%100 Türk yapımı motorsiklet var mı?

Arkadaşlar araştırdım. Genellikle Türkiye'de yapılıp patronunun yabancı olduğu firmalar var. Ama Türkiyede üretilen ve %100 Türk malı var mı? Yeni haberler var mı?

NOT:Gerçi Türk yapımı hiç bir şey kalmadı ama :) Bir umut.

bir zamanlar kanuni seyhanlar yapılıyodu ama oda artık çinli oldu....

Gerek yokki, olsa model olur aynı Tübitak Aselsan'ın yaptığı cep telefonu gibi. :)

Arkadaşlar ramzey bile yapar ;ama çinde daha ucuza yaptırıyorlar.
Eskisi gibi orjinal Mercedes var mı? Asus tayvan bile çinde yaptırıyor. Turkcell bile altyapıyı huawei çinlilere verdi. Bu senin benim değil, çinlilerin suçu. Yıllarca beklediler bunu yapmak için :) Eski japonya gibi.

Gerek yokki, olsa model olur aynı Tübitak Aselsan'ın yaptığı cep telefonu gibi. :)

Arkadaşlar ramzey bile yapar ;ama çinde daha ucuza yaptırıyorlar.
Eskisi gibi orjinal Mercedes var mı? Asus tayvan bile çinde yaptırıyor. Turkcell bile altyapıyı huawei çinlilere verdi. Bu senin benim değil, çinlilerin suçu. Yıllarca beklediler bunu yapmak için :) Eski japonya gibi.

italyanlar bizim gibi değil ışte adamlar yapıyor ducati olsun aprilla olsun bizimde KÜHEYLANimiz olsa keşke her şey para değil önemli olan adımızı duyurmak milletin g.t olması aaa türkler ne motor yapmış demeleri

Yine aynı şey, biz de yaparız sorun değil. Pahalıya maal olur satamayız. Müzelerde saklarız.

Türk motorununda dünya süperbike yarışlarında olmasını isterdim onun için türk motoru olsun istiyorum tamam yaparız yapmasınada

Yine aynı şey, biz de yaparız sorun değil. Pahalıya maal olur satamayız. Müzelerde saklarız.

Aslında maliyet hesaplayınca hiç de öyle pahalıya maal olmaz. İşçilik nakliye hammadde vs vs ve kendi kaynaklarını kullanırsan, ramzey yada mondial gibi çinli ucuz motosiklet yapacağına goldwing gibi motosikletler üretebilsek. Sonra daha alt gelir düzeylerine hitap edicek modeller gelir. Honda yada Yamaha nekadar kar koyupda satıyor Türkiyedeki motosikleti. Hoş ötv zırtv devlet de kazanıyor altın yumurtlayan tavuğu kesmezler ( kaz gelicek yerden tavuğu esirgerler) nasıl olsa geçici hükümetler herkes kısa vadeli düşünüyor...

turkler neyı yaptıkı motosıklet yapsınlar:) don bak koprusuydu sılahıydı otomobılıydı hadı bunları gectım etı bıle ıthal edıyoz zuhah

Zaten millette böyle bir istekte yok.
Özbekler Otomobil yaptılar.
İranlılar otomobil yaptılar.
Dünyanın gelişmiş ülkelerini hiç saymıyorum bile...
Önemli olan üretimin nerede-kimler tarafından yapıldığı değil. önemli olan MARKA yaratabilmektir.
Örnek;Türk markası olarak bildiğimiz ve benimde "bunu bilerek" aldığım bir pantolonu birgün evde giyerken etiketi elime takıldı ve merak ettim. Bir baktım ne göreyim. "Afganistanda üretilmiştir." Made in Turkey. Bu "a" firması şimdi Afgan ürünü mü oldu. Hayır.
Türkiyede Tofaş otomobillerini biz yıllardır Türk malı olarak kullandık. Bilakis kuş serisini.
Renault araçlarını da ondan farklı bir yere koymadık.
Daha da öncesinde Ford'un çoğu modelini de aynı şekilde algıladık.
Sonralarında hyundai, honda gibi markalarda Türkiyede üretim yapmak için devletten arazi kiralayıp fabrika kurdular. Bazı modellerinin %100ü burada üretilirken, "efendim %100 Türk malı motosiklet üretilemez" cevabının neresi doğru olabilir ki...

Bu mevzu daha önce de açıldı ve üzerine birçok şey yazıldı ama tek yaptığımız "problem" üretmek. Çare nedir. Nasıl çare üretebiliriz. Olumlu bir bakış açısı getiremedik ve konu kitlendi.

Bu işi özel sektöre bırakırsak hiç birşey olmaz. Bunu devlet ancak özel sektöre yaptırabilir. veya kendisi de üretebilir.

Önemli olan konuyu, o boyuta taşıyabilmek için basiretli önderlere ihtiyaç vardır!

Geçenlerde tvde izledim ford transit üretiminin çoğunu türkiyede yapmaya karar almış bu ford burada araba yapıyorsa demekki motor üretimide yapılabilir

Kusura bakmayın arkadaşlar ama pek bir "bilgisizce" yorum yapılan konu olmuş. Üretim nedir, ihracat ve ithalat nedir, %100 "X" malı ürün nasıl olur, neye denir...Bu kavramlar biraz yanlış biliniyor yada kulaktan dolma bilgi edinilmiş...

Kısaca ben bizzat yerli üretim projelerin içinde hayal ediyorum kendimi ama şuanda çook uzağız bu konuya. Ve bunu "millette olmayan bir istek" gibi eleştiremeyiz, neyazıkki devlet politikasına gider bu iş. Ki devletimiz de kendi başına buyruk politikalar ve yatırımlar yapamıyor. Ayrıca bu olayı Ford vb.. firmaların ülkemizde üretimin kararı aldıkları araç yada parçalar ile karıştırmyalaım. O tamamen farklı bir konu....

1.Motoru ölüm aracı olarak gören ülkeden motosiklet üretmesini bekleyemeyiz..
2.Bu ülkede firmalarımız Motosiklet gibi basit ulaşım aracını önemsemiyorlar..

Bu sitede %100 Türk malı motor üretmek isteyen varsa, Motor projesini satın alsın, çizsin veya çizdirsin gitsin BMC fabrikasına orada bireysel müşterilere parça üretebiliyorlar.

http://www.bmc.com.tr/indexx.php?f=252f747537c23d566ab9ccaf75c35f69&sayfa_id=101&id=8830&l=1

Zaten motosiklet için diğer her türlü elektrik aksam, granaj, dişli,şase, lastik vs. Türkiyede üretilebiliyor. Seri üretim değilde istenirse bireysel olarak Made in Turkey damgalı motosiklet yapılabilir. Bakarsınız ürettiğiniz motor tutar birgün Honda ya rakip olmuşsunuz :queen:

Son düzenleme:
Zaten millette böyle bir istekte yok.
Özbekler Otomobil yaptılar.
İranlılar otomobil yaptılar.
Dünyanın gelişmiş ülkelerini hiç saymıyorum bile...
Önemli olan üretimin nerede-kimler tarafından yapıldığı değil. önemli olan MARKA yaratabilmektir.
Örnek;Türk markası olarak bildiğimiz ve benimde "bunu bilerek" aldığım bir pantolonu birgün evde giyerken etiketi elime takıldı ve merak ettim. Bir baktım ne göreyim. "Afganistanda üretilmiştir." Made in Turkey. Bu "a" firması şimdi Afgan ürünü mü oldu. Hayır.
Türkiyede Tofaş otomobillerini biz yıllardır Türk malı olarak kullandık. Bilakis kuş serisini.
Renault araçlarını da ondan farklı bir yere koymadık.
Daha da öncesinde Ford'un çoğu modelini de aynı şekilde algıladık.
Sonralarında hyundai, honda gibi markalarda Türkiyede üretim yapmak için devletten arazi kiralayıp fabrika kurdular. Bazı modellerinin %100ü burada üretilirken, "efendim %100 Türk malı motosiklet üretilemez" cevabının neresi doğru olabilir ki...

Bu mevzu daha önce de açıldı ve üzerine birçok şey yazıldı ama tek yaptığımız "problem" üretmek. Çare nedir. Nasıl çare üretebiliriz. Olumlu bir bakış açısı getiremedik ve konu kitlendi.

Bu işi özel sektöre bırakırsak hiç birşey olmaz. Bunu devlet ancak özel sektöre yaptırabilir. veya kendisi de üretebilir.

Önemli olan konuyu, o boyuta taşıyabilmek için basiretli önderlere ihtiyaç vardır!

Aynen katılıyorum.

Biz yapamayız. Neden yapamayız biliyor musunuz, çünkü tasarım yapmak (şekil tasarımından bahsetmiyorum, mühendislik tasarımı) aklı selim düşünmeyi gerektiren, yani 40 defa düşünüp bir kez hareket edilmesi mecbur olan bir çalışmadır. Yaptığınız yatırımın karşılığını ürün ortaya çıkmadan alamazsınız. Ürünün ortaya çıkması da sıfırdan başlarsanız en az 18 ay sürer ki bunun için bile ciddi altyapınız, bilgi birikiminiz olması gerekir. Sizce biz yapı olarak buna uygun bir toplum muyuz yoksa genelde düşünmeden sazan gibi atlamayı mı severiz ?

Bir de ezbere dayalı olan ve her zaman için çok çalışanın (çok ezberleyenin) başarılı olduğu eğitim sistemimiz sürekli olarak yaratıcılıktan uzak ve ezberci sistem adamları üretir. Onların da zihinleri malesef özgür hareket etmekten çok uzaktır. Onlar ancak kurulu sistemler içerisinde çalışabilirler. Yine bu eğitim sisteminin bir sonucu olarak mühendislik bölümlerinde okuyan öğrencilerin çoğu, özel merakları yoksa daha öğrendikleri kavramların ne olduğunu bile tam olarak öğrenmeden mezun olurlar. Bütün bunlara bir de dışarda iki defa motor indirip toplayınca ve bununla insanların öğrenmek için yıllarını verdiği bilgileri öğrendiğini düşünen ama aslında neyi bilmediği hakkında zerre kadar bilgisi olmayan usta zihniyetini de eklersek, sonuç elde var sıfır olur.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar