2008 cbr 1000 rr yağ yakama problemi

Merhaba

Şu an kullanmakta olduğum 2006 model Suzuki DL650 6000km de 250 - 350ml arası yağ eksiltme yapıyor. Castrol Tam sentetik motoru yağı kullanıyorum. Bu yağ eksiltme düzeyi birçok motor için gayet normaldir.

BMW Boxer motorlar için söylenen yağ eksiltme sorunu da tamamen normal bir konudur çünkü kullanılan yeni boxer motor (U.S.A de oil head denir.) ağırlıklı olarak yağ soğutma ile soğumaktadır. Isınan yağın bir kısmı buharlaşarak eksilmekte veya çok sıcak yüzeylerde incelerek segman arasından yanma odasına girip yakılmaktadır.

Arkadaşın sorunu bana daha çok damlatma veya segmandan yanma gibi değilde hararetten kaynaklı bir eksiltme gibi görünüyor. Segman ve volan çatlaklarınında ana sebebi yüksek sıcağa maruz kalan metalin esneme sınırını zorlayıp çatlaması gibi duruyor. Özellikle hararete maruz kalan motorlarsa silindir kapağı yanması, subap çatlatmalar, segman sertliğinin bozulması ve çatlakların oluşması görülür. Motorda belki fark edilmemiş olan bir su devir daim hatası olabilir. Motor suyu kaynatmaz ama silindir içi hararetin yüksekliği normal sınırların üzerine çıkmış olabilir. Özellikle racing tarzı bu motorun yüksek devirlerde kullanılması sonucu oluşan zorlanmalarda eklenince yağ yoğun sıcaklık darbesine maruz kalmış ve buharlaşarak eksilmiş olabilir. Arkadaşın egzozundan mavi yağ dumanının çıkmaması bu görüşü doğrular nitelikte. Genede en doğru bilgiyi motoru sökecek ve hassas ölçüm aletleri ile kontrol edecek uzman verir.

İyi günler.

Makine

aYe

Seni unutmayacağız
Nur içinde yat
Hocam 08 CBR1000RR'lar için yağ sorunu fabrika tarafından da onaylanmış, bir yada iki değil neredeyse tüm(hata bulunduktan sonra düzgün üretilenler hariç) 08'lerde olan bir sorun.

Öyle 6000km felan değil, 1000km de 0,5lt-1lt civarı eksilen bir yağ söz konusu.

Atıyorum İstanbuldan Ankaraya gideceksiniz, yağınızı değiştirip yola çıktınız, Ankaraya ulaştığınızda yapmanız gereken iş 0,5-1lt civarı eksilen yağınızı tamamlamak olmalı.

Yoksa bu makinalara hararet yaptırmak felan pek mümkün değil, bir çok elektronik güvenlik önlemi var, ki ECU hararetleri v.s. fabrika için sürekli kaydediyor.

Sorunsuz(6000km de ortalama 0,3-0,5lt yağ eksilten) 07'de trafik sıkıştığında gördüğüm 109 derece maksimum hararet, 08 CBR1000RR da da tamamen aynı.

Aşırı zorlama diye bir şey söz konusu değil çünkü o da elektronik olarak kontrol altında, devir kesici var.

Yaklaşık 3-4 sene önce honda crv aracımın motoru 180'le giderken patlamıştı, yağında tutuşmasıyla durana kadar 1km gibi bir mesafeyi ateş topu gibi gittim.

Neyse sonra kaskom itiraz etti, aşırı zorlama yüzünden patlamış motor bunu ödemeyiz diye.

Bende Honda servisinden motorun aşırı zorlanmasının söz konusu olamayacağını, devir kesici olduğunu ifade eden bir yazı, ve motor yağımın zamanında değiştiğini gösteren son bakım bilgilerimi alıp expere verdim.

Kasko da babalar gibi aracımı yaptırıp yeni bir motor taktırdı.

Yani çok zorlanmış bahanesi bu aletler için bahane değil.

murat seni 2009 suzuki den başka bişe haklamaz patlamaz :cat: tam bir performans tanrısı deniyor demedi deme :cat:

ben zx-10 sorunsuz diye önermiştim ama şu gelecek 2009 model gsxr1000 k9 bombaymış:cyclopsan 2009 r1 hiç önermiyorum ducati gibi sesi var, tipi kayık zaten imobilazer problemi beyin problemleri vardı üstüne full elektronik yapmışlar 2008 1000rr gibi elinde patlar adamın çok risk. tek seçenek suzukii kankoloji yorumu.. fuarda bakarsın k9 almışım hehe :wiinkk: çaktıma :rendeer::rendeer:

Yabancı forumlarda yaptığım araştırmada bazı motorlarda sorunun olduğu bazılarında olmadığı belirtiliyor. Honda'nın sorunlu motor numaralarını açıklaması yönünde talep ileten çok. Bir kişi video endeskopla silindir içlerini ve supap yuvalarını kontrol etmiş. Sonuçta emme supapları üzerinde yanık yağ tortusundan bahsediyor. Sorunun tahminen emme supap yuvalarındaki düzensiz boşluktan kaynaklandığı yönünde ciddi tahminler var. Endeskopla bakan çocuk silindir içinde normal zorlanma izleri haricinde herhangi bir soruna rastlamadığını belirtmiş neticede sorunun segman olma ihtimali oldukça azalıyor. Diğer bir kişi ise youtube da honda 08 blade in egsozundan çıkan dumanın bariz olarak görülebildiğini belirtmiş.

Honda'nın bir an önce bu durumda bir sonuca varması gerek. Sorun sanıyorum belli bir parti üretimde var. En doğrusu Honda'nın açıklamasını beklemek.

aYe

Seni unutmayacağız
Nur içinde yat
Aynen öyle hocam, belli bir partide sorun var.:cat:

Sanırım en doğru olanda motorun kısmen düzeltilmesi yerine, belli bir partide olmayan motorlardan komple takmalarını sağlamak.

Ben artık yağ ekletmeyi bıraktım, tahminimce 3000km de yağ tamamen bitmiş olacak, 6000'de bakım var, 3000km boyunca makine yağsız napacak görücez, umarım giderken kitler kaza yaptırırda kalan hayatım boyunca honda bana bakmak zorunda kalır.

Tepemde çekik gözlülerin bana pipetle muzlu süt içirdiği düşünce baloncuğu açıldı.:p

Yabancı forumlarda yaptığım araştırmada bazı motorlarda sorunun olduğu bazılarında olmadığı belirtiliyor. Honda'nın sorunlu motor numaralarını açıklaması yönünde talep ileten çok. Bir kişi video endeskopla silindir içlerini ve supap yuvalarını kontrol etmiş. Sonuçta emme supapları üzerinde yanık yağ tortusundan bahsediyor. Sorunun tahminen emme supap yuvalarındaki düzensiz boşluktan kaynaklandığı yönünde ciddi tahminler var. Endeskopla bakan çocuk silindir içinde normal zorlanma izleri haricinde herhangi bir soruna rastlamadığını belirtmiş neticede sorunun segman olma ihtimali oldukça azalıyor. Diğer bir kişi ise youtube da honda 08 blade in egsozundan çıkan dumanın bariz olarak görülebildiğini belirtmiş.

Honda'nın bir an önce bu durumda bir sonuca varması gerek. Sorun sanıyorum belli bir parti üretimde var. En doğrusu Honda'nın açıklamasını beklemek.

sayın makine,

endoskopla motorun içine bakan arkadaş sübap keçelerinden şüphelenmiş esasında. Gerçi hondalarda keçeler bildiğimiz keçe mi yoksa burç tarzı metal bir maddeden mi üretilmiş pek bilmiyorum.

Buna benzer bir sorun 94 model citroen zx aracımızda başımıza gelmişti. Sorun psiton segmandan değil de, üst kapak contasından ve özellikle sübap keçelerinden yağ sızdığından dolayı olmuştu. Üst devirlerde yağ atması sıklaşıyordu rolantide fazla olmuyordu.
Bu sorun citroen zx ve muadili 306 larda genel bilinen bir sorundu mesela.

Sanırım honda da ürettiği belli serilerde sorun yaşıyor, çünkü bu sorun hepsinde yok. Bazı motorlar segmandan dolayı yağ eksiltiyor, bazıları da sübap yuvasından/keçesinden yağ kaçırıyor. 13.000 devir gibi çok yüksek deivrlerde karter içindeki basıncı düşünmek bile istemiyorum :)

Burada markalara ön yargı ile yaklaşmayı ve peşin hüküm giydirmeyi sevmediğimi belirtmek isterim. Yüzlerce mühendisin kafa yorarak yaptıkları bu araçta elbette ki sorunlar olacaktır. Bir ara yamahaların r6 larında (model yılı hatırlamıyorum) eksik yapılmış yağ kanalı yüzünden motorun aşırı hararetlendiği ve bazı parçaların üst devirlerde yağlanamadığı için motorun zarar gördüğü için servislerde bakıma giren araçlarda belirttikleri yerin matkapla delinip (üst kapak sökülerek) kapalı kanalın açılması için talimat verildiğini hatıırlıyorum.

Bekleyip göreceğiz :)

Mühendislerden çok kafa yorup burda tartışmamız ise bence harika birşey :)

herkese selamlar.

boy

@aYe
Bu arada motorun ilk zamanki performansı kalmadı, eskisi kadar kolay 299 kitlemiyor.
Vay beee "bilinçli gaz açana" bak sen.. :p
Motorun performansı kilometre yaptıkça açılır, seninki yavaşlıyorsa sorun vardır.

aYe

Seni unutmayacağız
Nur içinde yat
@aYe

Vay beee "bilinçli gaz açana" bak sen.. :p
Motorun performansı kilometre yaptıkça açılır, seninki yavaşlıyorsa sorun vardır.

Sen herşeyi yanlış anlıosun ama benim kastım yanındaki motoru tehlikeye sokmayan adamdı.:)

Yoksa boşver bilinci, aklı olan SS'e binermi.:p

Evet makinenin açılmasıyla ilgili yorumun cuuk oturuyor, bu sorun giderilmezse 1-2 yıla kalmaz yağ da eklesen biter bu motor.:cat:

aYe

Seni unutmayacağız
Nur içinde yat
acaba cbr 600 rr lerde boyle bı sorun varmı,? bılgısı olan yazabılırmı?

Kesinlikle yok, 600RR sınıfındaki en mükemmel makinadır.

Marka kavgasına da dönüşmesin, gaz açması anlamında söylemiyorum bunu, teknik anlamda sağlamlık sorunsuzluk olarak söylüyorum.

2008 HONDA CBR 1000 RR alacak veya niyetlenen arkadaşların bu yazıyı okumalarını özellikle istiyorum.. paralarını ve zamanlarını kaybetmemeleri için.

2 ay önce 2008 sıfır CBR 1000 RR aldım (Karar verene kadar bayağı cebelleştim kendimle tipi pek hoş değildi) 700 km ilk bakıma girdim yağ değiştirdim. 2030 km yağlanbası yandı Servise gittim ( ikinci yağ değişimi 6000 km yapılacaktı ) yağ ölçümünde çıkan sonuç 0,83 lite yani 2,9 litre yağ yoktu :) Servisteki arkadaşlar motorun yağ yakmasından emin olmak için motorun yağını değiştirilmesini istediler ok dedik. yağı değiştirdik, bakımını yaptık yollara koyulduk .. 2800 km gibi yağ lanbas tekrar yandı soluğu serviste aldık. yağ kontrollerin de bukez çıkan sonuç 1 litire idi buda 1000 km motor 2,7 litre yağ yakmış anlamına geliyordu. Servis bana motoru bırakmamı ve Honda fabrikanın motorda inceleme yapacağını söylediler. olur dedik daha sonra honda müşteri hizmetlerinden telefonla arandım . motorumun sökülmesi gerekli dediler ,ben kabul etmedim. Servisteki arkadaşlar bir kaç motorda aynı problemin yaşandığını söylediler, daha sonra kedi gözlerimle başka bir serviste 2008 1000 RR ın komple motor değiştirildiğine şahit oldum.

Honda hala bana bir cevap vermiş değil, bende yasal yollarda hakkımı arıyorum..

1000 RR alacak veya düşünenlere SAKIN HATA YAPMAYIN diyorum..

saoL abim bunu bilmem iyi oldu bnde en yakın zamanda alıcakdm cbr 1000 ama motor kalmadı ya :) her motorda bir terslik cıkıyo hangisini alacamı şaşırdım :D en iiisi mobiletmi kalsın ne yapalım :D

hazir replika'lar da cikmamisken 1-2 sezon beklemeye karar verdim :cat:

1000 rr yağ problemi

20008 yılında sıfır aldım hiç ama hiç memnun kalmadım honda nın yüz karası 1000km de yağ eklemek gerekiyor asla alınıcak bir motor değil garantiden yeni motor takıldı ama aynı problem devam etti motor sesli çalışıyo kimseye satamadım o yüzden 10 milyar zarar ettim satarken beş para etmez sakın almayın

bende duydum onu yetkili servis sattığı 1000rr için bile damla yağ yakmıyo diyodu hatta :queen: yani böle bi sorun var galiba gerçekten

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar