1 aydır BMW ABS arızası ile uğraşan birisi olarak yazıyorum. Motor R 1100 RT, akü'yü her hafta şarja takıyordum normal olarak. Bir an dalgınlığıma geldi artı eksi kutupları karıştırarak şarj cihazını bağladım. Hemen bir kısa devre ve ABS arıza ışığı yanmaya başladı. Reset attım bir kaz kaç kez olmadı.
Akü zaten ölmüştü, yeni akü aldım ve taktım. Tekrar reset işlemi yaptım olmadı. Tüm hayallerim suya düştü. Aklıma kısa devre esnasında ABS beynine hasar verdiğim geldi. Durduk yere bir dünya iş çıkmıştı bana. Yabancı forumlarda 10 günlük araştırma yaptım. Elektrik şemalarını inceledim.
Başladım motoru sökmeye; sensörlerden başladım. arıza göstermiyorlardı. Arka fren lambasının yanık olduğunu tespit ettim. Değiştirdim ancak yine sorun çözülmedi. El mecbur ABS beynini tamamen söktüm. Dağıttım. Elektronikçi bir arkadaşım ile 2 gün boyunca ölçmediğimiz direnç, devre, vb.kalmadı, ancak hepsi çalışıyordu. Başka da mantık yürüteceğimiz, bakacağımız bir parça kalmamıştı. Mecburen çıkma beyin alacak ve takacaktım. Ciddi maliyet olacaktı bana.
Bir cumartesi sabahı tekrar garaja indim. Motor tamamen sökülmüş halde karşımda duruyor. Sakin kafa ile tekrar yaptıklarımın üstünden geçtim. elektrik tesisatını tek tek kontrol ettim. Sonra birden aklıma; reset düğmesi acaba çalışmıyor mu? geldi. Ön göğüsü tamamen dağıttım ve bingo. Düğmenin arkasında ki soket gevşemiş ve yerinden çıkmış. dolayısı ile reset düğmesine basmamın hiç bir işlevi yokmuş.
Aslında ilk başta oraya baksaymışım, ne akü alacaktım, ne uğraşacaktım, nede zaman kaybedecektim. Direkt kısa devre olunca insanın aklına başka arızalar geliyor. 1 aylık sıkıntılı süreç mutlu sonla noktalandı. İki günde motoru tekrar topladım.
BMW'lerde ki ciddi arızaların bazen basit çözümleri olabiliyor. En son bakılacak yer beyin bence. Ayrıca hidrolik değişmemesinden kaynaklı beyinde arıza olabileceğini sanmıyorum. Benim gibi amatör birisi bile çözüm üretebilir. Ne diyeyim. kolay gelsin size.