Türkiye'de böyle bir şey yok. Ben markalara laf etmiyorum ki? Cezayı kesene laf ediyorum. İstersen bayi çıkışı akrapoviç egzozla al motosikleti. Tüv belgesi her şeyi olsun, yine de keyfi ceza kesiliyor ve iptal edilmiyor çoğu zaman. Sorsana emniyet teşkilatında kaç tane desibelmetre cihaz var.
Yahu yazmayayım yazmayayım diyorum.
İnatla TÜV onay belgesi diyip duruyorsunuz.
Hiç Kanunlara baktınız mı?
Kanun malzemenin onaylı oluşu veya belgelerle düzgün oluşu demiyor.
Kanun"çevredekileri rahatsız edecek derecede gürültü çıkaracak özellikte olması" diyor.
Yani sinin istediğin kadar teknik belge ile onay belgesi getirmenizin veya herhangi bir kuruluştan değişikliği onaylatmanızın hiç bir önemi yok.
Çevredekileri rahatsız edecek kadar gürültü yapıyor olması ceza yazmak için yeterli sebeptir.
Devlet bu kanunu yaparken çeşitli kuruluşlarında çalışan şahısların gerek torpil, gerek ahpap çavuş ilişkileri, gerekse rüşvet ile belge verebileceğini göz önünde bulundurarak yapıyor.
Tekrar yazıyorum çevredekileri rahatsız edecek şekilde gürültü yapmanız ceza için yeterlidir.
Madde 32 – (Başlığı ile Birlikte Değişik:18/10/2018-7148/17 md.)
Araçlar üzerinde mevzuata uygun şekilde yapılan her türlü değişikliğin işleten tarafından otuz gün
içinde araç tescil belgesine işletilmesi zorunludur. Bu fıkra hükmüne uymayan işletenlere 108 Türk lirası idari
para cezası verilir.
Üzerinde teknik değişiklik yapılan araçlar, değişikliğin mevzuata uygun olarak yapıldığı belgelenip
bu durum ilgili tescil kuruluşunda araç tescil belgesine işletilinceye kadar trafikten menedilir.
Mevzuata uygun olarak yapıldığı belgelenemeyen teknik değişikliğin çevredekileri rahatsız edecek
derecede gürültü çıkaracak özellikte olması durumunda 1.002Türk lirası idari para cezası uygulanır. Ayrıca,
araç mevzuata uygun duruma getirilinceye kadar trafikten menedilir.
yukarıdaki kanuna göre egzost değişikliğin ruhsata işli mi?
hayır
yaptığın teknik değişiklik çevredekileri rahatsız edecek birşey mi?
evet
cezayı sonuna kadar hakediyor.