Şuan A sınıfı ehliyet kursuna devam eden birisi olarak ülkemizde bu işlerin biraz sıkıntılı işlediğinden bahsetmek istiyorum. Yazım biraz uzun olacak.
Hem motorsiklet sevdası (keyfi, pratikliği vs.) hem de malum ekonomik şartlar sebebi ile bir arkadaşla ehliyet almaya niyetlendik. Bu süreçte Ankara'da en az 9-10 sürücü kursunu arayıp bilgi almışımdır. Bunlardan birkaçı zaten A sınıfı ehliyet eğitimi vermiyordu. Sıfırdan(!) A sınıfı ehliyet için eğitim veren kurslar ise, "
Daha önce vitesli kullandın mı? Kaç km kullandın? A2 ehliyetin var mı? " gibi benzer sorular sordular ve adeta A sınıfı ehliyet kursu vermemek için özel bir çaba içerisinde gibiydiler.
Daha sonra bir tanıdığın tavsiyesi üzerine (daha önce A2 ehliyeti oradan almış.) bir kursla görüştük. Gayet samimi davrandılar ve içinize sinerse bizim kursu seçin dediler. Hadi bakalım diyerek A sınıfı için kursa yazıldık. Bilenler vardır. Ankara'da motorsiklet eğitimlerini sürücü kursları İncek tarafında bulunan Çankaya Motorsiklet Eğitim Alanı'nda yapıyorlar.
Önce sürücü kursunu aradık. Bize birinin telefonunu verdiler. Ders programını bu arkadaş yapıyormuş. Biz eğitime haftasonları gideceğimiz için cuma gününden arayıp kullanacağımız motoru ve saatleri belirlemek üzere bu arkadaş ile iletişime geçiyoruz ve programı yapıyoruz.
Eğitim alanından bahsedeyim biraz. Mehmet Zakir Ekni Anadolu Lisesi'nin yanında. Alanda eğitim veren kursların konteynerleri var. Motorlarını ve ekipmanları orada muhafaza ediyorlar. Bazı kursların merkezden kalkan (genelde Kızılay'dan) servis araçları ile eğitim alanına ulaşım sağlanıyor. Ayrıca üstüne tente çekilmiş masalar ve sandalyeler ile oturma olanağı var. Şimdi eğitim kısmındaki sıkıntı burada baş göstermeye başladı diyebilirim.
İlk gün gidince oradaki yetkili arkadaşı bulduk. Telefonu gelen ve bizim cuma gününden ayarladığımız eğitim saatine baktı. "Biraz bekleyin. Sizin motorlar dolu. Az sonra başlatacağım sizi." dedi. Çok beklemeden eğitimi saati biten diğer kursiyerler yanaştı ve bizim sıramız geldi. Öncelikle verilen ekipmanlar yetersiz. Kasklar şansınıza iyisi denk gelirse ne ala. Dizlik vs. zaten çoğu yarım yamalak, yıpranmış falan. Zaten herkes zorunlu olarak bir birinin ekipmanını kullanıyor ve o sıcakta bir önceki kursiyerin ter içindeki mont, kaskını giymek zorunda kalıyorsunuz. Burada önemli bir hatırlatma yapayım. Ekipmana bütçe ayırıp önceden tedarik ederseniz sizin için daha iyi olur. Hem ekipmanınız ehliyet öncesi hazır olur hem de milletin defalarca giyip çıkarttığı ekipmanı giymek durumunda kalmazsınız. Hadi biz erkekler neysede oradaki bayan kursiyerler için daha da rahatsız edici oluyor.
Neyse motorlar geldi. Bindik üzerine. Oradaki yetkili arkadaş, "
Motor kullandın mı hiç? Biliyor musun? Anlatayım mı?" diye sordu. Anlaşılan gelecek kursiyerlerin seviyesi hakkında bilgi verilmiyor. Allahtan 3 ay önce scooter aldım ve baya bir denge, dönüş pratiğim oldu. Vitesli motora ise hatim ettiğim yüzlerce video sayesinde teorik olarak hakimdim. Ben gene de "Siz bir anlatın. Yeni başlıyoruz." dedim. Bana motoru tanıtması 5 saniye kadar ya sürdü ya sürmedi. "
Şimdi kontağı aç, çalıştır, yavaşça debriyajı bırakarak devam et. Aman dikkat et 100`lük bu ama genede tork var." dedi. Bildiğiniz kara düzen başladık. Gerçi o arkadaş da o kadar yoğunki sürekli bir koşturma halinde. Kiminle ilgileneceğini şaşırıyor.
Şu an 3. ders günümüz bitti ve birisi de gelip eksik, hatalı yaptığımız bir nokta var mı?, dikkat etmemiz gereken ince bir ayrıntı var mı? diye anlatmadı. Hatta son gittiğim derste artık 8 çizme denemesi yapmaya başlayayım dedim. Paso 1. vites, motor yavaşlarken gaz vermekten dengem bozulup ayak koyup durdum. Sonra beklerken bir kursiyer yanıma yanaştı ve yarım debriyajın yeterli geleceği taktiğini o öğretti. Sonraki turlar rahatlıkla 8. çizdim. Bildiğiniz bilgi paylaşarak çoğalır mantalitesi kursiyerden kursiyere olacak şekilde oluyor.
Tamam belki kursların verdiği yeme, içme, sohbet, muhabbet iyi olabilir ama eğitime gelince maalesef yetersizler. Biraz kendi göbek bağınızı kendiniz kesiyorsunuz. Kurs bir nevi eğitim alanı ve motoru olmayanlar için pratik yapacak motor imkanından öteye gitmiyor. O yüzden kurs bitince bütçe ayarlayıp ileri sürüş eğitimleri de almayı planlıyorum.