2000 km Yağ değişim km

Merhaba ,
Öncelikle herkesin geçmiş bayramını kutlarım,
Ducati 821 shell advance 15-50 full sentetik
2000 km oldu yağı değiştireli ama neredeyse her şürüşte sert kullandım ve çok redline girdi yağ rengi siyahlaştı artık sizce 2000 km erken mi olur değiştirmek için yoksa değiştireyim gitsin mi ?
Teşekkürler

Yağın rengi durumuyla ilgili çok bir şey söylemez aslında. Hızlıca rengi koyulaşabilir, bu işini yapmadığı anlamına gelmez.

Shell'in 300V kılıklı bir yağı vardı, dayanıklılığı çok daha düşüktü. O değilse bu km'lerde değiştirmenin bir gereklilik olacağını zannetmiyorum. Ama keyif ve kafa rahatlığı için değiştirmek istersen de süper saçma bir şey yapmış olmazsın. Soğuk/sıcak vizkositesindeki fark büyüyünce kullanılması gereken kimyasallar ilk olarak bozulmaya başlayanlar, 50 sandığımız yağ yavaş yavaş 50'nin altına düşünüyor. Bu durumda sürekli yüksek yükte çalışan bir İtalyan V2'sinde 2000km'de bir yağ değiştirilmesi über bir delilik olmaz.

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Motorun kullanma klavuzunda yazan özelliklerde yağ kullanıldı ise yine o klavuzda yazan periyotta değiştirmeniz yeterli olması gerek.
Ama klavuzda çok uzun periyot verilmişse arada değiştirebilirsiniz, mesela bizim vstrom'larda 12bin km yazıyor, ben yarısında 6bin km'de değiştiriyorum, 12bin km'de komple periyodik bakım yapılırken 6bin km'de ara bakım niyetine yalnızca yağı ve yağ filtresini değiştirteceğim.

2bin km çok az Ducati için. Yağ zaten konulup da az biraz motor çalışınca siyahlaşır, renginden anlaşılmaz, konulan yağ gerekli standartlardaysa gerek yok 2bin kmde değiştirmeye.

Anladım teşekkürler gerek yok sayılır ama değiştiriyim gitsin

Motosikleti
Ns200 15"
Yağın rengi durumuyla ilgili çok bir şey söylemez aslında. Hızlıca rengi koyulaşabilir, bu işini yapmadığı anlamına gelmez.

Shell'in 300V kılıklı bir yağı vardı, dayanıklılığı çok daha düşüktü. O değilse bu km'lerde değiştirmenin bir gereklilik olacağını zannetmiyorum. Ama keyif ve kafa rahatlığı için değiştirmek istersen de süper saçma bir şey yapmış olmazsın. Soğuk/sıcak vizkositesindeki fark büyüyünce kullanılması gereken kimyasallar ilk olarak bozulmaya başlayanlar, 50 sandığımız yağ yavaş yavaş 50'nin altına düşünüyor. Bu durumda sürekli yüksek yükte çalışan bir İtalyan V2'sinde 2000km'de bir yağ değiştirilmesi über bir delilik olmaz.
Shell'in o yağı gereksiz pahalı ve birazda balon bence, 300V çokta uzun ömürlü bir yağ değil fakat Shell'den çok daha ucuz ve daha yüksek korumaya sahip olacağından eminim, 300V'nin biraz kötü yanı hızlı bir şekilde viskozitenin değerlerinin düşmeye başlaması.

Shell, 300V gibi ıslak kavramalarda kullanılmıyor, verdiği ekstra beygirde yüksek ihtimalle viskozitenin düşük olmasından kaynaklı. Zaten o özel yağın üstünde viskozite değerleride yok. :)

Yağ raporlarını inceleyince Shell Advance yağın ne kadar sıradan ve az korumaya sahip olduğunu öğrendim, 7100 varken pekte tercih edeceğim bir yağ değil.

Yağ konusu siyaset gibi moktan bir mesele. :D

Shell'in o yağı gereksiz pahalı ve birazda balon bence, 300V çokta uzun ömürlü bir yağ değil fakat Shell'den çok daha ucuz ve daha yüksek korumaya sahip olacağından eminim, 300V'nin biraz kötü yanı hızlı bir şekilde viskozitenin değerlerinin düşmeye başlaması.

Shell, 300V gibi ıslak kavramalarda kullanılmıyor, verdiği ekstra beygirde yüksek ihtimalle viskozitenin düşük olmasından kaynaklı. Zaten o özel yağın üstünde viskozite değerleride yok. :)

Yağ raporlarını inceleyince Shell Advance yağın ne kadar sıradan ve az korumaya sahip olduğunu öğrendim, 7100 varken pekte tercih edeceğim bir yağ değil.

Yağ konusu siyaset gibi moktan bir mesele. :D

Ben malum kullanma durumum da olmadığı için çok araştırmadım ama Shell spesifik olarak işini görünce dök diyordu onu hatırlıyorum.
İki defa sanırım testini izledim, testte de Panigale'de 2-3hp arası veriyordu, 300V'den bir farkı olmuyor bu durumda.

300V tabii uzun ömürlü olma iddiasında değil, ama çok gereksiz yere bir gömme ve olduğundan kısa gösterme/yorumlama alışkanlığı da var insanlarda. XJ6'da meela 5000km'de bir değiştiriyordum, 7100 de koysam 5000km'de değiştirirdim bir şey fark etmezdi. Ama mesela RS660'ta 300V 5000km gidemiyordu =) Motor zaten ebesinin örekesi gibi baskıda çalışınca, kullanım da o türde olunca net 3000-3500km civarından itibaren ısıya dayanımını kaybedip eksilmeye başlıyor, yağı değiştiriyorsun hop düzeliyor.

Şimdi 200 ve 500km'lerde döküp 5100 koyma işiyle meşgulüm. Siyaset bu kadar uğraştırmıyor insanı :D

Ben de shell advance yağ bakıyordum değişim için ama pek de matah bir yağ olmadığını öğrenince vazgeçtim. Kullanım kılavuzunda belirtilen vizkozitede ve Jaso, Ma2 sertifikalarını karşılayan tam sentetik yağ kullanırsanız kafanız rahat bir şekilde gezebilirsiniz. Ben olsam yağı değiştirip, tam sentetik yağ kullanırım. Yağ değişim aralığı nedir kitapçıkta?

Ufak cc 700-800 ml kapasiteli filtresiz motorların yağ değişimi 2000 km de yapılır..

3,2 lt lik motorun tam sentetik yağını min 6000 km rahatlıkla kullanabilirsin , sürekli tapagazda gitsen 2000 de değişim motorun ömrü için fark yaratmaz , tamamen müsriflik..

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
offfffffd

işte bu

buyuk kapışma baslıyor. ben nikiciyim

Motosikleti
Ufak cc 700-800 ml kapasiteli filtresiz motorların yağ değişimi 2000 km de yapılır..

3,2 lt lik motorun tam sentetik yağını min 6000 km rahatlıkla kullanabilirsin , sürekli tapagazda gitsen 2000 de değişim motorun ömrü için fark yaratmaz , tamamen müsriflik..
Castrom'un 10-40 yağı tam sentetik mi yarı sentetik mi?
castrol sitesinde tam sentetik diye bir ibare göremedim, herhalde yarı sentetik olsa gerek dedim. Benim motorun kullanım kitapşığındaki şartları sağlıyor diye bu sefer bakımda castrol kondu, 6bin km geçsin değitiririm zaten kitapçıkta 12bin km yazıyor diye o kadar bekletmem zaten 6bin km yolu bir yılda yapamam herhalde, gelecek sezon başı değişir yağ.

Castrom'un 10-40 yağı tam sentetik mi yarı sentetik mi?
castrol sitesinde tam sentetik diye bir ibare göremedim, herhalde yarı sentetik olsa gerek dedim. Benim motorun kullanım kitapşığındaki şartları sağlıyor diye bu sefer bakımda castrol kondu, 6bin km geçsin değitiririm zaten kitapçıkta 12bin km yazıyor diye o kadar bekletmem zaten 6bin km yolu bir yılda yapamam herhalde, gelecek sezon başı değişir yağ.
10W40 yarı sentetik , tam sentetik 5W/40 var , Castrol kutusunda Racing ibaresi varsa tam sentetiktir , şimdi yeni Ultimate yazısı görüyorum incelemedim fiyatına bakarsak tam sentetik olabilir , ben 2013 Vstrom da 100.000 km boyunca 5/40 tam sentetik kullandım , o zamanlar rengide kırmızı idi şimdi sarımtırak bir renkle üretiliyor..

Motosikleti
600RR
10 senedir forumdayım düzenli olarak yağ konusu açılır sayfalar sürer bikaç kişi kavga eder ve konu unutulur,bikaç ay sonra hop yeni konu...

arkadaşlar gözünüzde çok büyütüyorsunuz,motorun kitabinı veya aç kullanma pdfsini
marka sana ne demiş? 10-40 mi demiş veya 10-30 orda kendi coğrafyana uygun olanı seç,he bunları da mı yapamıyorsun;

ara servisi abi de benim bu motorum var kaç kaç yağ koyem??

açıyosun interneti yine elinin altında sınırsız imkan,yetkili yağ satıcılarını araştır,orjinal kim satıyor? en iyi kargo paketlemesi kimde?
3-5 yorum oku kullanıcılar satıcıdan memnunsa al gitsin

altında ducati varmış abi,2 bin kmde bozulacak bir yağ olduğunu sanmam,ha için rahat olsun diye bir sonrakine liqu molly veya motul falan koyarsın gönlün daha rahat olur.

Motosikleti
10W40 yarı sentetik , tam sentetik 5W/40 var , Castrol kutusunda Racing ibaresi varsa tam sentetiktir , şimdi yeni Ultimate yazısı görüyorum incelemedim fiyatına bakarsak tam sentetik olabilir , ben 2013 Vstrom da 100.000 km boyunca 5/40 tam sentetik kullandım , o zamanlar rengide kırmızı idi şimdi sarımtırak bir renkle üretiliyor..
Usta castrol bayisi olduğu için elindeki yağı verdi, herhalde 6bin km benim kullanımımla sıkıntı olmaz, bir sonrakine 5-40 tam sentetik alırım.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

castrol web sitesinde motorun marka/modeline göre yağ seçicide bu yağ çıkıyor bir tek:

Castrol POWER1 4T 10W-40​

Bu yarı sentetik olanı sanırım.

şimdi sitesine baktım, full sentetik yazmışlar buna.

usta zaten 6binde bir değiştireceksen yarı sentetik olur, zaten vites geçişleri de daha iyi olur, motul 7100 gibi tam sentetik yağda vites geçişleri daha zor olabilir mi ne demişti. önceki konulan yağ motul 7100 10-40 koymuşlardı, bu bakımdan sonra vites geçişlerinde falan bir şey farketmedim.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Castrol ingilizce sitesinde full sentetik yazıyor, türkçe sitede yarı sentetik yazıyor. castrol ne yapıyor böyle?
Bir dahakine liqui-moly ya da motul yağı kendim alıp ustaya gideceğim, bu castrol'a güvenim kalmadı, böyle saçmalık olmaz, ingilizce sitesinde başka türkçe sitesinde başka yazıyor.

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar