650 Enduro Seçimi

Herkese selamlar forum ahalisi, kısa süren dominar maceram yarın bitecek gibi duruyor. Bu sebeple yıllar içinde cruisera olan sevgim biraz artçı konforu biraz da taşındığım bölgedeki güzel dağ ve orman rotaları sebebiyle enduroya evrildi. Bütçem zorlamadan 27 bin Tl (zorlasam 2-3 bin Tl daha çıkar ama zorlamak istemiyorum.). Genellikle asfaltta kalacağım uzun yol planlarım var zaman zaman artçım da olacak. Alacağım motoru AT bütçesi toparlayana kadar kullanmak istiyorum belki 2 sene civarı.

Eldeki seçeneklere bakacak olursak,
1. Versys 650 ; hafif yakıtı ortalama, sürüş zevkli artçısı fena gelmedi, 2010-2011 30-40k km civarında 25-26 bin tlye alınabiliyor. 2. eli biraz zayıf sanırım ayrıca kawasaki sonuçta parça/usta vesaire gerektiğinde biraz üzebilir gibi.Ayrıca sanırım çoğunda abs yok.
2.V-Strom 650 ; Yeni kasaları çok güzel ama bütçemin üzerinde kalıyor. Eski kasaları için frenler epey soru işaret görünüyor. Yakıt versysle aynı kasa ve ağırlık açısından versys daha kıvrak. düşük km bulmak zor bütçeme göre 50-60 bin km alıp ikinci elde satarken zorlanmak var.
3.Transalp 650/700 ; 700 ler nedense pek tutulmamış ya da az gelmiş. 650 için sağlam güçlü kasa olarak oturaklı iki kişi için de epey güzel deniyor ama yakıt,yakıt,yakıt.
4.nc750x Mükemmel yakıt ekomonisi fakat araba kullanım hissiyatı, düşük km olanlar bütçemi bir tık aşsa da denk getirebiirim gibi geliyor ( tabi biraz da kendimi zorlamam gerekecek 30 civarına 2014-2015 modeller için). Sele konforu problem, sürüş keyfi vites aralıkları yüzünden tartışılır ön fren tek disk. Çok ısınamadım ama çok kötü de gelmiyor bir yandan. Temiz ve uygun bir makine alınırsa ikinci eli problem olmaz diye düşünüyorum.
5.Benelli trk 502 ; uygun fiyatlara modelli ve düşük km alınsa da 50 60 bin kmden sonra ne olacağı belli değil. İkinci eli az değil yok gibi bişey. ÖZellikle şasi kaynakları ve diğer üretim hataları can sıkacak cinsten olsa da dolu bir paketle geldiği de aşikar. Kısıtlı gücü diğerleri kadar agresif süremeye olanak vermeyecektir. Alınması için tek olanağın ciddi ciddi düşük bir fiyattan denk getirmek olabilir gibi geliyor.
6.Tenere , abssiz 30 bin km civarında alabilirim. Tek silindir, nispeten arazi ve asfalt dışı kullanıma olanak sağlaması avantaj ama asfaltta diğer rakiplerinden geride. Son hız ve agresif sürüş içinde aynı şey geçerli. Bu sebeple çok ısınamadım açıkçası.

Durum bu abiler kardeşler. Gördüğünüz üzere ilaç africa twin ama yapacak bişey yok şimdilik. Bunların yanında daha uygun fiyatlı önerilere de açığım tabii ki. Herkese teşekkürler şimdiden.

Verdiğin seçenekler arasında dağa bayıra gelecek opsiyonlar transalp ile tenere.
Daha güncel olması açısından tenere bakardım.

İki motor da üst vergi diliminde, aklında olsun.

ilaç africa twin demişsin de africa twinlerin ne kadar yaktığını görsen aklını kaybedersin :)

Bence güzel özetlenmiş atlanmış kısımlar da var ama içlerinde en mantıklı ve paranın karşılığını verebilecek motor versys tir.(Şahsi Fikrim)

@waldorf hocam ,asfalttan çok zorda kalmadıkça çıkmyacağım için tenereyi, yakıtından dolayı -ki 6 litrenin altına düşmez şehir içinde 6 silindir arba gibi yakar diyorlar- transalpi çok düşünmedim.

@levend84 hocam, 6500 devir kesicisi olan bşr makina. ayrıca nc serisi motorların piyasası çok karmaşık ve 700lere istenen paralar 750leri görünce bana çok mantıksız geliyor açıkçası.

@yokand hocam, twin 6-7 litre yakar diye tahmin ediyorum ortalama ki 1000cc motor eski TA ile denk yakıyor neredeyse. Bu arada yakıtın tek sıkıntısı maliyeti değil malum bir de menzil derdi ortaya çıkıyor. Ah versys bir tane uygun temiz makyajlı eskikasa denk gelse..

@mavzer-i hocam,yeni kasyaa bütçem yetse kesinlikle ilk seçeneğim ama eski kasada 70 bin kmlerde ilanlar var. arıza açısından çok korkum yok ama 20 30 da ben binsem satarken baya pul olur gibi geliyor. Ayrıca frenlerinden çok şikyaetçi olan var.

V-Strom 250 olabilir mi?
Maks hız 135 km/s.
2.9 lt şehir içi tüketim.

Hocam mt25 tracer olsa olur da o bloktan olmaz, yaş 28 tam emekli adam motoru olmuş o :).

seçdiklerin içinden 1-2-6 .. ama hangisi öncelik dersen vstorm derim.. cbf600 üde sıraya koyabilirsin ama gerçi oda çok yakar..

Super Moderator
Versys 650'yi tek geçerim, ama en az 2015 kasa olmalı / ABS'li.

Merhaba. Ben de ayni arayis içindeyim aslında. Ama biraz daha dusuk model bakiyorum.. çok bir bilgim yok ama senin listene göre benim tercihim v-storm olurdu..
Ben de zaten vstorm ile bmv f 650 gs arasında kaldim şu an.

versys benim listemde sonda gelir oda kötü olduğundan değil hatta bence listedeki en iyisi ama fiyatından son sırada gelir.. o rakamları hak ettiğini düşünmüyorum. sanki çok satıyormuş millet almak için kuyruğa girmiş gibi 33 bin - 35 bin gibi rakamlardan satılıyor 2015 ve üstü.. aynı motora sahip er6 serileri 13-15 lerden bile bulabiliyorsun.. neticede üstündeki motor birebir aynı motor..

Tam benim gececegim kategori... Ben iclerinden su an icin versys de karar kildim. Maddi durumu ayarlamaya calisiyorum. V strom ile versys arasinda kalmistim. Fren ve yakit artisi olarak su an versys ten yanayim...

Tenere denemek isteyene bedava tur verebilirim motorum da satılık :) objektif cevap verecek olursam önceki motorum 2007 vstromdu şimdi tenere kullanıyorum v strom kesinlikle daha konforlu iki motorun yakıtlari hemen hemen aynı v strom da michelin anakee 2 kullanıyordum ve motor kesinlikle bırakın asfaltı stabilize yol bile sevmiyor tenere tabiri caiz ise tam bir katır nereye gitmek isterseniz gelir ve motor blogu için ölümsüz diyorlar özellikle yurt dışı forumlarına bakarsanız xt660.com gibi 300 bin de tenereler var. Yakıt dışında işletme maliyeti açısından da ikinci el piyasası olarakta kesinlikle tenere diyorum. İki motor arasında kalırsanız özelden yazın numaramı vereyim ikisini de uzun uzun kiyaslayabilirim.

Tenere güzel motor lakin hep asfaltta kullanacak kişi için yazık. O işin motoru değil çok bariz.
DL650'nin km'si yüksek olanlar abs'siz falan, alınır, ama fren tertibatı ile biraz ilgilenmek gerekli. Mesela bir kullanıcısı çelik fren hortumlarının fren sorununu baya iyileştirdiğini söylemişti. KM'nin yüksek olması binmek anlamında sorun olmaz iyi bakılmış bir DL'de ama satarken işin rengi değişebilir.
Versys güzel motor. Ama kawasaki. Parça ve usta durumu üzer. İkinci eli de durgun. Yoksa o motorlar o paralara alamazdık. Satarken beklerim, elim de anahtar tutar diyen arkadaşlar için güzel makine.
TA'yı ben baya niyetlenip araştırmıştım. 700 modeli pek tutulmadı ama enjeksiyonlu falan. 650'den ortalama 1 litre kadar daha az yakıyor ve halen TA. Sorunsuz motor. Esas tutulanı ise 650cc karbüratörlü olanı. Çok sorunsuz olmasının yanında, 6 litrenin altına pek düşmüyor arkadaş yakıt verisi olarak. Ha ama 6 litreyi göze alınca güzel bir seçenek. 700'lük enjeksiyonlu model 5 litreye kadar düşebiliyor.
Benelli TRK konusunda ben biraz önyargılı davranıyorum. Motor bildiğimiz 2. sınıf üretim. Dahası akıbeti belli değil.
NC750X zevk işidir. Beğeneni de çok beğenmeyeni de. Bir tane bulup test sürüşü yapmak gerekiyor. Mesela ben ruhsuz bulmuştum, ama arkadaşım beğenmişti.

Haliyle kıyasladığınız motorların arasından seçim yapmak zor.

F650GS serisi de incelenebilir o fiyata. Tabi BMW olmasının avantajlarını ve dezavantajlarını da düşünmek gerek.

Bütün bu seçeneklerin arasında karar verirken bir önemli mesele de yıllık kaç km yapılacağıdır. Ben 20-25 bin yapıyordum. Dolayısı ile TA konusunda baya çekimser kalmıştım. Ama arkadaş var, senede 3 bin km falan yapar. Onun yerinde olsam, umrumda olmazdı yakıt. Eğer çok binmiyorsanız temiz bir TA bakılabilir. Ama çok binerim ben diyorsanız çok yakıyor :)

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar