arkadaşlar bende çine gittim 4 yıl önce çinliler ters mühendislik yapıyor adamların formülasyonu bu.. ters mühendislik nedir sen bir şey üretmişsindir ben bu şeyi alırım ve tersden parçalayarak senin nasıl yapdığını öğrenmeye çalışırım sonra tekrar toplarım sonra tekrar parçalarım taki işin nasıl yapıldığını çözene kadar yani çinliler yolu tersden izliyor.
çinlilerin teknolojide geri olmasının bir nedenide büyük markalar fason malzemeleri yani kaba işçilik gerektiren ve teknoloji gerektirmeyen basit malzemeleri sadece çinde üretiyorlar.. motorsiklet sektöründe bu mesela motorun kaba parçaları grenajlar far jant v.b ama iş motorun üstündeki özel teknolojik sistemlere geldimi yada firmaların kendi icat ettikleri özel sistemlere büyük firmalar çinlilerin kopyalama huyları olduğunu bildiği için kendi ülkelerinde kendi fabrikalarında o teknolojileri üretip kendi fabrikalarında gene montajlıyorlar ne kadar pahalı yada ucuzda olsao özel sistemleri yada teknoljik şeyleri çinde üretmiyorlar...
çinlilerde bu yüzden pek çok büyük markanın motorlarının zaten üretim kalıpları var birebir kopyalaya biliyorlar şekil olarak motoruda kabaca üretebiliyorlar ama iş detaylı teknolojiye geldimi o teknolojiyi firmalar kendi fabrikalarında ürettikleri için çinliler yapamıyor o kısımları basit eski teknolojilerle geçiştiriyorlar..
bu arada ben çinlileri severim onlar sayesinde türkiyede milyonlarca insan motorla tanışdı milyonlarca insan motora ulaşabildi şu an şu forumlar varsa ve yazabiliyorsak çoğumuz onlar sayesindedir çinliler olmasaydı herhalde şu forumlar bu kadar kalabalık olmaz bu kadar motor sahibi ve düşkünü insanlar olmazdı.. sırf o yüzden onlara büyük bir sevgim var ayrı mesele..
bizim motor üretmemize gelince biz istesek motorun kralını üretirizde bir ülkede yollarda motorcuya bakış açısı yada yollarda motorsikletli bir insanın konumu sınıfı vasıfı neyse o ülkede motorun yeride odur.. yani üretilsede bir şey ifade etmez bence motorlular kabaca olucak ama insan yerine koyulmadıkdan sonra yollarda..
motorsiklet üreten ülkelere bakınız çin japon italyan ve diğerleri pek çok ülkede hatta avrupa kıtasında komple motorsiklete devletlerin teşviki var ve motorsiklet kullanımına bir yönlendirme var vergi indirimleri var motorsikletler için yollarında bizdeki emniyet şeridi gibi genişletilmiş şeritler var motorsikleti geçdim bisiklet yolları var adamlar şehir içi emisyonu düşürmek ve ulaşımda pratiklik açısından motorsikletin ne kadar faydalı olduğunu biliyorlar tabi işin ekonomik yanıda var..
4-5 metrelik Bir arabanın bir kişiyi taşımasımı mantıklı yan koltuk boş arka koltuk boş ayrıca bir araba nerden baksan 1 ton 1.5 tondur.. yani 4-5 metrelik 1.5 tonluk bir kütlenin hepi topu 60-70kg bir şeyi taşımasımı mantıklı yoksa 100-150kg bir motorsikletin 60-70kg bir insanı taşımasımı mantıklıdır arabanın işgal ettiği boyut ve yakıt sarfiyatını saymıyorum bile.. bugün normal bir binek aracın park ettiği alana rahat 4 tane ortalama motorsiklet park edebiliyor..
avrupalı japon çinli bile bunu görmüş şehirler büyüyor bunuda görüyorlar adamlar bugünü kurtarma derdinde değiller 50 yıl sonrasını düşünüyorlar o yüzden motorsiklete teşvik ettiriyorlar türkiye bu bilincine ulaşamadıkdan sonra kendi motorunu üretse neye yarar..