Tamamlanmamış köprüden atlayış yaptırıp motosiklet karşı tarafa konduğunda köprünün yıkılmasına neden olurlarsa dünyada bir ilki gerçekleştirip yine bütün dünyayı bize bir taraflarıyla güldürebiliriz sanırım. Ayrıca köprünün tabliyelerine vereceği zarar da muallak. Atlayış başvurusu kabul edilirse eminim bu işin hesabını kitabını zahmet edip de yapmayacaklardır. Yüklenici firmaların şaşkın bakışları altında bu atlayış gerçekleşir.
Köprünün bitmiş halinde tabliyeler yukarıdan geçen ana halata bağlı. Konunun başındaki fotoğrafa bakarsanız bitmemiş köprüde tabliyeler köprünün ayaklarına kadar uzanan birkaç yüz metrelik halatlarla bağlı. İki durum arasında halatlara ve bu tabliyelere binen yük arasında çok fark var. Yine de sorun olmaz mı diyorsunuzVallahi bir inşaat mühendisi olarak kurduğunuz komplo karşısında hayrete düştüm. Yaklaşık 250-300 kg'lık bir kütlenin eğik atış hareketinden bahsediyoruz. İndiği tabliyede oluşacak basınç bırakın yıkımı, o tabliyenin düzgün bir şekilde sallanmasına dahi neden olamaz. Yüklenici firma dedikleriniz de iktidar yalakası. Bir zarar olursa hemen örtbas edilecektir.
Üzerindeki ölü yükün daha düşük olduğu iki ayaktan birine ani basınçlı yük inecek ki bu yük de köprünün taşıma kapasitesinin "bitmemiş hali dahil olmak üzere" 1000'de birinden bile düşüktür.
Köprünün bitmiş halinde tabliyeler yukarıdan geçen ana halata bağlı. Konunun başındaki fotoğrafa bakarsanız bitmemiş köprüde tabliyeler köprünün ayaklarına kadar uzanan birkaç yüz metrelik halatlarla bağlı. İki durum arasında halatlara ve bu tabliyelere binen yük arasında çok fark var. Yine de sorun olmaz mı diyorsunuzO zaman şu videodaki testi de yapalım köprünün ucuna 100 kişi toplanıp.
http://www.youtube.com/watch?v=aCpzx5uTG_M
Ciddiye almayın tamam. Türkiyede neden bu kadar iş kazası ve yeniden yaptıkça yıkılan yıkılan binalar var anlamış oldum.Halatlar taşıyıcı eleman değildir, yük aktarım elemanıdır. Düşünceleriniz tamamen yanlış. Düşünme tarzınız da yanlış. Yorumlarınızı ciddiye alarak ben hata etmişim. Siz haklısınız, köprü sadece siz üstüne çıkıp iki kere sıçradığınızda bile yıkılır, doğrudur.
Tamamlanmamış köprüden atlayış yaptırıp motosiklet karşı tarafa konduğunda köprünün yıkılmasına neden olurlarsa dünyada bir ilki gerçekleştirip yine bütün dünyayı bize bir taraflarıyla güldürebiliriz sanırım. Ayrıca köprünün tabliyelerine vereceği zarar da muallak. Atlayış başvurusu kabul edilirse eminim bu işin hesabını kitabını zahmet edip de yapmayacaklardır. Yüklenici firmaların şaşkın bakışları altında bu atlayış gerçekleşir.
Ciddiye almayın tamam. Türkiyede neden bu kadar iş kazası ve yeniden yaptıkça yıkılan yıkılan binalar var anlamış oldum.