Son hız değişmiyorsa örneğin eski şanzıman ile 100km/h yaparken yeni6 vites şanzıman da 100 km/h yapıyorsa al yakıt tasarrufu yaparsın motor daha rahat çalışır ama yeni şanzıman 120 130 vs yapıyorsa alma. Son hız sabit kalıp vites sayısı arttıkça motor daha rahat çalışır böylece bir miktar yakıt tasarrufu da yaparsın.
forumda birisi yazmıstı, CG motorlarda 5 ile de 110 görüyorum 6 ile de demişti.
Sanırım düşük cc motorlarda sadece motoru rahatlatmak için var. hızı etkilemiyor
forumda birisi yazmıstı, CG motorlarda 5 ile de 110 görüyorum 6 ile de demişti.
Sanırım düşük cc motorlarda sadece motoru rahatlatmak için var. hızı etkilemiyor
Eee bende 4. viteslede 100 görüyorum 5. viteslede 6. vitesledeDemek istediğim 5. vitesle 10.000 devirde 110 yaparken 6. viteste 10.000 devirde 110
yapması. Oranları uygun böyle bir şanzıman varsa 6 vites şanzıman motoru rahatlatır.
senin motor 100 görüyor muydu ben ona takıldım![]()
![]()
Alırım aklını 130 düzde arkadan rüzgarla garanti, 150 yokuş aşağıAyrıca sen 1 saatlik yolda tapa gaz gitmeye korkarken ben 10 saatlik yolu tapagaz gittim
tani artık bırak
benim motorla üreli su yarıştırmayı![]()
Öncelikle selamlar. Çoğu şanzımanda son vites ekonomi amaçlı tasarlanmıştır. Misal 6 vites bir şanzımanda 4 cü vites oranı 1.12 ise 5ci vites prizdirek yani 1 oranlıdır motordan aldığı devrin gücün aynısını verir. Performansın alındığı son vitestir. 6cı viteste ise oran değişmekle beraber 0.85 - 0.90 gibi rakamlara düşerek daha düşük devirlerde motoru aynı hızda seyir ettirmeyi sağlar. Örneğin 5ci vites oranınile 8 bin devir 100 gidiyorsan küçük bir matematikle 7200 devir 100 ile gidersin. Bu da motorun yakıtını düşürür.
Ön dişliyi 2 diş büyüt ,zaten 6. vites ayarına gelecektir.. Kalkışın yavaş ama hızın yüksek olacaktır..
Bir de cg lerde 6 vites şanzuman varmıydı ?...
Size de selam. Bu yazdıklarınızı okuduktan sonra telefonumdaki bir motosiklet modelinin klavuzunda yazan vites oranlarına baktım. Orada 5. vites için vites oranı 0.956 , 6.vites için 0.815 yazıyor. Dediğiniz rakamlara oldukça yakın.