Kendi tecrubemden yola cikarak sunlari soyleyebilirim;
En tehlikeli gorulen 600rr, r6 gibi aletler de aslinda 6-7bin devre kadar guclu bir cekis veya hizlanma yoktur, yani gaz koluna tepki bu devirlerin altinda dusunuldugu kadar tehlikeli degildir. Bundan dolayi er-6, mt07 gibi daha alt devirlerde max. torkunu veren aletler( 7bin devir civarlarinda) gaz koluna dusuk devirlerde daha hassas tepki verirler, 600luk 4 silindirlere gore. Evet birisi 70 beygirken digeri 100 kusur beygir belki ama dedigim gibi belli bir devrin altinda suruldugu surece 600luk 4 silindirler gayet sakin aletler.
4 silindirlerin sorunu ust devirlerinde ortaya cikiyor, kisa bir alisma surecinden sonra surucu hemen ust devirlere cikip hizlanma ariyor ve beklediginden fazlasiyla karsilasinca basedemiyor ve kaza yapiyor. 250 lik makinada ki gaz ve fren tepkileri, ne kadar mesafede duracagi, gazi ne kadar cevirirse ne kadar gidecegi gibi tum hesaplar sil bastan yeniden yapiliyor, bunlari deyim yerindeyse ezberlemeden buyuk motorun sinirlari zorlaninca sonuclar hos olmuyor.
ben gv250 den er6 ya gecmistim, ilk etapta daha yuksek ve agir olmasi beni korkutmustu biraz, gaz kolunu yolda biraz acayim dedigimde uzerindeki kotu lastiklerin de etkisiyle arka sallamaya baslayinca ne yapacagimi sasirmistim, allahtan yas geregi deli dolu bir kullanici degilim de sakin ve uzun bir surecte motora kazasiz belasiz alistimm sahsi fikrim 250 cc den sonra 70 kusur beygirlik aletlerin fazla oldugu yonunde, burda 2 gundur motora binen 20li yaslardaki herkesin Rossi havalarinda motor kullanmaya calistigini dusununce, kesinlikle fazla. Evet hersey bilekte bitiyor ama siz onu dogru kullanmayi ogrenene kadar sorun yasamak istemiyorsaniz daha gucsuz bir gecis motoru olmasinda fayda var.
ER6 dan sonra hornete gectim ve deyim yerindeyse hic bocalamadim, hatta alt devirlerde abartildigi kadar olmasa da biraz gucsuz oldugunu hissettim. Kendi kendime bu mu 100 beygirlik alet be, abarttiklari kadar da gitmiyormus dedigimi hatirliyorum, ta ki, max. torku verdigi 10bin devir ve uzerine cikana kadar, o zaman iste sirali 4 un tadi bir baskadir lafini anliyor insan
Sonuc olarak daha saglikli olani bence aradaki guc farklari abartilmadan motorun buyutulmesidir. 30-50-70 gibi olabilir mesela. Ben 27 beygirden 72 beygire gecince baya bi bocaladim ilk baslarda, boyle olmasini istemiyorsaniz araya 50 beygir civarinda bi alet sikistirabilirsiniz.
Tabii bu hepsini hakkiyla kullanabilecegimiz anlamina da gelmiyor, sadece alisma sureci daha saglikli oluyor.