsunuz.
Ayrıca.
Abs var diye illa devreye girecek diye birşey yok.
Eğer iyi fren yapıyorsanız sanki abs yokmuş gibi kitlemeden durursanız zaten abs girmez devreye.
Yani abs sizin freninizi etkilemez.
Abs lastik kitleneceği an giriyor zaten devreye.
Şahsen kendi motorumda abs var. Ve çoğu zaman Abs yi devreye sokmadan duruyorum. Nadir abs yi kullanamk zorunda kalıyorum, ozamanda abs çok işime yarıyor.