Ben de şöyle örnek vereyim;
Şubat 2013'de Cbr 250'ye ilk bindiğimde motosiklet bana gemi gibi gelmişti.
Mart 2014'de 27.480 Km'de satarken motosikletin canını çıkarıyordum. Pisikletten hallice :mrgreen:
Şu an kendi bütçeme göre en uygun gördüğüm MT-07 aldım.* Cbr 250 ile aynı kıvraklıkta, hiç sorun yaşamadan kullanıyorum. Hatta benimle birlikte geziye çıkan arkadaşlar "sen nasıl viraja giriyorsun" diyor.
Dostum, AEA Barkın abi bir videoda omurganın bile motosiklet sürüşüne adaptasyon gösterdiğini ve bunun da zaman aldığını söylemişti. Geçenlerde yine konusu açıldığında "kaç KM tecrüben olduğu değil, o kadar KM'yi ne zamandan beri yaptığın önemli" demişti. Bundan 10 yıl önce yapmış olduğun 30.000 Km'yi geçiniz vs. diye devam etmişti.
Ayrıca iyi eğitmenler hep "smooth/akıcı" sürüşten bahseder. Küçük CC ile başlayan biri ile sizin sürüşünüz arasındaki en büyük fark bu akıcılık olur işte. Arkadaşların da bahsettiği üzere bu akıcılığı kazanana kadar yaptığınız sert hareketler "şans eseri kazaya karışmasanız ve düşmeseniz de" motosikletin mekaniğine zarar verir. Bu da size masraf olarak geri döner. Bu esnada siz kendinizi "yaa 600cc makineyle 120'yi bile geçmiyordum, noldu da böyle kazık gibi masraf çıktı, dandik bu motosiklet" derken bulabilirsiniz. Tabi bu bir ihtimal ancak eğitmenler ve AEA gibi bu işin pirlerinden öğrendiğimiz üzere büyük bir ihtimal.
Ayrıca bir de işin servis/bakım kısmı var. Orası çok derin ve servislerden kazık yememek için küçük CC'de sağı solu "korkmadan" kurcalayarak teknik konularda da tecrübe edinip, büyük CC'de uygulamak daha az masraflı olacaktır
Görüntü meselesinden dem vuran tüm arkadaşlara katılıyorum.
Ankara'da bir arkadaşın 2013 CBR 600 RR'ı var ve şu anda satılık. Neden? Eleman piste girip çıktıktan sonra hemen motosikleti satılığa çıkardı. Çünkü motosikleti sınırlarında ilk kez pistte kullandı ve trafikte o sınırların yarısına bile gelmeden ne kadar risk oluştuğunu gördü. Şimdi Süpermoto, Naked vs. şehir içine daha yatkın modeller düşünüyor.
Yani mesele sadece büyük CC meselesi de değil. 600RR büyük CC de BMW 1200 GS, Suzuki DL1000, Yamaha 1200 Super Tenere küçük CC mi? Yoksa kısa adam motosikleti mi? Onlar da tercih edilebilirdi mesela. Neden Racing? Cevabı belli, bu yüzden siz yine de dikkati elden bırakmayın.
*MT-07'yi bütçeme göre aldım yazdım. Bugün 16000-17000 TL'ye önceleri hayalini kurduğum bir çok Racing motosikleti alabilirdim. Ancak motosiklet sadece alınırken para ödenen bir şey değil. Bunun periyodik bakımı, ağır bakımı, yakıtı vs. bir çok kullanım maliyeti var. Racing makinelerin performans odaklı pahalı ağır bakım ve yüksek yakıt maliyetlerine "bana göre şehir içindeki yetersizliği" de eklenince Naked'a yöneldim ve MT-07 bütçeme göre en uygun motosiklet olduğu için tercih ettim.
Param olsa MT-09 alırdım, o bile 600CC karenajlı motosikletlerden daha az masraflı.