Myheart selam dişli ile ilgili CBF dişli değiştirme konulu bi başlıkta detay yazmıştım aynen kopyalıyorum buraya, seninde o topikte postun var aslında, bilmeyen görmeyen arkadaşlara duyrulur. Bide bathu kardeş pioneer parçalarını nerden temin edebiliriz var mı pioneer merkezin telefonu sende veya bulabilir misin, bi türlü bulamadım ben.
------------------------------------------------------------------------------------------------
Konuyu çok güzel tartışmışsınız bi çok kişi bu konu hakkında fikir edinmek istiyor, işte bu ortamı bu yüzden seviyorum, bi çok doğru veya yanlışı anlama imkanımız oluyor.
Bende ramzey 200 GY var, yaklaşık 1 ay önce bende 15 olan ön dişliyi 17 yaptım. Kullanım amacı ile motorun özelliklerini birleştirmek için yaptım bu değişikliği. Istanbul içinde çoğunlukla e-5'de kullanıyorum motorumu, çok fazla trafiğe girdiğim söylenemez, 90-100 gibi hızlarda gittiğimden, motoru çok devirle aşırı yoruyordum, ve tabii ki motor şase saplamalarını değiştirmeme rağmen yinede vibrasyonum mevcuttu. Fakat dişli değişiminden sonra devir düştü, vibrasyon kalmadı bu hzılarda, bence motor ne kadar çok vibrsayona uğrarsa, o kadar çabuk dökülür. Debriyaj konusunda haklısınız ancak, kısa vites aralıklarınında ani duruşlarda yüksek viteste kalma gibi bir dezavantajı var, motoru eskiden 2'de çok kaldırdığımı hatırlarım bu da debriyaja zarar veriyordur eminim.
Bana göre
+'ları
- Vibrasyonu azaltmıştık makinadaki motor şase bağlantılarını değiştirerek, dişliden sonra vibrasyon hiç kalmadı.(inanması güç ama doğru)
- 1-2-3 vitesleri daha efektif kullanabiliyorum, şehiriçi trafikte çok fazla vites değiştirmek zorunda kalıyordum eskiden, 70 gibi bi hızda motor 5 istiyordu, şu an 3'te 100'e kadar çıkabiliyorum, motorun ivmesi arttı az vites değiştiğinden. Ok gibi fırlıyor.
- Yakıt tüketimi tespiti yapacak kadar mesafe gidemedim ama tahminim düşecek çünkü sürekli 100 km gibi bi süratte gidiyorum eskiden devir saati 9000'de iken şimdi aynı süratte 7500 civarında, makine çok daha rahat.
-'leri
- Son sürat aynı kaldı veya belki az düştü, 4'ten 5' e geçişte motor ivmelenmiyor sadece devir düşüyor akıcılık kazanıyor motor ama sürati artmıyor, tahminim rüzgarında etkisi var bu konuda ama son hız artmadı diyebilirim.
- Yokuşlarda çekiş düştü, makinanın torku düştü bariz, bu da yokuş çıkarken düşük vitese alıp gitmek anlamına geliyor, yani arazi kullanımında sarfiyat artacaktır şehir içi kullanımda düşerken.
Genel değerlendirmem benim gibi bi kullanıcı için dişli değişimi aşırı faydalı, ama sürekli arazi yapan birisi için çok fazla gerekli bi durum değil, motorun daha uzun ömürlü olucağını söylüyor usta, sebebi mantıklı, vibrasyon ve yüksek devire gelmiyor bu çinliler, sen dişli değiştirerek her ikisindende kendini sıyırdın dedi. Bu arada dişliyi yapan o değil, yani ona ekonomik bi katkısı yok ona. Benden bu kadar görüşmek üzere.
birde ekleme yapiim zinciri uzatmadım 17 yapınca ancak arka tekerlek mafsalı dişililerine oturmuyor (zincir gerginliğini ayarladığımız dişliler) yani boşta şu an, o şekilde sıktık bi problem yaşamadım.