250 cc ile motora başlanmaz !!!

Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport
Başlık sadece sizleri içeri çekmek için atıldı hemen yükselmeyin ;)

Bir eğitmen gözü ile temel başlangıç eğitiminde , yani hayatında hiç motora oturmamış birisine verilmesi gereken eğitimde kullanılması gereken motorda dikkat ettiğimiz şeyler önem sırasına göre şunlardır.

1- Gaz tepkisi
2- Ağırlık
3- Güç

Gaz Tepkisi

Piyasa ağzı ile konuşursak bileğe hakim olmak ( teknik adı ile hassas gaz kontrolü) binicilerin uzak ara en uzun sürede kazanabildikleri beceridir. Bunun yetenek ile falan alakası yoktur. Herşeyin yolunda olduğunu düşündüğünüz anda ortaya çıkan beklenmedik bir durum yeterli gaz hassasiyeti kazanamamış sürücülerde gaz koluna sıkıca sarılmak ve gazı kilitlemek veya daha kötüsü istemsizce gazı açmakla sonuçlanır. Bu da kesinlikle kazaya karışacağınız anlamına gelir. Bu beceriyi kazanmak bol bol kilometre ve zaman ister kendinizi kandırmayın. Bu nedenle başlangıç motorlarının biraz sağır yada hantal modellerden seçilmesi öğrenme sürecinizi hızlandıracak ve nispeten daha güvenli hale getirecektir.

Ağırlık

Motosiklete ilk başlangıç yaptığınızda bisikletten getirdiğiniz bilgi ve deneyiminizi kullanırsınız. Bisiklet bedeniniz ile yönettiğiniz bir araçtır ve motosikletten tek farkı bedeninizden çok daha hafif olmasıdır. En hafif motosiklet bile bedeninizden daha ağırdır. Bisiklet bilgisi ile başladığınız öğrenme sürecinde motosikletiniz ne kadar hafif ise o kadar hızlı öğrenirsiniz. Hani diyorsunuz ya 125 cc den hemen bıkıyoruz . bunun nedeni bedeninizin bisiklet dengesinden motosiklet dengesine geçişini en kolayca bisiklete ağırlık olarak en yakın motosikletlerde hızlıca yapabilmesindendir. Ağir bir motosiklette bu geçiş çok çok daha uzun sürer ve sizi oldukça yorar. Ne kadar hafif ise o kadar hızlı adapte olursunuz. Yine bu nedenle cc büyütmek (aslında ağırlığı arttırmak ) kademeli olarak yapılmalıdır. 120 kg lik bir motordan direk 250 kg lik bir motora geçerseniz adaptasyonunuz o derece uzun sürecektir.

Güç

Gücün konu ile direk alakası yoktur. Daha güçlü motorlar nispeten daha ağır oldukları için ikinci madde gereğince devre dışı kalırlar. Güçlü motorlar her zaman atak olmayabılırler. Goldwing veya Paneuropean 1300 güçlü motorlardır ama gaz tepkileri özellikle kalkışta çok zayıftır. Aksine bazı düşük güçlü ve hacimli motorlarda kalkışta aşırı agresif olabilir veya en ufak gaz hareketine aşırı tepki verebilir. Bunlar da başlangıç için uygun olmayan modellerdir. İki zamanlı 250 cc lik bir süper special cross motorda herhangi bir viteste yapacağınız en ufak gaz hatası motorun kafanıza geçmesi ile sonuçlanır. Aynı şekilde arka dişli büyütülerek gösteri amaçlı hazırlanmış bir motorda . gazdaki en ufak hareket bile agresif tepkilere neden olacaktır.
Özellikle günümüzde yaygınlaşmaya başlayan elektrikli motosikletlerde de daha kalkış anında maximum tork elde edilebildiği için içten yanmalı modellere göre risk daha yüksektir.

Sonuç :

İlk defa motora başlayacak bir kişi için ilk 2 - 3 bin km de en hızlı gelişebileceği motorlar 125 cc sınıfındaki comutter tipi motorlardır. Ancak bu motorlar günümüz metropollerinde trafiğe ayak uydurmakta zorlanırlar. Mümkünse bu aşamada yoğun trafiğe karışmadan tecrübe kazanmak en doğru seçim olacaktır.

Hızlıca öğrenmek ve tecrübe kazanmak istiyorsak başta bir süre sabırlı olmalı ve adım adım ilerlemeliyiz.

Sevgilerimle

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
2 3 bin kmde bir motor değiştirmek ne kadar mantıklı onun yerine daha orta karar bi motor alıp daha uzun süre kullanıp hem motora alışıp hem de kendi limitlerini deneyebileceği satmak istemeyeceği istediği yola gidebilen orta karar bi 300 400cclik motosikletler tercih edilmesin zaten dediğiniz gaz tepkisi ağırlık ve güçleri de ideal şekilde karşılayabiliyor bu klasmandaki motorlar da sorun teşkil etmiyor

gaz tepkimesi zaten motorlar a2 için kısıtlı olduğundan tcs yoksa bile daha düşük motorlardan çok da farklı olmuyor ağırlıkları 125cc bi motor 140 kiloyken 300 400cc klasmanındaki motorlar 170 kilo civarında evet tabiki hatrısayılır bi fark ama bi goldwing taşımıyorsunuz ortalama bi insan gayet başa çıkabiliyor güç de aynısı örnek verdiğiniz 2 zamanlıların devri geçeli çok oldu artık 400cc 2 silindir motorlar öyle aman aman hızlanmıyorlar

işin özü ayda bir motosiklet alıp satmakla uğraşacağına her ay başı yeni bi motorda sıfırdan başlayacağına orta karar bi motorla uzun süreler kullanması motorum yetmiyor diye şehiriçine sıkışmak yerine şehirlerarası yollarda da sürmeyi öğrenmesi gerektiğini düşünüyorum sonuçta bi kutu civata bu alet burada önemli olan yol yapmak yeni yerler görmek zevk almak istediğini yapamadığında işkence geldiğinde o alete binmeye neden devam edesin bütün bunları kendi tecrübelerimden söylüyorum bu arada biliyorsunuz çin malı tek silindir bi motosiklet ben sürekli farklı yollar görmeye çalışıyorum şehirlerarası gitmek istiyorum ama bu motor buna imkan vermiyor ne performansıyla ne de konforuyla ben 11bin devir çeviren motoru 6. vitesde 9bin devirde titreyerek saatlerce yol gitmeye razı değilim

Motosikleti
Hero X-Pulse 200 4v
Güç

Gücün konu ile direk alakası yoktur. Daha güçlü motorlar nispeten daha ağır oldukları için ikinci madde gereğince devre dışı kalırlar. Güçlü motorlar her zaman atak olmayabılırler. Goldwing veya Paneuropean 1300 güçlü motorlardır ama gaz tepkileri özellikle kalkışta çok zayıftır. Aksine bazı düşük güçlü ve hacimli motorlarda kalkışta aşırı agresif olabilir veya en ufak gaz hareketine aşırı tepki verebilir. Bunlar da başlangıç için uygun olmayan modellerdir. İki zamanlı 250 cc lik bir süper special cross motorda herhangi bir viteste yapacağınız en ufak gaz hatası motorun kafanıza geçmesi ile sonuçlanır. Aynı şekilde arka dişli büyütülerek gösteri amaçlı hazırlanmış bir motorda . gazdaki en ufak hareket bile agresif tepkilere neden olacaktır.
Özellikle günümüzde yaygınlaşmaya başlayan elektrikli motosikletlerde de daha kalkış anında maximum tork elde edilebildiği için içten yanmalı modellere göre risk daha yüksektir.

Yazının hemen tamamına katılmakla birlikte bir noktada itirazım var. Şöyle ki;

Güç konusunda olaya sadece güç/ağırlık oranına değinilmiş. Evet ağır motosiklet güçlü de olsa çok atik olmayacağı için tepkileri hantal olabilir. Ne var ki ağır da olsa güçlü motosikletin son hızı yüksektir. Son hız; ağırlıktan ziyade aerodinami ve motor gücü ile ilişkilidir. Güç ağırlık oranı düşük diye ağır ve güçlü bir motosikletle başlayan acemi, farkında olmadan yüksek hızlara çıkabilir. Hızının yüksek olduğunda karşısında bir engel ya da viraj gibi baş etmesi gereken bir durum olduğunda toleransı çok düşük olacak ve süreci acemilikten dolayı doğru yönetemeyebilecektir. Motosiklet hissiyat ve teknik anlamda hızlanması en kolay olup yavaşlaması en zor motorlu taşıttır. Yeni başlayan adam da mümkünse yüksek hızlara çıkamasın.

Eklemek istediğim husus; başlangıç motoruna karar verilirken 18 - 20 yaşında bir "delikanlı" ile 35 yaşında, uzun yıllar trafik tecrübesi olan birinin aynı kefeye konulamayacağı. Elbette kişisel farklılıklar olmakla birlikte, tecrübeli ve saçma heyecanlar aramayan biri; genç ve hiç tecrübesi olmayan, sonuçlarını net tartamayacak "cesur" birine göre bir miktar daha hızlı bir motosikletle sürüşe başlayabilir. Bunun yanında fazla güçlü/hızlı bir motosikletle motosiklet kullanımına başlamak da , "cesur delikanlı" sürücülerde kazalara, diğer bazılarında ise korkudan motosiklet hayatının erken bırakılmasına yol açabilir.

Saygılar.

Motosikleti
Yazının hemen tamamına katılmakla birlikte bir noktada itirazım var. Şöyle ki;

Güç konusunda olaya sadece güç/ağırlık oranına değinilmiş. Evet ağır motosiklet güçlü de olsa çok atik olmayacağı için tepkileri hantal olabilir. Ne var ki ağır da olsa güçlü motosikletin son hızı yüksektir. Son hız; ağırlıktan ziyade aerodinami ve motor gücü ile ilişkilidir. Güç ağırlık oranı düşük diye ağır ve güçlü bir motosikletle başlayan acemi, farkında olmadan yüksek hızlara çıkabilir. Hızının yüksek olduğunda karşısında bir engel ya da viraj gibi baş etmesi gereken bir durum olduğunda toleransı çok düşük olacak ve süreci acemilikten dolayı doğru yönetemeyebilecektir. Motosiklet hissiyat ve teknik anlamda hızlanması en kolay olup yavaşlaması en zor motorlu taşıttır. Yeni başlayan adam da mümkünse yüksek hızlara çıkamasın.

Eklemek istediğim husus; başlangıç motoruna karar verilirken 18 - 20 yaşında bir "delikanlı" ile 35 yaşında, uzun yıllar trafik tecrübesi olan birinin aynı kefeye konulamayacağı. Elbette kişisel farklılıklar olmakla birlikte, tecrübeli ve saçma heyecanlar aramayan biri; genç ve hiç tecrübesi olmayan, sonuçlarını net tartamayacak "cesur" birine göre bir miktar daha hızlı bir motosikletle sürüşe başlayabilir. Bunun yanında fazla güçlü/hızlı bir motosikletle motosiklet kullanımına başlamak da , "cesur delikanlı" sürücülerde kazalara, diğer bazılarında ise korkudan motosiklet hayatının erken bırakılmasına yol açabilir.

Saygılar.

Ayni fikirdeyiz , bende ayni seyi ifade etmeye calismistim . Demekki yeterince acik yazamamisim. Yas konusuna gelirsek , 24 yasindan itibaren genclik atesinin sönmeye basladigi istatistiklerde acikca görülmektedir ancak bu ilk baslangictaki hendikaplari ortadan kaldiramamaktadir. Ne kadar hafif ise o kadar cabuk beceri kazanilmaktadir.

Sevgilerimle
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

dislike butonu yok mu; başlık sebebiyle eksi vermek istiyorum
Itiraf et , akilli uslu bir baslik yazsam iceri gelmeyecektin :cool:

Motosikleti
Motosikleti
1190 ADV
giphy.gif

Motosikleti
Hocam yine şükür et, burdan siyasete zıplayıp ardından zurna dürüm fiyatlarınada gidebilirdi :D.
Tommykel ve bu Nespresso forumun konu sulandiricilari. 4 köfte ve bir tabak piyaz icin fizana giderler ama forumda bir gram bilgi vereyim diye kendilerini yormazlar. Isleri gücleri makara :ROFLMAO:

Hayaımda ilk sürdüğüm motosikleti söylüyorum. Bakın benim olan değil. İlk kez sürüyorum motorlu taşıt 2 tekerli.
Yamaha 1200 süper tenere

olduğu yerde leş ölüü ama sürmeye başladığımda dengeli güzel. (16 yaşındaydım) Tabi dayım bütün çekişş kontrol falan en full seviyede. İstesemde tekere gelmez pati atmaz kaymaz. Gaz yumuşak içim dışıma çıkmadı . bu motor şaftlı. Gayette güzel dikilide o motorla gezdim. Dayımda garibim dedemin ybr 2004 ile geliyordu. Sonra ybr geçtim. Dayı dedim neden önce tenere binince anladım. Gaz yumuşak gelsede elektironik hiç bişi yoktu. birden debriyaj kavradı falan biraz dengem bozuldu orada.
bir daha motoru bırakamadım. 3 yıl sonrasında eğitimlerim tam şekilde o tenereye bindim. Kaymak kaymak o ağırlık yola basıyor. tutuyor asvaltı lastık asvalt dişlerine giriyor ısırıyor anlıyorsun. Amasörler kendini ayarlıyor çok sevmiştim. Ama ağır durduğu yerde. bence cc değil olay
1 insan kendini bilecek
2 alet biraz kaliteli olacak.
mt07 ile başlanmaz bana kalırsa çünkü mekanik salak bir şey
mt09 bak onda elektironik var yağmur modu yumuşak.
keşke maddi durumlar iyi olsa herkes vrysis 650 nx500 falan alıp başlasa. Suzuki gv650 de iyi yumuşak bana kalırsa yada benim bindiğim külüstür öyleydi.

asla başlanmamalı dediklerim
duke 390
mt07
r25(psikolojik olarak hıza teşvik ediyor)
ktm modelleri (modlu olanlar hariç)
bunlar benim görüşlerim

Motosikleti
Ns200 15"
Tommykel ve bu Nespresso forumun konu sulandiricilari. 4 köfte ve bir tabak piyaz icin fizana giderler ama forumda bir gram bilgi vereyim diye kendilerini yormazlar. Isleri gücleri makara :ROFLMAO:
Hocam dur kellere laf söyletmem orda bi anlaşalım :D, bende kel adayı olduğum için laf söyletmem kel abilerime :D. Köftede kırmızı çizgimiz, köfte demek hayat demek sevgi demek emek demek hocam. Bizi bir arada tutan köftedir, köftelerimize uzananların lastikleri patlasın 😈. Hem ne demiş atalarımız benzini Shell'den aklı kelden alcan demişler :D. Hem ne yapsın bu millet inşaat yeleği giyip gözlememi yesin :D?

Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
Yok abi Tommy devamlı işi cinselliğe vuruyor.
Bir de bu konu hakkında durmayı dönmeyi öğrenmeden millet uçmak istiyor.
Bizim orda pazar alanı var, kurslar ders veriyor. Ders bitiyor herkes teker yapma, stopi yapma peşinde. Öğrendiğimi pekiştireyim yok yeniler de. Üstüne alınan alınsın ama yeni neslin anlama kabiliyeti az. O yüzden yok iş bilekteymiş falan anlamazlar. Burada iş bilekte diyenlerin hepsi tecrübeli.

Motosikleti
Yok abi Tommy devamlı işi cinselliğe vuruyor.
Bir de bu konu hakkında durmayı dönmeyi öğrenmeden millet uçmak istiyor.
Bizim orda pazar alanı var, kurslar ders veriyor. Ders bitiyor herkes teker yapma, stopi yapma peşinde. Öğrendiğimi pekiştireyim yok yeniler de. Üstüne alınan alınsın ama yeni neslin anlama kabiliyeti az. O yüzden yok iş bilekteymiş falan anlamazlar. Burada iş bilekte diyenlerin hepsi tecrübeli.
Maalesef amac artik reels icin malzeme olabilmek.

Hocam dur kellere laf söyletmem orda bi anlaşalım :D, bende kel adayı olduğum için laf söyletmem kel abilerime :D. Köftede kırmızı çizgimiz, köfte demek hayat demek sevgi demek emek demek hocam. Bizi bir arada tutan köftedir, köftelerimize uzananların lastikleri patlasın 😈. Hem ne demiş atalarımız benzini Shell'den aklı kelden alcan demişler :D. Hem ne yapsın bu millet inşaat yeleği giyip gözlememi yesin :D?

Sizleri Canan Karatay a havale ediyorum :ROFLMAO:

images

Son düzenleme:
Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Bana da Nespresso dedi, espresso ile çakma taklitlerini aynı cümle içinde konuşana ben ne diyeyim. :) Kel dese o kadar alımazdım.
Bir kere espresso ciddi iştir, öyle herkes düzgün espresso yapamaz, yapabilen birine de düzgün kahve çekirdeği lazım, düzgün ekipman lazım.
Bugün iyi bir espresso ekipmanları parasına sıfır xmax alınıyor, kafe tipi yerlerde kullanılan makinların parasına sıfır BMW GS motor alınır, öyle nespresso gibi dandik şeylerle kıyaslamasın. :)

Motosikleti
Ns200 15"
Sizleri Canan Karatay a havale ediyorum :ROFLMAO:

images
Hangi dönemine havale ediyorsunuz hocam? Lahmacun yediği ifşalan Canan Karatay mı yoksa ifşalanmamış Canan Karatay mı?

Bana da Nespresso dedi, espresso ile çakma taklitlerini aynı cümle içinde konuşana ben ne diyeyim. :) Kel dese o kadar alımazdım.
Bir kere espresso ciddi iştir, öyle herkes düzgün espresso yapamaz, yapabilen birine de düzgün kahve çekirdeği lazım, düzgün ekipman lazım.
Bugün iyi bir espresso ekipmanları parasına sıfır xmax alınıyor, kafe tipi yerlerde kullanılan makinların parasına sıfır BMW GS motor alınır, öyle nespresso gibi dandik şeylerle kıyaslamasın. :)
Abi senin espresso hakkındaki bilgilerini okumuştum cidden kahve kültürü çok acayip bir şey olduğunu sizden öğrenmiştim.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar