0 "sıfır" motorun rodaji açılması

arkadaslar bu konu önceden açıldımı bilmiyorum ama benim açmamın sebebi yakın zamanda hyosung gv 650 almayı düşünüyorum. herkesin bildigi gibi bu motor cruiser ve bana birileri bilen birileri rodaj olsun motoru açma olsun bu konuda yardımcı olabilirmi?

daha öncede ben motora 3 kisi al yokus assagı son gaz bas diyenleri falan duydum ama bu bana pek saglıklı gibi gelmedi. bende zaten 250cc kanuni Tiger vardi ve ben acikcasi pek performans alamadım. bana bu konuda lütfen işin erbabı arkadaşlarimiz yardımcı olabilirmi?

şimdiden herkese cok tesekkür ediyorum ve cevaplarinizi bekliyorum.

Bugune kadar bu soruyu soran herkese verdiğim cevabı yine vereyim. Rodaj konusunda kimsenin sözüne inanmayın, motorun kullanma klavuzunda ne yazıyorsa harfiyen uyun. Kullan at tipinde basit bir motor almıyorsunuz, max hızı ilk aylarda 3-5 km fazla olacak diye motorun ömründen yemeyin.

3 kişi al yokuş aşağı bas diyenlerle de ilişkinizi kesin derim.

herneyse ya bakcaz hele bi alalımda ondan sonrası kendi gelir heralde! var bikactane arkadas yardımcı olabilecek ama nekadar cok bilgi okadar iyi benim icin. genede cok tesekkur ediyorum millete her nekadar istedigim yanıtları alamasamda :)

tek bir tavsiye rodaj bakımı sırasında benzin filtresini yenilemen. benzin deposunda üretim sırasında ve benzin alırken tabancanın depo ağızına sürtünmesinden dolayı metal parçalar oluyor ilk bakımda değiştirilmesinde fayda vardır

arkadaşlar bazı işi bilen kişiler yeni modellerde rodaj fln yok diyrlar, araba gibi artık rodaj fln kalamdı diyolar bunlar doğrumudur acaba???

Herkese merhabalar;

@yunusxy, rotaj süreci tüm yeni üretim motorlarda mevcuttur. Ancak eskisi kadar katı ve bağlayıcı değildir. üretim tekniklerinden kaynaklanan ve parçalar üzerinde kalan çapakların belirli bir çalışma sürecinde parçalardan ayrılıp atılması zorunludur. Ancak dediğim gibi rodaj kuralları var ancak katı değildir. Mesela ilk 1000 km maksimum devirlere çıkılmaması gibi.

Üretim teknoljisi arttıkça piston sekman gömlek gibi parçalar daha kusursuz üretilmeye başlandı ve bu nedenle rodajı eskisi kadar uzun tutmaya gerek yok. Ancak rodaj yine de önemli bir konudur. Sıfır bir motor alışana kadar (burada piston ve gömleğin birbirine alışmasından bahsediliyor) yüksek devrilere çıkmaktan kaçınılmalıdır. İlk yağ değişiminin çabuk yapılmasının sebebide ilk yağın içinde fazla miktarda metal parçacıkları olmasıdır.

oFLuAlper, Motorun kullanma kılavuzunda ne yazıyorsa onu uygula sağdan soldan duyduğun şeylerle rodaj yapma sakın. :cat:

haftada bir yağına bakki küsmesinn...

En basit örneğini ben şöyle anlatayım,2006 da aldığım motoruumun ilk
1000km de yağını değişirken resmen kahvaltılık marmelatl ve asfalt renginde olduğunu söylersem bir fikrin olur sanırım.
Aynı motorumun 4000km de yağını değişirken ise bal kadar temiz ve berrak olduğunu açıkça gözlemledim.Yani motorun kalbi yağdır ve sakın iyisine ver
diğin paraya acıma ama kalkıp ta tam sentetik mobil 1 de koyma ,periyodu
geldiğinde atlama.Çünkü sadece yağlama değil motorun soğutma sistemine
de 1. dereceden katkısı vardır.İlk 600 milde 1/3 gazı ve sonrasında ise1000
mile kadar 1/2 gazı geçme yani yüksek devir yapılmayacak ve rahat alışacak.

Yokuş aişağı diyenlerden bve sözde arkadaşlardan hayır değil ancak zarar
görürsün ,kal sağlıcakla....

Rodaj çok basit birsey: Motorlar üretildiğinde (her tür motor) parçalar birbirine son derece sıkı oturuyor - bu nedenle de çalışırken FAZLA ISI üretiyor. Zamanla parçalar aşınıyor ve sürtünme azalıyor, ısı da azalıyor.

Rodaj sırasında motor devrini fazla abartmamak (1000-4000 devir bence) gerekiyor, yoksa fazla ısınmadan dolayı zarar görür.

Hayırlı olsun yeni motorun, bu konuda kitapçığı oku, Hyosung bu konuya bir sayfa ayırmış.

-turgut

Rodaj çok basit birsey: Motorlar üretildiğinde (her tür motor) parçalar birbirine son derece sıkı oturuyor - bu nedenle de çalışırken FAZLA ISI üretiyor. Zamanla parçalar aşınıyor ve sürtünme azalıyor, ısı da azalıyor.

Rodaj sırasında motor devrini fazla abartmamak (1000-4000 devir bence) gerekiyor, yoksa fazla ısınmadan dolayı zarar görür.

Hayırlı olsun yeni motorun, bu konuda kitapçığı oku, Hyosung bu konuya bir sayfa ayırmış.

-turgut

hmm bakalım bu 4 gün içinde geliyor motor. gv 650 zaten düşük devirde kullanılıcak bi motor sanırım. gerçi ben ilk cruizeri racing gibi kullandım ama bunu öyle kullanmam :) bakalım hayırlısı inşallah pişmam olmam.

bu arada arkadaslar burda yazan herşey bana çok yardımcı oldu su anda kafam daha rahat! hepinize ilginizden dolayı tşk ediyorum! :cat:

arkadasım motorun ılk acılması nı bence uzunyolda yap neden dersen benım mondıal100cc yı ben sıfır almıstım aldım 3 gun sonra 250km lık bı yola cıktımgıdıpgelesıye fazla zorlamadım bır haftasonra

tekrar gıttım bu sefer allah ne verdıyse bastım zorladım makınayı suanda 135 goruyor 100 cc lıkmotor km sı de daha 1000km de

daha bu motor bırazdaha acılacak yanı uzun yolda ac derım bence tek kısı

Son düzenleme:
Bir haftada motor açılmaz - tabi haftada binlerce KM yapmadıysan. Bence acele etmişsin. Motorun kılavuzunu takip etmen en yerinde davranış olur.
Mesela benim Hyosung GT250R nin kitabından alıntı yapayım:

En fazla gaz verme miktarları:

İlk 800 KM: En fazla gaz 1/2 dan az olacak
800KM-1600KM arası: gaz 3/4 den az olacak

* Motorun hızını değiştirin. Motor devri sık sık değiştirilmeli ve sabit bir hizda uzun süre tutulmamalıdır. Bunun amacı parçaların "yüklenmesi" ve "yükün alınmasıdır" bu sayede parçalar soğuyabilir. Bu sayede parçaların birbirine oturması saglanır. Bu oturmayı sağlamak için parçaların biraz yük altına binmesi çok önemlidir. Ama motora fazla yük vermeyin.

* Yeni motor gibi yeni lastikler de alışmak için vakit ister. İlk 160KM sert hızlanma, sert dönüşler ve sert frenlemelerden kaçının.

* Soğuk yada ılık bir motoru yeterince boşta çalışıp bütün gerekli parçaların yağlanmasını bekleyin, ondan sonra gaz verin. Bu sayede bütün kritik parçalara yağ gelebilir.

* İlk 1000 KM bakımına önem gösterin. Motorun en önemli servisi 1000KM servisidir. Bu bakımda gevşek herşey sıkılacak, yağ ve filtre değiştirilecektir.

Not: Tercume hataları şahsıma aittir :)

Selamlar, -turgut

Son düzenleme:
Valla bu konunun açılması ve arkadaşların ilgisi benim acımdanda iyi oldu bende şu an rodajda olduğum için büyük işimi gördü benim yamahanın kitabındada sadece şu deniyo 0-500 arası 6000 devirin üstünde uzun süre gitmeyin 500-1000 km arasıda 7500 deviri fazla geçmeyin diyor onun haricinde bişey yok

Rodajı iyi yapılmış bir motorla,yapılmamış bir motorun performansları,gidişleri çok farklıdır.Bunu çok iyi biliyorum.Herkese tavsiyem rodajı iyi yapmaları,sakince hem kendilerini motora alıştırmaları,hemde motorlarını çalışmaya alıştırmalarıdır.

tkalfaoglu , benim ramzeyin kitapçığında da yaptığın çeviriye çok yakın ifadeler ve rakamlar içeren bir rodaj tavsiye ediliyor.

Evet rodaj konusunda kitapçıkta yazan uygulanmalıdır.. biz öyle yaptık hiçbir sorun çıkmadı.. gayette güzel oldu.. o üç kişi bin yokuş yukarı bas olayı motoru başlamadan bitirmek heralde..

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar