100cc motor bakımı

arkadaşlar herkese iyi günler motorumun bakım zamanı geldi bu bakımı ben evde kendim yapmak istiyorum nasıl yapabilirim yada ne yapmam gerekir bakımda neler yapılıyor? motorun nesine bakılıyor? yağı ne zaman değişir? motorun servis bakımları bitti boşu boşuna servisede bir ton para harcamak istemiyorum malum ekonomik kriz. bu konuda yardımcı olabilir misiniz? ilginiz için teşekkür ediyorum sağolun...

Evde bakım yapmak.Gerekli malzemelerin varsa hiç sorun olmaz.Ben 2 senede toplam 6 ay motosiklet kullandım.Motosiklet 3000 km civarlarında.300-500-1000 km bakımını serviste.Gerisini kendim yaptım.Her 1000 kilometrede değiştiriyorum yağını.Ama ben uyuzluğumdan değiştiririm.Normalde kaç olması gerekiyor bilmiyorum.Ama 3000-5000 civarında değiştiriliyor sanırım.Motosikletin sanırım yuki 100-7.Yağını değiştir.Castrol,repsol vs. kalite yağ kullanmanı öneririm.Hava filtrene bak.Eğer kirli ise hiç temizlemeye uğraşma.Git yenisini al.3-4 lira birşeydir.Lastikleri kontrol et.Sonra bujine bak.Eğer kötü durumdaysa değiştir.5tl civarıdır sanırım.Arka lastiğin vidalarını gevşet.Sonra zincir ayarını yap.Ne gergin ne de gevşek olacak.Elinle bastırarak kontrol et.Gazyağı yada zincir temizleme spreyi ile zincirini temizle.Sonra zincir spreyi ile yağla.Motosikletin lambalarına,tehlike oluşturabilecek yerlerini kontrol et.Lastik havalarına bak.Sonra bir güzel motosikletini yıka.:) Hayırlı olsun.Güle güle kullan.

bakımlarda yağ değişir, hava filtresi temizlenir, scooter ise kayış tortuları temizlenir vitesli ise zincir temizleme yağlama işlemleri yapılır. en sonunda ve en önemlisi "garanti için gerekli olan damga" vurulur. yani ilk 500 ve 1000 km bakımlarını sen yaparsan motorun garanti dışı kalır.
yağ ilk 500 1000 3000 de değişmesi gerek. 3000 den sonra kimi her 1000de değişir kimi 2000 de. ben yağın durumuna göre değiştiriyorum; yağ ölçme çubuğundan bir iki damla parmağıma damlatıyorum ve iki parmağım arasında yayı eziyorum. yağın rengi silik çıkarsa yada tortuluysa o yağ bozuktur. yağ elinde kalıp leke yapıyorsa sağlamdır.

arkadaşlar ilginiz için teşekkür ederim. umarım motorun orasını burasını bozmam yapayım derken :) çünkü ilk kez yapacağım. ve henüz neyin nerde olduğunu bilmiyorum :) ama olsun herşeyin bir ilki vardır :). inşallah kaş yaparken gözçıkarmam :D

Normal bir motosiklet tamircisine gitmeni öneririm. Yaptıracağın bakım 30 tl yi geçmez. İçin rahat olur.

yağı eskidi ise sadece yağı değiştir. her 1000 km de. cup motorları hava filtresi etkilemez hiç açıpdaq temizlemeye bile gerek yok onu buji eski ise bujiyi değiştir zincirini yağla bitti

motor şu anda 4700km civarında motor daha önceleri tek marşta çalışıyordu ama şimdi çalışıyor ardından stop ediyor yada çalışmıyor biraz uğraştırıyor. sanırım bujide sorun var birde vitesler takır tukur geçmeye başladı. birde frenleri nasıl ayarlayabilirim motor hakkında hiç bir bilgiye sahip değilim ne yazıkki :( ilk kez ben kendim yapacağımdan bir zarar vermekten korkuyorum birde yağ olarak ne önerirsiniz? yağ konusunda castrol, shell ve repsol tavsiye edildi bana bunların hangisi daha uygundur? ve nasıl bir yağ almalıyım. birde motorun son servis bakımını 3500km de yaptırmıştım yanlış hatırlamıyorsam.

sağda egzozun altta frenin ayarının yapıldıgı civatası var kanpanaya bağlı ondan ayarlarsın. zinciri biraz gevşek bırak yoksa 2 kişi binince sorun olur. bujini değiştir ngk öneririm. yağda castrol iyidir. vitesinden gelen ses ise büyük ihtimal zincir boşluğundan yapıyordur zincir gevşekse yarı otomatik vites geçişlerinde vurduruyordur.

Bakım yapmak zor iş değil. Arkdaşlar anlatmıştır fakat o bakımı yaparken karşılaşacağın herhangi birşeyin sorun olup olmadığını nasıl anlayaaksın.
Mesela buji çok kurumluysa ne yapıcaksın. Yada beyaz kireç gibi kaplanmışsa. Yada yağ süzgecinde bir yabancı madde gördüğünde onun ne olduğuna dair bir fikir yürütebilecekmisin.

neyin nerde olduğunu bilsem bana yeter gerisi sorun olmaz benim için mesela hava filtresi nerde bilmiyorum yada yağ süzgeci nerde onları bilsem gerisi kolay benim için :( motorumu seviyorum ama zararda vermek istemiyorum ( aşıkmışım gibi bir hava oluştu :) ) yani kaş yapayım derken göz çıkarmayayım.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar