6 yıl sonunda babamın inadı kırıldı ve motor aldı eyvallah babacım baba adamsınn

tebrikler babaya, 6 sene bikmamis usanmamis hayir demis, cunku yasi tutmuyor, ehliyeti yok, cok bilirim kucucuk cocuguna motor alan, araba surduren trafikte, zamani gelmesini beklemis bence, sendeki hevesi de kirmamis, oyle niyeti olsa 6 sene sorman hayal olurdu, lafi gecmezdi istese idi, sen de onun guvenini bosa cikarip onu uzecek sekilde kullanma, hayirli surusler.

sametağır abicim babamın eline sarıldım baba çok teşekkür ederim dedim elini öptürmedi yok tamam oğlum önemli değil dedi
anneme teşekkürler annecim dedim o da şehiriçi kullan dedi şehirdışına gitme dedi bende tamam annecim dedim yarında plakasını çıkartıyorum inşşallah tabi ölmezde kalırsak
darkselect93 kardeşim
ailenin motora karşı nasıl bakıyorlar ama bizim sülalede ailede herkes karşı çıkıyordu babam diyorum ya 6 yıl dile kolay aldıramadım en son kurtulmak için aldı ama hemen diyo kaskını tak dikkatli kullan günü gelince herlşey oluyormuş biz insanoğlu çok sabırsız bi insanlarız ama Allah can sağlığı versin gerisi basit herşey hallolur
s.e.c
eyvallah usta çok doğru diyon mondiali 2.el aldım ama daha faturası kesilmemiş 2000 de motor tertemiz çok yakın bi abiden aldım honda cbr 125 güzel güzel de sen benden daha iyi biliyon parçaları çok pahalı kaza yapsak Allah korusun bi honda parası çıkar diyorlar ilerleyen zamanlarda belki ama ne gerek varki mondial 150 mc harbi güzel motor teşekkür ederim düşününce mantıklı ... eyvallah

---------- Mesajlar birleştirildi - 21:25 ---------- bir önceki mesaj zamanı 21:22 ----------

tebrikler babaya, 6 sene bikmamis usanmamis hayir demis, cunku yasi tutmuyor, ehliyeti yok, cok bilirim kucucuk cocuguna motor alan, araba surduren trafikte, zamani gelmesini beklemis bence, sendeki hevesi de kirmamis, oyle niyeti olsa 6 sene sorman hayal olurdu, lafi gecmezdi istese idi, sen de onun guvenini bosa cikarip onu uzecek sekilde kullanma, hayirli surusler.
eyvallah usta bizim ki yaştan değiilde 2 tekerden bunu iyi biliyorum yaş 21 ehliyet yaşı 17 galiba diyorum ...
eyvallah herşey için

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
bende bundan bi 8-10 sene once istiyordum babadan motor, cevap aynı hayır, sen yapmazsın biri gelir patlar v.s..
benım son cumlemde, atın ölümü arpadan olsun ben kararlıyım dedim ve aldım..

gstah seni çok çok çok iyi anlıyorumm :))))) atın ölümü arpadan güzelllll :) e babanla aran nasıl ama onun duasını almadan çıkma ben çok rahatsız oluyordum onun izni olmadan kendi kendime alacam diyincede bi zaman sonra lan yapma etme diyordu sağ yanım o adam senin baban yemedi yedirdi içmedi içirdi diyordum şimdi aramız iyi şükürler olsun içimde rahatt

bu son çıkan bizim cbrların parçaları gayet uygun kadir ama bundan önceki kasaların gerçekten çok pahalıymış. senin almayı düşündüğün kasada eski kasalardan olduğu için mondial alman çok isabetli olmuş :)

hayırlı uğurlu olsun.
ilk motosiklet çok değerli oluyor.
evden işe işten okula vs en uzun yollardan gidersin şimdi, ya da evdeysen dışarı çıkmaya mazeret ararsın belki hiç gitmediğin alakasız sokaklarına girersin şehrin :)

Mersin İl Temsilcisi
anımsıyorum da, koskoca okulda motoru olan 3 arkadaşıtık...

1 tanesi kaza yapıp felç kaldı, artçısı öldü...( mz-301 / mersin-antalya yolunda )
diğer ikimiz de devam ettik... forsumuz yerindeydi, çevremizdekiler bizimle "kanka " olabilmek için rekabetteydik.
o döenmlerde ( 1991 ) bu müthiş bir şeydi...
ama ne kask, ne de ehliyet hak getire.
insan; cahlken gerçekten de çok rezil durumlarda kalabiliyormuş :)
Allah bu çinlilerden razı olsun, en azından ertelenmiş hayallerimize kavuşmamızı ve bilgi paylaşımını hızlandırdı

bu son çıkan bizim cbrların parçaları gayet uygun kadir ama bundan önceki kasaların gerçekten çok pahalıymış. senin almayı düşündüğün kasada eski kasalardan olduğu için mondial alman çok isabetli olmuş :)
hmm eyvallah bilgilendirdiğini için ama senin cbrde yeni çıkanlar çok yakışıklı ha :) mondial kadar olmasa da şaka şaka kargaya yavrusu anka gözükürmüş misali

---------- Mesajlar birleştirildi - 09:13 ---------- bir önceki mesaj zamanı 09:11 ----------

hayırlı uğurlu olsun.
ilk motosiklet çok değerli oluyor.
evden işe işten okula vs en uzun yollardan gidersin şimdi, ya da evdeysen dışarı çıkmaya mazeret ararsın belki hiç gitmediğin alakasız sokaklarına girersin şehrin :)
teşekkür ederim
işe giderken gidebileceğim en uzun yoldan gidiyorum ama bugün çıkartamadım kar yağıyor bi kaç haftadan sonra artık hergün sürmeye devam inşallah

---------- Mesajlar birleştirildi - 09:16 ---------- bir önceki mesaj zamanı 09:13 ----------

anımsıyorum da, koskoca okulda motoru olan 3 arkadaşıtık...

1 tanesi kaza yapıp felç kaldı, artçısı öldü...( mz-301 / mersin-antalya yolunda )
diğer ikimiz de devam ettik... forsumuz yerindeydi, çevremizdekiler bizimle "kanka " olabilmek için rekabetteydik.
o döenmlerde ( 1991 ) bu müthiş bir şeydi...
ama ne kask, ne de ehliyet hak getire.
insan; cahlken gerçekten de çok rezil durumlarda kalabiliyormuş :)
Allah bu çinlilerden razı olsun, en azından ertelenmiş hayallerimize kavuşmamızı ve bilgi paylaşımını hızlandırdı
abi benim motorcu arkdaşlarım var yanıma geliyorlar kasksız aynasız şöyle bi bakıorum çok çirkin bi görüntü lan diyorum bende böyle yapsam böyle gözükecem diyorum ayna tam kaskta tam sen hangi ildesin abi şimdi

Mersin İl Temsilcisi
hmm eyvallah bilgilendirdiğini için ama senin cbrde yeni çıkanlar çok yakışıklı ha :) mondial kadar olmasa da şaka şaka kargaya yavrusu anka gözükürmüş misali

---------- Mesajlar birleştirildi - 09:13 ---------- bir önceki mesaj zamanı 09:11 ----------

teşekkür ederim
işe giderken gidebileceğim en uzun yoldan gidiyorum ama bugün çıkartamadım kar yağıyor bi kaç haftadan sonra artık hergün sürmeye devam inşallah

---------- Mesajlar birleştirildi - 09:16 ---------- bir önceki mesaj zamanı 09:13 ----------

abi benim motorcu arkdaşlarım var yanıma geliyorlar kasksız aynasız şöyle bi bakıorum çok çirkin bi görüntü lan diyorum bende böyle yapsam böyle gözükecem diyorum ayna tam kaskta tam sen hangi ildesin abi şimdi

maraştayım :(
sana sorduğum soruları araştırdın mı?

---------- Mesajlar birleştirildi - 09:37 ---------- bir önceki mesaj zamanı 09:23 ----------

soru-1 ) 60-70 km hızla otobanda gidiyorsun ve birden 10 metre önünde asfalt sıyrılmış ve mucur dökülmüş olduğunu farkettin.

girene kadar ne yaparsın?
o mucura nasıl girersin ?
girdikten sonra ne yaparsın ?

cevap-1 ) ( bahsettiğim başlık ve konular bunlardı. maalesef artık eskisi kadar sık açılmıyorlar )
http://www.motosiklet.net/forum/surus-teknikleri/56875-micirda-motosiklet-kullanimi.html

Bu yazı Uğur ERTEKİN'den alıntıdır.

Bu yazıda müsadenizle, mıcırda güvenli motosiklet kullanımından bahsetmek istiyorum..

Motosiklet kazalarının en çok yaşandığı alanlardan birisi, mıcır ile asfaltın birleştiği yerlerdir..Genel olarak yapılan hata, asfalt’dan mıcıra giren sürücünün (birleştiği yerde), bir anda gaz keserek veya frenlere asılarak yavaşlamaya çalışması ve devamında da maalesef kendini yerde bulmasıdır.. Genelde böyle durumlarda sürücü, tam anlamıyla neden düştüğünü bilmez bile.. Aslında tüm olay, sebep, motordaki ağırlık dağılımı ile ilgilidir…Özellikle mıcırlı bir yolda, ağırlığı her koşulda motorun arka tarafında ve dolayısıyla arka lastiğinde tutabilmek işin doğrusudur..

Bilinenin aksine, hız (sürat), mıcırvari ortamlarda dostumuzdur…

Öncelikle; motosikletimizin ön kısmı, her türlü ortamda, tek bir iş için farklı ve alışılmışın dışında hareket eder..bu hareket ne olursa olsun amacı hata düzeltmek’ tir...Yanlış olarak ne yaparsanız yapın, motorunuzun ön tarafının ve gidonunuzun alışılmışın dışındaki tüm hareketleri (sağa-sola yalpalaması vb..), motorun düz gitmesini sağlamak için şasesince yapılan toparlama ve düzeltme hareketleridir..Onun için doğru olan, onunla mücadele etmek değil, görevini yapması açısından serbest bırakmaktır.. (gidonu kendi haline bırakmak..mücadele etmemek..yumuşak bir şekilde tutmak..)

Mıcırlı yola girmeden evvel yavaşlamamız gerekmektedir..Püf nokta, bu yavaşlamayı, mıcıra girmeden evvel kesinlikle bitirmemiz gerektiğidir. Diyelim ki 120 km/h ile seyir halindeyiz..İleride mıcırlı yolu gördük.. Yavaşlamamız lazımsa..ki lazım, frenlerimizi de kullanıp süratimizi diyelim 50 km/h’a düşürdük...ama devamında, mıcıra tam girerken gazı açmamız gerekmektedir… Tam mıcıra girerken mutlaka gaz veriniz ve sabit (ortam uygunsa arttırabilirsiniz) o gazla gidiniz.. (yavaşladığınız sürat 50 km/h ise, mıcıra giriş süratiniz örneğin minimum 55 km/h olmalı..)..Ön taraf ve gidon azıcık oynasa da bırakınız oynasın...Siz bakışınız ileride ve sabit gazlı bir şekilde seyrinize devam ediniz.. Göreceksiniz ki son derece emniyetli, mıcıra gömülmeden ve gene son derece stabil bir şekilde seyrinize devam edebileceksiniz...

Bu arada hız mıcırlı ortamda ‘’dostumuzdur’’ derken, yapılabilecek olan aşırı süratlerden bahsetmiyorum..Yavaşladıktan sonraki arttırılmış hızınızdan bahsediyorum.. (20 km/h ye düştüyseniz, giriş hızınız minimum 25km/h…60 km/h ye düştüyseniz minimum 65 km/h..vb..).. Mıcırda ve benzer ortamlarda ağırlığı arka lastikte istememiz bunun sebebidir..Gene amortisörümüzün kapanmamış olmasını sağlamak başka bir sebeptir. Ön tarafınız ne kadar hafifse, ağırlık ne kadar arkadaysa gidişiniz o kadar dengeli ve güvenlidir..Hatta oturuş pozisyonunuzu da bir miktar arkaya almanızda fayda vardır..(deneyin göreceksiniz..)...

Mıcırlı yoldaki seyrinizde fren yapmanız veya ani gaz kesmeniz ( etkisi fren yapmakla aynıdır..ağırlığı ön tarafa taşır) motorunuzun amortisörünün kapanmasına, ön lastiğinizin mıcıra gömülmesine ve stabilitesinin bozulmasına yol açar..hatta ve hatta düşürebilir...

Mıcırlı yolda seyir halindeyken karşı şerit den gelen araçların yavaşlamanız için yaptıkları hareketlere (el işaretlerine) aldırmayınız..Onlar motosikleti bilmiyorlar..Sizin için güvenli olanı sabit hızınızla istikrarlı bir şekilde, mümkün olduğunca ağırlığı arka lastiğinizde tutarak, devam etmeniz ve bu arada ön gidonuzu (hafifçe sağ-sol hareketi yapabilir) bir yandan, bakışınız hep ileride, serbest bırakmanızdır (mücadele etmemek).. Göreceksiniz ki son derece stabil ve güvenli bir şekilde gidiyor olacaksınız..

Mıcırlı bir zeminde Viraj ve Yavaşlama?;

Gevşek zeminde bir virajı en güvenli dönmenin (dikkat ‘’dönme’’ diyorum!) yolu, düşük sürat de, motoru en az yatırarak o virajı almaktır..
( Buradaki püf nokta aslında süratinizin az olması, çünkü süratiniz az ise motor az yatar..Süratiniz fazlalaştıkça yatışınız da artar.)

Güvenli sürati nasıl belirleyeceğiz?..Aslında gevşek zeminin gevşeklik oranı uygun sürati belirlemenizde bir rehberdir.. Bu gevşeklik miktarını, motorunuzun ön süspansiyon ve gidon kısmından gelen bilgiler doğrultusunda anlayabilirsiniz..Yani motorunuzun ön kısmını iyi bir şekilde dinlemeniz gerekiyor.. (Oynama miktarı; gevşeklik çok ise ön taraf daha fazla düzeltmeler yapar (sağa-sola oynama)..gevşeklik az ise bu oynama daha da azdır..Oynama ne kadar fazla ise zemin o kadar gevşektir..) Arka lastiğin oynaması da size fikir verebilir..ama ‘’Ön’’ü daha çok dinleyiniz..

Diyelim ki 60 km/h ile seyrediyoruz ve ileride bir viraj var..(İleriye baktığınız için ayarlamaları yapmak için zamanınız var..bakıyoruz dimi?) Motorunuzun ön kısmından gelen bilgileri dinleyerek, yoldaki tutuşa göre süratinizi ayarlayabilir ve o viraja güvenli bir şekilde girebilirsiniz. Bu 60 km/h ile de olabilir yada daha yavaşlamanız da gerekebilir..Oradaki karar size aittir, çünkü sabit bir ‘’şu hız’’ kuralı hiçbir zaman olamaz..(her mıcırın gevşeklik oranı aynı değildir..yol oturmuş olabilir..yada mıcır yeni atılmış veya çok boşluklu olabilir..vb..)

Mıcırlı bir zeminde yavaşlamanız gerektiğinde, kesinlikle ön freni kullanmayınız.. Yumuşakça gaz kesmeniz (doğru viteste olduğunuzu varsayıyorum..ki sistemi uyguladığınız için öyledir..dimi?) yeterlidir.. Daha fazla yavaşlamanız gerekiyorsa da sadece yumuşakça arka freni kullanın..(Ön süspansiyonunuzun dalmasına, kapanmasına elinizden geldiğince engel olunuz..bunu hiç istemiyoruz)..

Unutmayınız, hangi koşullarda olursa olsun, olması gereken güvenli süratiniz, önünüzde açık görebildiğiniz alan dahilinde ve kendi şeridiniz içerisinde her zaman güvenle durabileceğiniz sürattir..Ki mıcırlı bir zeminde seyir halindeyseniz bu hız olabildiğince yavaş ve dikkatli olmak zorundadır..Unutmayınız tutuş azdır..

soru-2 ) virajlarda ön veya arka fren kullanılır mı-kullanılmaz mı?
kullanılırsa, neden-nasıl?
kullanılmazsa-neden ?

cevap-2 ) http://www.artmotoakademi.com/akademi-tr/page-Makaleler.php?id=1
Makaleler
Virajda Fren Kullanımı
Bazı hayati teknik bilgileri tekrardan hatırlamakta fayda var. Virajda fren kullanımını hatırlayalım. Bir Numaralı Kural. Virajda fren YAPILMAZ! Bu bir hatadır!

Öncelikle şunu bilelim. NORMAL ŞARTLARDA; Eğer,

pozisyonunuz doğru,
süratiniz doğru,
bakışınız doğru,
öngörünüz doğru ise,,
viraja girmeden evvel doğru hazırlığı çoktan yapmış ve
doğru tekniği uyguluyorsanız,
kesinlikle viraj içinde fren yapmanızı gerektirecek bir duruma düşmezsiniz zaten.

Ama yine de gerekirse, sadece ve sadece GEREKLİ DURUMLARDA, yani keskin ve kapalı bir viraja girdiğinizde, motor yatık konumda iken ve aniden önünüze bir şey çıktığında; (önemli not; tam frenleme, sadece ve sadece motor dik konumdayken yapılmalıdır)

A) Eğer durmanız gerekiyorsa;
Debriyajı çek
Bütün yapılacak işlemler boyunca debriyaj çekili olmalıdır, nedeni ise: motor kompresörünün yol açacağı -engine pull- etkisini yok etmek, çünkü bu durumda kompresör motorun tüm stabilitesini bozar.
Ön frene DOKUNMAYA başla
Motorun göstereceği tepki otomatikman dikleşme/doğrulma konumuna geçmesidir. Frene dokunmaya başladığınız andan itibaren, ÖN tekerdeki (biliyoruz ki motoru Ön Fren durdurur) LASTİĞİN TUTUŞUNU arttıracak olan gerekli ağırlık transferini de yapmaya başlamış oldunuz- (her koşuldaki frenleme anında bu ağırlık transferini, yani ön tekerin KİTLENMESİNİ/BLOKE OLMASINI önlemek adına, zaten yapmamız gerektiğini biliyoruz).
Frendeki Basıncı Arttır
Motor dikleştikçe/doğruldukça Ön Frene verdiğin basıncı arttır ve dik konuma geldiğini hissettiğin anda Ön Frene sonuna kadar ASIL.. DUR.. Motoru hemen güvenli (yolun sağında) bir yere çek.
Debriyaj çekili ve Ön frene dokunmaya başladığınız andan itibaren hem motorun dikleşmesini, hem de bu esnada Ön tekere ağırlık transfer aktarımı işini aynı anda yapmış oluyorsunuz.

(Her zaman olduğu gibi) duruncaya kadar BAKIŞINIZ hep ileride olacak, kesinlikle motorun önüne düşmeyecek.

Anlattığım bu 3 madde

Debriyajı çek
Ön frene dokunmaya başla
Ön frene asıl
viraj içinde yapılabilecek en güvenli duruşu sağlar.

Tekrar vurgulamakta fayda var; Bütün bu aşamalarda debriyaj çekili olacak ve arka frenle hiç uğraşmayacaksınız.

Bütünüyle sadece fren kullanımınıza ve bakışınıza yoğunlaşınız (ileri bakış) olacak.

Bu teknik, viraj içinde en kısa sürede güvenli durmanız içindir.

B) Amacınız durmak değil de, viraj içinde önünüze çıkan tehlikeden kaçmak ise;
Debriyajı çek
Bütün aşamalarda debriyaj çekili olacak.
Ön Frene dokunmaya başla
Hem yavaşlayacak hem de otomatikman motor dikleşip doğrulacak.
Freni Bırak
Dik konuma geldiğinde freni bırak (debriyaj hala çekili) ve önündeki engelin ötesindeki kaçış alanına (engelin ilerisindeki duruma göre uygun olan sağ veya sol alan) bakışını kilitle.
Kıvırtmaca / Swerving
Engelin sağına veya soluna (uygun alana) kıvırtmaca/swerving yap (Sert ve sıralı bir şekilde - gideceğin yöne göre - Sağ-Sol veya Sol-Sağ Kontra ver). Debriyaj hala çekili.
Tam Frenleme ile DUR
Pozisyona göre tam frenleme ile DUR veya yoluna DEVAM et veya tekrar virajın konumuna göre motoru kontrayla tekrar yatırıp virajı bitir.
(Belli hallerde, kaçış noktanıza ve virajın konumuna göre, swervingin 2. kontrası bu tekrar yatıp virajı bitirme için zaten yeterlidir.)

Tam durma haricindeki devam hallerinde, debriyajı bırak, gaz ver.

Burada da, BAKIŞINIZ her zaman olduğu gibi, kesinlikle motorun önüne düşmemelidir.

Durma anına kadar veya durmadan devam kararına kadar DEBRİYAJ hep ÇEKİLİ olmalıdır.

Her iki A ve B tekniklerinin anlatımları biraz karışık olsa da, pratik uygulamaları alışınca son derece kolaydır.

Sadece çalışmak ve pratik yapmak gerekmektedir...

Bu arada; viraj içinde aniden çıkan bir engel karşısında, yavaşlayıp SWERVING yapma veya Tam DURUŞ kararını vermek de bir o kadar önemlidir aslında.

Benim kendi tercihim genel olarak SÜRATİM aşırı değilse DURMAK hatta gerekirse yavaşlayabildiğim kadar yavaşlayıp o engele en düşük hızım ile ÇARPMAKTIR.

Çalışırken kendimi motive ettiğim budur. Ama bu benim tercihim. Ben o tür pozisyonlarda (SÜRATİM AŞIRI değil ise) swerving yapmaya kalkmanın hafif çarpmaktan çok daha tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini düşünüyorum. Eğer duramayacak ve güvenli bir şekilde yavaşlayamayacak bir konumla karşı karşıya kalırsam, işte o zaman bir şans ve kurtuluş yaratma adına swervingi tercih ederim diye düşünüyor ve kendimi hep o şekilde koşullandırıyorum.

Ama dediğim gibi bu benim tercihimdir.

Madem virajda fren kullanımından bahsediyoruz ARKA Fren kullanımından da bahsedeyim;

Arka fren ile ilgili olarak ÖNCELİKLE; viraj içinde Arka Fren kullanımı İleri Seviye bir Tekniktir.

Yeterli tecrübede değilseniz KESİNLİKLE kullanmayınız.

Yanlış kullanımı en tehlikeli (ölümcül) düşme şekli olan high-siding düşüşüne neden olur. Ama belli bir seviyeye geldikten sonra (motorunuza son derece hakim bir konuma geldiyseniz) çok düşük süratlerde çok hafif dokunuşlar ile tepkisini görmenizi ve anlamanızı tavsiye ederim ki gerekli anlarda hayatınızı kurtarsın.

Niçin kullanılır?
Viraja girdiniz. Viraj düşündüğünüzden ve gördüğünüzden çok daha sert çıktı veya süratinizi doğru ayarlayamadınız ve viraja olması gerekenden (sizin alabileceğiniz) çok daha süratli girmiş bulundunuz. Bu konumda doğal olarak viraj içindeyken şeridinizde kalamaz ve karşı şeride doğru ister istemez açılırsınız. İşte bu noktada doğru teknik ve doğru Arka Fren kullanımı ile, yatık haldeyken, motoru hiç doğrultmadan, şeridinizde kalabilir, motorunuzu virajın daha da içine kapatabilirsiniz.

Nasıl kullanılır?
Gene ÖNCELİKLE; Arka Frene Kesinlikle HAFİF ve HASSAS dokunacaksınız. Sert basma kesinlikle yoktur. Unutmayın motor zaten yatık konumdadır.

Gazı hiç KAPATMIYORSUNUZ. Debriyaja, Ön Frene hiç dokunmuyorsunuz. Gaz eliniz sabitken bir yandan hafifçe arka frene dokunmaya başlıyorsunuz. Motorun tepkisi virajın içine doğru kendisini kapaması/çekmesidir. Sizi şeridinizde tutar. Normal,tehlikesiz (dışa açılmayan) bir pozisyona gelince arka freni bırakıp virajı almaya (gerekirse gazı az daha açarak) devam ediyorsunuz. Bütün olay bu.

İşin püf noktası Arka frene dokunmaya başladığınızda gazı kapatmamanız. Yani hem gaz açık olacak hem de frene dokunuyor olacaksınız. Bunun sebebi motorun stabilitesini / şasesinin konumunu bozmamak, gazı kapattığınız andaki tepki olan ön amörtisörün çökmesini/kapanmasını engellemektir. O yüzden hem gaz açık, hem de fren dokunuşuz aynı anda olmalıdır.

Bakışı zaten söylememe gerek yok.. BAKIŞINIZ ileri, viraj çıkışına doğru olmalıdır.

Tekrar vurgulamak istiyorum; Viraj içinde ARKA FREN kullanımı son derece hassas dokunuş gerektirir. Bir İleri Seviye Sürüş tekniğidir. Bu yüzden Yeterli Tecrübeniz yok ise kesinlikle DENEMEYİNİZ.

Sevgilerimle,

Yazan :
Uğur ERTEKİN

soru-3 ) jiroskopi nedir?[/QUOTE]

cevap-3 ) Açısal ivmelenme (jiroskopi) nedir? Ön teker döndüğü müddetçe motosikletlerin eğilimi daima dik durumda kalmak yönünde olacaktır. Ön tekerin dönmesi ile açısal ivmelenme motoru daima dik tutmak yönünde çalıĢacaktır. Dönen ön teker motoru yukarı doğru dengeli bir Ģekilde durması yönünde zorlayacaktır. Siz kontra bastığınızda karĢı yönde düzeltme gücünü uygulayan açısal ivmelenmeye karĢı Ģayet yerçekimi güçleri sizin yönünüzde ve sizle beraber olmasa asla motoru kıpırdatamazdınız. Siz kontra basmayı geçici ve ölçülü uyguladığınız için motor düĢmeyecek tam tersi dik kalma yönünde hareket edecektir. Çünkü tek baĢına yer çekimi kuvvetleri açısal ivmelenmenin gücünden küçüktür. Kontra basarken yere değil de gitmek istediğiniz yöne, dönüĢün içine doğru mümkün olduğunca ileriye bakmanız iĢinizi kolaylaĢtıracaktır. Bu hem beyninizin hızı algılama etkisini azaltarak sizin rahat olmanızı sağlayacak hem de potansiyel tehlikelere karĢı tetikte olmanızı ve dönüĢ hattınızın her safhasını takip edebilmenizi sağlayacaktır. Unutmayın baktığınız objeye doğru yönlenirsiniz. Bu yüzden bakıĢlarınızı daima gittiğiniz yere değil gitmek
56
istediğiniz yere çevirin. Bu yer, gitmek istediğiniz yer değiĢken bir süreç olduğundan hedefinizin üzerine motorunuzla gelmeden bakıĢlarınızı yol üzerindeki bir sonraki yere, bir sonraki referans noktanıza çevirmiĢ olmanız gerekmektedir. Bir obje üzerinde bakıĢlarınız 1-2 saniyeden fazla takılı kalıyor ve bir sonraki merhaleye geçmiyorsa siz bakıĢlarınızı yanlıĢ kullanıyorsunuz demektir.

o o o cevapları vermiş bile bende cevap hazırlıyordum

---------- Mesajlar birleştirildi - 10:59 ---------- bir önceki mesaj zamanı 09:45 ----------

bilgilendirdiğin için teşekkür ederim ustad

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar