Hava filtresinin kapagını söküp icindekileri cikarip bi sure oyl bindim sesi guzel ciksin diye ama dediginizin tam tersi 5 tllik benzinle 40 km falan gidiyordum.Yani daha az yakiyordu.Kime sorduysam giltreyi sokersen cok yakar dedi ama tam tersi oldu.Subap ayari isini soyledim ustaya.Yeni motorlara yapmiyorum biraz daha km yap oyle gel dedi halbuki gittigimde 3000 km deydi.suanda 3300.bi hava ayarina bakti.ondada daha kotu yapti motor rolantide hafif oynama yapiyor tam rolantide durmuyor.
1- hava ayarini kendim yapabilir miyim ? Sıktıktan sonra kac tur acmaliyim ? En azindan o acemi ustadan iyi yapacagimi dusunuyorum.
2- Karburatordende az cok anliyorum.Karburatorun hangi ayarina bakmaliyim ?
Forumda karbüratör ayarıyla ilgili anlaşılması çok kolay bir yazı vardı.
1. CO ayar vidasını (ki bu vida genelde karbüratör üzerinde ulaşılması zor bir yerdedir ve bu vidayla oynamak için özel uzun tornavida benzeri aletler kullanılır. Senin motorunda nasıldır bilemiyorum) önce sonuna kadar sık.
2. Sonra yaklaşık 2.5 tur kadar aç.
3. Motoru çalıştır ve normal çalışma sıcaklığına getir. Rölanti ayar vidasıyla rölantisini ayarla.
4. CO ayar vidasını yavaşça sıkmaya başla. Bir noktada rölanti düşmeye ve düzensizleşmeye başlayacak. Bu noktada dur ve ayar vidasını saat istikametinin tersi yönünde bu sefer turları sayarak gevşetmeye başla. Rölanti önce düzelecek ve sonra yeniden düşüp düzensizleşmeye başlayacak. Bu noktada dur.(Diyelim vidayı 6 tam tur çevirdin)
5. Bu iki nokta arasında vidayı kaç tur döndürdüysen yarısı kadar sık. (Bu örnekte vidayı 3 tam tur sıkacaksın)
6. Rölanti ayar vidasıyla yeniden rölantini ayarla.
Ayrıca hava filtresi girişini sökmüşseniz karbüratör ayarınız o havanın girişini kendisi karşılıyordur zaten. Ama hava filtresi boruları takılı iken ve karbüratör hava filtresine oranla ayarlanmışsa filtrenin hortumunu çıkardığınız anda motor sapıtır. Gerekli kontrol ve ayarlar bittikten sonra yine aynı sorun devam ederse başka çözümlere bakacağız artık.