Cbr 600 Rr'dan gerçek anlamda anlayan iyi bir ustanız varsa, işletme maliyetlerini ve bakım giderlerini karşılayacak maddi gücünüz varsa, yurt dışında yedek parçaya erişim imkanınız varsa alın tabi ki, en nihayetinde sevmiş beğenmişsiniz motoru. Ancak yukarıdaki 3 kriterden biri bile sizde eksikse bulaşmayın bence. Eski model motor hele ki elli defa el değiştirmişse her zaman risk. Kendimden biliyorum elektrik kesti yolda kaldım, acaba neden? Motor yağ damlatıyor, acaba nereden? Fi ışığı sorununa sebep olan şeyi gidermeme rağmen neden hala yanıyor? Hep bir muamma.
Bu motorları geçmişte çoğunlukla bütçesi düşük olup düz yol gazcısı kardeşlerimiz aldı genelde. Bakım makım hak getire. Epey uğraşma şansınız var, bir de bu motorlar günümüz elektronik güvenlik desteklerinden yoksun, kafaya geçme potansiyeli var, yakıt tüketiminin fazlalığı konusuna girmiyorum bile.
Öncelikle detaylı cevap için teşekkür ederim. Bir an kendimi sorguladım; temiz R25-MT25 almak varken neden 600'lük motosiklet diye..
Max bütçe ile almayı düşünüyordum. Sonrasında yaşanacak problemler beni bir hayli zorlar. Bir de 600'lük olduğunu düşünürsek masrafları daha çok olur.
Şu yorumları yapanlardan kaç tanesi böyle bir motora sahip oldu da sıkıntı yaşadı acaba? Kendilerinden Örnek verenler hariç tabi. Ezber yapmış papağan gibi buna benzer her konuda aynı yorumlar. Çünkü öyle görmüşler etraflarından çevrelerinde eski model bir tane düzgün makina yok. Son sahibi olursun, seni üzer, tamirciyi zengin edersin. Eyvallah mümkündür bunlar ama peki tam tersi olma ihtimali yok mu? Tabii ki de var. Yedek parça konusunda da grenaj parçaları sorun yaratırsa yaratır gerisini tedarik etmek imkansız değil. Biz Amerikadan Ford Explorer parçalarını getirdik peyderpey.
Misal 1994-1995 model 10.000 km de daha ilk sahibinden Japon 4 silindirli touring makinesine anahtar değmemiş henüz egzoz takılmamış ön cam siyah olan ile değiştirilmemiş jantlara Jant sticker takılmamış durduğu yerde düşmemiş (!) bir motorun herhalde alındıktan sonra motor yapılmasına / rektefiye edilmesine gerek yok değil mi? Ülkede böyle motor yok diye genelleme yapıyorsunuz peki buldunuz diyelim ve çok beğendiğiniz bir model ikon olmuş artık almaz mısınız gözünüzü karartıp.
Ben cevap vereyim her zaman her şartta alırım. Mekanik / elektronik akşamlardan oluşmuş bir aletten bahsediyoruz illa ki sıkıntı yaşanacak. Bile bile lades yapmaya da tabi ki gerek yok çok temiz nadir sayılabilecek motorlardan bahsediyorum. Onbinde bir Yüzbinde bir ihtimal gibi.
Şu yorumları yapanlardan kaç tanesi böyle bir motora sahip oldu da sıkıntı yaşadı acaba? Kendilerinden Örnek verenler hariç tabi. Ezber yapmış papağan gibi buna benzer her konuda aynı yorumlar. Çünkü öyle görmüşler etraflarından çevrelerinde eski model bir tane düzgün makina yok. Son sahibi olursun, seni üzer, tamirciyi zengin edersin. Eyvallah mümkündür bunlar ama peki tam tersi olma ihtimali yok mu? Tabii ki de var. Yedek parça konusunda da grenaj parçaları sorun yaratırsa yaratır gerisini tedarik etmek imkansız değil. Biz Amerika’dan Ford Explorer parçalarını getirdik peyderpey.
Misal 1994-1995 model 10.000 km de daha ilk sahibinden Japon 4 silindirli touring makinesine anahtar değmemiş henüz egzoz takılmamış ön cam siyah olan ile değiştirilmemiş jantlara Jant sticker takılmamış durduğu yerde düşmemiş (!) bir motorun herhalde alındıktan sonra motor yapılmasına / rektefiye edilmesine gerek yok değil mi? Ülkede böyle motor yok diye genelleme yapıyorsunuz peki buldunuz diyelim ve çok beğendiğiniz bir model ikon olmuş artık almaz mısınız gözünüzü karartıp.
Ben cevap vereyim her zaman her şartta alırım. Mekanik / elektronik akşamlardan oluşmuş bir aletten bahsediyoruz illa ki sıkıntı yaşanacak. Bile bile lades yapmaya da tabi ki gerek yok çok temiz nadir sayılabilecek motorlardan bahsediyorum. Onbinde bir Yüzbinde bir ihtimal gibi.
Anlama konusunda sıkıntı var galiba yazdığım son cümleyi tekrar okuyun anlayacaksınız 10.000’de / 1 veya 100.000’de / 1 ihtimal yazmışım di mi? Sıfır ihtimal değil yani bulunur var böyle motorlar illa samanlıkta kalmasına gerek yok herkes aktif kullanıcı değil herkes redline’cı değil herkes tekerci değil! Arayan temizini de bulur bulunca biraz bilgin varsa biraz anlıyorsan mekanikten tercih edersin. Aşağıdaki motorların hiçbirinde büyük problem yaşamadım. Tesadüf olsa gerek. İlk 5 model ile diğerleri arasında epey sene farkı var 42 yaşındayım. Sana bir şey ispat etmek zorunda değilim fakat kaç senedir hobi olarak bu işin içindeyim anla diye yazdım.
Gilera CX125 1993
Kawasaki ZZR250 1992
Kawasaki gpz500 1995
Suzuki GSX600F 1991
Suzuki gs500 1995
Mondial 125 ZN
Yamaha Xmax 250
Piaggio X-Evo 250
Mondial Buccaneer 250i
Mondial Nevada V2 250
Anlama konusunda sıkıntı var galiba yazdığım son cümleyi tekrar okuyun anlayacaksınız 10.000’de / 1 veya 100.000’de / 1 ihtimal yazmışım di mi? Sıfır ihtimal değil yani bulunur var böyle motorlar illa samanlıkta kalmasına gerek yok herkes aktif kullanıcı değil herkes redline’cı değil herkes tekerci değil! Arayan temizini de bulur bulunca biraz bilgin varsa biraz anlıyorsan mekanikten tercih edersin. Aşağıdaki motorların hiçbirinde büyük problem yaşamadım. Tesadüf olsa gerek. İlk 5 model ile diğerleri arasında epey sene farkı var 42 yaşındayım. Sana bir şey ispat etmek zorunda değilim fakat kaç senedir hobi olarak bu işin içindeyim anla diye yazdım.
Gilera CX125 1993
Kawasaki ZZR250 1992
Kawasaki gpz500 1995
Suzuki GSX600F 1991
Suzuki gs500 1995
Mondial 125 ZN
Yamaha Xmax 250
Piaggio X-Evo 250
Mondial Buccaneer 250i
Mondial Nevada V2 250
Gilera CX125 1993
Kawasaki ZZR250 1992