Selamlar
kanuni seyhan 250 almıştım. ilk aldığımda kontaktan bazen çalıştırmıyordu. bir kaç kez çevirmem lazımdı. tamirciye verdim, kontağı değiştirmedi, birşeyler yapmış çalıştırıyordu ama bir kaç gün sonra eski hale geldi. başka tamirciye verdim, kontağı değiştirmedi, daha eve giderken yolda çalıştırmadı ite ite götürdüm. 3. tamirciye verdim, ertesi günü çalıştırmadı. hepside sende bozuldu dedi ve yapmak için tekrar para istedi. bende cinayet işlemeyeyim diye, hepsinde sustum. ve kendim şu motoru elden geçirmeye karar verdim. az bilgim var.
marş dinamosu , elektirik aksamı sorunu olduğunu sanmıyorum. çünkü kontak bazen hareketsiz halde çalıştırıyor bazen hiç elektrik vermiyor. şimdi bana lütfen bu motor ile uyumlu kontak seti önerin.
ama lütfen bak orijinal satanlar var demeyin. hem nadir diye pahalı satıyorlar, hem yine üçkağıtcılık yaparlar çalışmaz falan bu sefer kesin katil olurum. siz bana lütfen ucuzundan bir kontak anahtar seti tavsiyesi mümkünse linkini verin. en azından ucuz olursa , problem çıkarsa canım çok sıkılmaz.
haa birde internetten bana bu tip tamirler için zevkine yardım edecek ustalar görüntülü konuşma için bana ulaşın. ger.ekten bu antalya konyaaltınaki tamirci şerefsizlerine beni muhtaç etmeyin.
Hocam pahalı dediğiniz orijinali 450-500 civarına halledilebiliyor. Ucuz yolla halletmek istiyorsanız cg kontakları 250 lira civarında. Ama kontağı değiştirmenize rağmen sorun giderilmeyebilir, tamircilerin çoğu nereye bakacaklarını bilmezler.
Böyle durumlarda kontak değişince kesin çalışacağı garantisini vermek doğru olmaz.
Öncelikle durumun kontak setinden kaynaklı olup olmadığını test etmek istiyorsanız kontağı söktükten sonra eğer ne yaptığınızın bilincindeyseniz düz kontak yapıp marş vermeyi deneyebilirsiniz.
Tam olarak nasıl yapmanız gerektiği bilgisini forum kuralları gereği vermemem daha sağlıklı olur aslında.
İnşallah bunun için hesabıma yaptırım uygulanmaz ancak çin malı, eski ve chopper tarzı motosiklet sürüyorsanız bilmeniz gereken bir şey. Yoksa bunun gibi ufak bir sorunda bile bu kadar sinirlenebiliyor insan. Halbuki 20 yaşında alet, öyle şeyler olması ve ustayım diyenin bile anlamaması normal.
Yine de olabildiğince kendimi sağlama alabilmek adına; bunu yalnızca motosikletinizin kontak setini değiştirmeden önce sorunun kontak setinde olup olmadığını test edebilmeniz adına bilgilendirme amacıyla yazıyorum.
Daha önce düz kontak yapmak zorunda kalmadım ve başkasının motosikletlerine düz kontak yoluyla hırsızlık vb. zararlar verilmesini tasvip ve teşvik etmiyorum. Yorumumda bulunan bilgilerin kötüye kullanımıyla ilgili yasal sorumluluğu kabul etmiyorum, zira ben de bu bilgiyi bir başka internet sayfasından “belki bir gün anahtarım vs. kaybolur” diyerek ve başıma sizin başınıza gelen durum gibi bir durum gelebileceğini düşünerek araştırıp öğrenmiştim.
Immobilizer bu motorlarda yok zaten 2004-2005 model. Kontak setini söktüğünüzde genelde tüm eski model motosikletlerin soketlerinde 3 veya 4 kablo ile karşılaşırsınız, ikisi aküden geliyor, biri ateşleme ve diğeri marş motoru için. Koldan marşlı bazı modellerde 3 kablo olur, bunlarda kontakta marş kablosu bulunmayabilir, sadece akü kabloları ve ateşleme kablosu olabilir.
Akü kabloları genelde biri kırmızı biri mavi olur. Ateşleme ve marş kabloları motosikletten motosiklete değişiklik gösterebilir. Soketi kabloların ucundan söktüğünüzde kabloları birbirinden ayırıp kırmızı ve mavi akü kablolarının uçlarını bir kargaburnu pense yardımıyla birbirine geçirip dolayın.
Bu noktadan sonra sizin motorunuzda kaç kablo olduğuna göre, eğer 3 kablo varsa ateşleme kablosunu akü kablolarına bağlayarak koldaki marş düğmesiyle marş deneyebilirsiniz.
Eğer 4 kablo varsa daha dikkatli olmanızı tavsiye ederim. Akü kablolarını birbirine bağladıktan sonra elinizde boşta kalan kablolardan bir tanesini sıkıca tutarak bağladığınız akü kablosuna temas ettirmeyi deneyin.
Motordan marş sesi geliyorsa ve çalışıyorsa bu kablo marş motoru kablosudur, akü kablolarına bağlantı yapmayın,
sakın marş motoru kablosunu elinizle veya başka bir şeyle akü kablolarına bağlamayı denemeyin çarpılırsınız.
Eğer temas halinde motor marş almıyorsa kontaktan elektrik aksamına(farlar sinyaller vs.) güç verilmesini sağlayan ateşleme kablosu demek.
Aslında sorununuzun kontakta olup olmadığını öğrenmek istiyorsanız motora düz kontak vurup çalıştırmanıza da gerek yok, ateşleme kablosu ve marş motoru kablosunun ayrımını yapabiliyorsanız akü kablolarıyla ateşleme kablolarını birbirine sarıp farları açıp kapamayı deneyerek de sorun kaynağının kontak setinde olup olmadığını anlayabilirsiniz.
Sorun kontak setindeyse kontak setini değiştirirsiniz, değilse de antalyada önerebileceğim bazı işinin ehli canınızı sıkmayacak arızayı tek seferde halledip gönderecek bazı ustalar tanıyorum sizi onlardan birine yönlendirebilirim.
Aman diyim motosiklete düz kontak vurup çalıştırarak trafiğe çıkmayın, başınıza iş alabilirsiniz. Düz kontak yapmak yasal değildir ve bazı durumlarda düz kontak yapmak zorunda olduğunuz motorlu taşıt size ait olmasına rağmen yaptırımlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Ben sadece şu an sorunun kaynağından emin olmanız adına düz kontağın nasıl yapılabildiğini anlattım. Başınıza düz kontak yüzünden gelebilecek maddi, manevi ve fiziksel hiçbir zararın sorumluluğunu almıyorum.