A2 ehliyet sekiz çizme

Motosikleti
Arora kasırga
Merhaba arkadaşlar
Ehliyete yazılmıştım,bugün direksiyon egitimine katıldım
Hoca ısrarla 8'i o kadar geniş dönmene gerek yok diyip durdu
Ben de izlediğim videolardan ötürü full geniş dönüp durdum
Bu iş tam olarak nasıl oluyor?
Yani çizgiye temas edersek sinav iptal mi?
Veya çok dar dönüş yaparsak patates olur muyuz?
Tecrübeli arkadaşlar bu konudaki izlenimlerini paylaşırsa çok sevinirim

Motosikleti
BMW 1250 GS ADV
Çizginin dışına taşmaman gerekiyor. Motosikletinin cc 'ne göre 1.veya 2. viteste olacaksın. (A ehliyet için 1. vites yeterli oluyor) Bakışın çok önemli.

Çizginin içinden dönmen sıkıntı yaratmaz, çizgiye de değebilirsin ama sakın dışına taşma. Ayağını yere basmamanı söylemeye gerek duymuyorum....

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
Çizginin dışına taşmaman gerekiyor. Motosikletinin cc 'ne göre 1.veya 2. viteste olacaksın. (A ehliyet için 1. vites yeterli oluyor) Bakışın çok önemli.

Çizginin içinden dönmen sıkıntı yaratmaz, çizgiye de değebilirsin ama sakın dışına taşma. Ayağını yere basmamanı söylemeye gerek duymuyorum....
ben değince de bırakıyorlar sanıyordum değilmiş çıkmamak gerekiyormuş sen yine de çizgiye değme komisyonun ne yapacağı belli olmaz

Motosikleti
BMW 1250 GS ADV
MEB Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği;
Madde 35: (ç) maddesinde 8 çizilir der.

Yönetmelikte Ek 7 de yer alan krokide ise;
Sekiz sırasında hangi hataların kaldığını gösteren tabloda 8 için şunu söyler;
"Aracın tekerleklerinden her hangi birisi veya ikisi de sekiz çizgisinin dışına çıkıyor"
Bu şekilde dışına çıkmak kırmızı (direkt kalırsın) hatadır fakat çizgiye temas dan bahsetmemiş.
Çok sayıda sınavda bulundum hiç bir zaman çizgiye bastı diye kimseyi bırakmadılar.
Sadece lastiğin yarısından fazlası çıkar ya da çıktı gibi görürse sınav komisyonu hocası takdir kullanarak çıktı diyebilir.
Riske atmamak lazım.

Motosikleti
Arora kasırga
Cevaplar için teşekkürler
Toplamda 6 tur attım
Motor 200 CC
2.vites gazsız dönüyorum,dur kalklarda da vitesle oynamıyorum
İlk iki tur ayağım yere değdi ama sonraki turlar alıştım
Cumartesi sınav var,her gün yarım saat turlamaya devam edeceğim
Umarım patates olmadan atlatırım 😅
Bu arada 90 kg cuptan inip 160 kg ns200e binince bı tuhaf oluyor ama yarından sonra alışırım heralde

Motosikleti
Triumph Trident 660
Ne kadar genişten dönersen o kadar iyi debriyajla dönmemeye bak ben ilk debriyajla dondugümden dolayı kaldım ikincide hic dokunmadım öyle geçtim.
Teker çizgiye değebilir

Motosikleti
PM-01
200cc için 2. vites rölantisi yeterli olur bakış karşıda olacak vücutla hareket eder zaten motosiklet. Çok da dar yapmamanı öneririm ne kadar dar dönersen yatırma ya da refleks olarak ayağını yere koyma ihtimalin artar

Motosikleti
BMW 1250 GS ADV
Cevaplar için teşekkürler
Toplamda 6 tur attım
Motor 200 CC
2.vites gazsız dönüyorum,dur kalklarda da vitesle oynamıyorum
İlk iki tur ayağım yere değdi ama sonraki turlar alıştım
Cumartesi sınav var,her gün yarım saat turlamaya devam edeceğim
Umarım patates olmadan atlatırım 😅
Bu arada 90 kg cuptan inip 160 kg ns200e binince bı tuhaf oluyor ama yarından sonra alışırım heralde
A2 için 2 vites öneriyoruz sekiz için. Bacaklarını çok sık ve döneceğin tarafa önceden bak. Sekiz çizerken giriş haricinde çenen önüne bakmayacak, döndüğün yöne göre sağ veya sol omuzunun üstünde olacak.
Kısaca tarif ettiğim bu bakış disiplinini uygularsan sekizin tek yuvarlağından bile kolayca dönebilirsin. Başarılar dilerim.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

200cc için 2. vites rölantisi yeterli olur bakış karşıda olacak vücutla hareket eder zaten motosiklet. Çok da dar yapmamanı öneririm ne kadar dar dönersen yatırma ya da refleks olarak ayağını yere koyma ihtimalin artar
Bakış karşıda olacak derken, döneceğin yöne bakmayı kastettiniz sanırım. Sekiz de dümdüz karşıya bakış sadece girişte olabilir, haricinde döneceğin (varacağın) nokta ya çeneni tam çevirmen bütün işi çözer.
Sadece sekiz değil, kapalı alanda güvenli ve ileri sürüş tekniği eğitimi yavaş sürüş çalışmalarında da çene her zaman döneceğin/gideceğin yöne erkenden çevrilir.

Motosikleti
Çükü Olanın Dükü Olur.
A2 için mavi çizecen.
deqn60m.jpg

Motosikleti
PM-01
Bakış karşıda olacak derken, döneceğin yöne bakmayı kastettiniz sanırım. Sekiz de dümdüz karşıya bakış sadece girişte olabilir, haricinde döneceğin (varacağın) nokta ya çeneni tam çevirmen bütün işi çözer.
Sadece sekiz değil, kapalı alanda güvenli ve ileri sürüş tekniği eğitimi yavaş sürüş çalışmalarında da çene her zaman döneceğin/gideceğin yöne erkenden çevrilir.
Evet kastettiğim şey oydu yere bakılmamalı yani hedefe bakılmalı anlamında. Yoksa dönerken düz bakmak gerektiğini neden söyleyeyim :D

Motosikleti
BMW 1250 GS ADV

Şu anki yönetmelikte sekizlerin yarı çapı 3,5 mt. Yani çap 7 mt. diye biliyorum.

Yine yönetmelikte A,A1 veya A2 için sekizde farklı dönüş çapı belirtilmiyor. Sadece çizginin dışına taşmamak gerektiğinden bahsediyor. (Madde 35, (ç) bendi Ek 7)

U dönüş parkurunda ehliyet sınıfına göre dönüş çapı farklı ama sekizde böyle bir sınıflama yok biliyorum.
Uzunca bir süredir ehliyet kurslarında sınavlara katılmadım, 2025 in ikinci yarısından sonra değişmiş ise kaçırmış olabilirim.

Yönetmelikte bu konu ile alakalı bir kaynak var ise paylaşılır ise memnun olurum ki ben de doğrusunu öğreneyim.

Resim yükleyememiş olabilirim.

09.01.2025 tarihi itibari ile

bu linkte yarıçap görülebilir.

İLAVE BİLGİ: Biraz önce MTSK sahibi eğitmen arkadaşıma sordum. Dediğim gibi U dönüşte cc ye göre metraj fark ediyor fakat sekiz ' de metraj 7 mt ve motosiklet cc ne göre ayrım yok. Sadece 7 mt lik çemberin dışına taşmama, ayağı yere değdirmeme şartı var. Motosiklet bir defa stop edebilir, sarı ikaz alırsınız, ikinci stopta elenirsiniz. Sekizin kuralları bunlar.

Son düzenleme:
Motosikleti
D400
videolara göre hareket edeceksen kursa gitmene gerek yok.
izle geç parkuru.

Motosikleti
Arora kasırga
videolara göre hareket edeceksen kursa gitmene gerek yok.
izle geç parkuru.
Bana epey faydası oldu videoların
Öte yandan bizdeki 8 epeyce dar
Bazı videolarda ova gibi 8 etabı çizmişler
Birbirini tutmayabiliyor
Slalom da videodakilerden daha bitişik
İnceden kumpas düşüncesi bile aklıma geliyor
Kısaca izlemekle öğrenilse çekirdek citleyen dayıların hepsi operatör olurdu

Motosikleti
Suzuki Burgman UH200
Eğer eğitmenin o kadar geniş dönme diyorsa kırmızı çizginin dibinden veya lastik teması yaparak dönüyorsundur. En küçük bir kontrol kaybında dışarı çıkma ile sonuçlanabileceğinden eğitmenler bunu tavsiye etmez. Bazı adaylar ise sekiz çizerken çok içeriye dalarak küçük dairelerle dönmeye çalışabiliyor. Bu da gereksiz risklere neden olacağı için istenmez. Eğitmenin uyarılarına kulak ver derim.

Komisyon üyesiyim sınavlarda. Çizgi dışına taşmaman yeterli. Dar dönmek daha zordur aslında. Nasıl rahat ediyorsan öyle dön.

Ben kendim sınava girdiğimde 2.viteste yarım debriyajla dönmüştüm. En rahatı öyleydi benim motorda.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar